„Kai skridau iš pasaulio parlamentarų kongreso ir kitų šalių parlamentarai skrido kaip priklauso, kaip žmonės, o man teko sėdėti tarp negro ir klozeto, t.y. afroamerikiečio, ir abu jie kvepėjo vienodai. Kitų šalių parlamentarai praeidami klausė manęs, kodėl aš čia sėdžiu, gal man bloga, man buvo gėda už mūsų valstybę“, – tokia frazė antradienį nuskambėjo iš D. Teišerskytės lūpų.

DELFI susisiekus su ja politikė patikino besigailinti ne to, kad tai pasakė, o to, kad tuo metu afroamerikiečiui nedavė į nosį.

Paaiškino, kodėl ištarė tokius žodžius

„Jis buvo prisisiusiojęs kelnes, todėl ir kvepėjo jie vienodai. Ir dar leido kvapus visokius. Ir buvo girtas. Ir dėjo galvą man ant peties, žvengė kaip kumelys. Tai čia yra padoru? Kaip jį galima pavadinti padoriai, kai jis taip elgiasi. Man reikėjo atsistoti ir trenkti jam į nosį. Ir šiandien tikrai gailiuosi, kad to nepadariau. Ar tai būtų afroamerikietis, ar afroparyžietis, bet vyras neturi teisės taip elgtis sėdėdamas šalia pagyvenusios moters“, – tikino politikė.

Į klausimą, ar nemano, kad pavartodama žodį negras, afroamerikiečius ji galėjo įžeisti, politikė atsakė klausimų lavina.

„O kas jie yra? Afroparyžiečiai? O „Dėdės Tomo trobelėje“ irgi juos vadina afroamerikiečiais? Arba Tomo Sojerio knygoje? Arba visas pasaulis? Aš manyčiau, kad pirmiausiai išmokime gerbti patys save ir būkime orūs lietuviai. Kita vertus, pasakiau vienintelį sakinį: „Sėdėjau šalie negro lėktuve“. Aš ne jam pasakiau, ne jam į nosį spjoviau. Tik vieną sakinį pasakiau. Nedarykite iš šito komedijų“, – sakė ji. Pasak D. Teišerskytės, kalbos, kad negras – rasistinis įžeidimas, ją juokina. „Mus irgi visaip vadina. Ir „litovcais“, ir dar visaip. Arba kodėl žydas pavadintas žydu nepuola muštis?“, – klausė ji.

Puolė atsiprašinėti

Tiesa, po to savo feisbuko paskyroje D. Teišerskytė išplatino viešą atsiprašymą.

„Šiandien kalbėdama apie vieną nemalonų įvykį savo gyvenime, apie nutikimą keliaujant lėktuvu, panaudojau netinkamus žodžius. Dėl to nuoširdžiai gailiuosi ir visų atsiprašau. Tiesiog kartais dėl tam tikrų situacijų apima žmogiškas pyktis ir nusivylimas. Tikrai nesu niekaip nusuteikusi prieš juodaodžius arba prieš kitos rasės žmones. Atsiprašau, jei kam nors galėjo susidaryti toks įspūdis“, – rašė ji.

Atsiprašyti už bendrapartietės žodžius puolė ir liberalų lyderis Eligijus Masiulis. Jo teigimu, D. Teišerskytės pasisakymas – nesuvokiamas.

„Liberalai – už pagarbą kiekvienam žmogui. Diskriminuoti negalime nei pagal tautybę, nei pagal lytį, nei pagal odos spalvą ar dar ką nors. Dabar dirbsime dvigubai stipriau, kad įrodytume, kad šios vertybės mums svarbios. Dalios Teišerskytės pasakymas yra nesuvokiamas. Galiu tik apgailestauti ir atsiprašyti, pateisinančių žodžių neturiu ir neketinu ieškoti“, – rašė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (587)