„Kai skridau iš pasaulio parlamentarų kongreso ir kitų šalių parlamentarai skrido kaip priklauso, kaip žmonės, o man teko sėdėti tarp negro ir klozeto, t.y. afroamerikiečio, ir abu jie kvepėjo vienodai. Kitų šalių parlamentarai praeidami klausė manęs, kodėl aš čia sėdžiu, gal man bloga, man buvo gėda už mūsų valstybę“, – vieną savo komandiruotę prisiminė ji.

DELFI paklausta, ar nemano, kad šie žodžiai – įžeidūs, D. Teišerskytė patikino besigailinti ne to, kad juos pasakė, o to, kad tuo metu afroamerikiečiui nedavė į nosį.

„Jis buvo prisisiusiojęs kelnes, todėl ir kvepėjo jie vienodai. Ir dar leido kvapus visokius. Ir buvo girtas. Ir dėjo galvą man ant peties, žvengė kaip kumelys. Tai čia yra padoru? Kaip jį galima pavadinti padoriai, kai jis taip elgiasi. Man reikėjo atsistoti ir trenkti jam į nosį. Ir šiandien tikrai gailiuosi, kad to nepadariau. Ar tai būtų afroamerikietis, ar afroparyžietis, bet vyras neturi teisės taip elgtis sėdėdamas šalia pagyvenusios moters“, – tikino politikė.

Į klausimą, ar nemano, kad pavartodama žodį negras, afroamerikiečius ji galėjo įžeisti, politikė atsakė klausimų lavina.

„O kas jie yra? Afroparyžiečiai? O „Dėdės Tomo trobelėje“ irgi juos vadina afroamerikiečiais? Arba Tomo Sojerio knygoje? Arba visas pasaulis? Aš manyčiau, kad pirmiausiai išmokime gerbti patys save ir būkime orūs lietuviai. Kita vertus, pasakiau vienintelį sakinį: „Sėdėjau šalie negro lėktuve“. Aš ne jam pasakiau, ne jam į nosį spjoviau. Tik vieną sakinį pasakiau. Nedarykite iš šito komedijų“, – sakė ji.

Pasak D. Teišerskytės, kalbos, kad negras – rasistinis įžeidimas, ją juokina.

„Mus irgi visaip vadina. Ir „litovcais“, ir dar visaip. Arba kodėl žydas pavadintas žydu nepuola muštis?“, – klausė ji.

Pamačiusi, šalia ko teks sėdėti, liberalė tikino puolusi į ašaras. Ją esą guodė „visi normalūs parlamentarai iš normalių kraštų“.

„O kur man dėtis? Aš negaliu sėdėti ant grindų. Neleidžiama. Ir aš sakau: „Visą naktį žmonės vaikščiojo į tualetą, o jis, matyt, buvo gerai prisigėręs, leido iš ano galo garsus ir dvokė kaip tris dienas gėręs diedas. Tai kaip man jį vadinti? Aristokratu? Kodėl Jūs negalvojate, kad aš buvau įžeista?“, – piktinosi D. Teišerskytė.

Tačiau pasakyti tikrosios savo ašarų priežasties ji tikino negalėjusi, nes tai būtų buvę nemandagu.

D. Teišerskytė teigia besigailinti dėl viešai „išsprūdusio“ rasistinio žodžio

Parlamentarė, liberalų atstovė Dalia Teišerskytė teigia, jog Seime antradienį pasakodama apie prieš dešimtmetį nutikusį įvykį žodį „negras“ pasakė netyčia.

„Jei man privačioje kalboje išsprūdo žodis „negras“, nelaikau to dideliu nusikaltimu. Juo labiau, kad aš iškart pasakiau: „atsiprašau, afroamerikietis“, - BNS sakė D.Teišerskytė.

Anot liberalės, ji tai pasakė neformalioje aplinkoje, bendraudama su užsienio lietuviais Pasaulio lietuvių bendruomenės ir Seimo posėdyje. Vis dėlto ji tikina šio žodžio nelaikanti rasistiniu, nes prisimena jį iš vaikystėje skaitytų Harrietos Beecher-Stowe romanų.

„Mes niekada šito žodžio nepriimdavome neigiamai. Tai buvo mūsų literatūrinis herojus - ir nuostabus, ir vienas, sakyčiau, mylimiausių, idealizuojamų dėdė Tomas-negras (...). Man yra absoliučiai svetimas rasizmas ir dar kažkokie kitokie neigiami dalykai. Na, išsprūdo - papasakojau, kaip važiavau iš parlamentarų suvažiavimo ir sėdėjau visą naktį tarp „negro, atsiprašau, afroamerikiečio ir tualeto“. Tai viskas, kuo nusižengiau Lietuvai“, - pridūrė parlamentarė.

E. Masiulis: D. Teišerskytės pasisakymas yra nesuvokiamas

Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis antradienį atsiprašė už savo partijos kolegės D. Teišerskytės pasisakymą.

Eligijus Masiulis

„Liberalai - už pagarbą kiekvienam žmogui. Diskriminuoti negalime nei pagal tautybę, nei pagal lytį, nei pagal odos spalvą ar dar ką nors. Dabar dirbsime dvigubai stipriau, kad įrodytume, kad šios vertybės mums svarbios“,- savo socialinio tinklo paskyroje rašė E. Masiulis.

„Dalios Teišerskytės pasakymas yra nesuvokiamas. Galiu tik apgailestauti ir atsiprašyti, pateisinančių žodžių neturiu ir neketinu ieškoti“,- pridūrė Liberalų sąjūdžio vadovas E. Masiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3008)