Po Nepriklausomybės atkūrimo Danija nenuilstamai rėmė Lietuvos integraciją į euroatlantines struktūras. Tikimasi, jog Danijos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) metu, tai yra antrąjį šių metų pusmetį, Lietuva baigs derybas dėl narystės ES ir rudenį sulauks kvietimo į NATO.

Antrą kartą po dešimtmečio pertraukos į Lietuvą atvykęs I.Hansenas teigė išvydęs didžiulius pasikeitimus ekonomikos bei demokratijos plėtroje.

Danija Lietuvai svarbi kaip didžiausią pagalbą teikianti valstybė, ypač gynybos ir gamtos apsaugos sritims. Nuo 1991-ųjų Danija skyrė techninės pagalbos už maždaug 150 milijonų JAV dolerių. Be to, ši Skandinavijos šalis pirmauja pagal investicijas Lietuvoje, kurios siekia 470 milijonų JAV dolerių, po susitikimo žurnalistams pažymėjo Prezidento referentas Marius Janukonis.

"Danai pozityviai vertina verslo aplinką Lietuvoje bei santykius su Lietuvos partneriais bei valstybinėmis institucijomis", - užsiminė Danijos parlamento vadovas pokalbyje su V.Adamkumi.

Statistikos departamento šių metų sausio mėnesio duomenimis, pagrindinių užsienio partnerių sąraše Danija pagal eksportą yra šešta, pagal importą - devinta.

Šalies vadovo ir Danijos parlamento pirmininko susitikime taip pat kalbėta, jog Lietuva, išnaudodama savo geografinę padėtį bei ilgalaikę bendradarbiavimo su Rusija patirtį, galėtų tapti tiltu tarp Šiaurės ir Centrinės Europos.

Danijos parlamento (Folketingo) pirmininkas Ivaras Hansenas kalbėdamas Seime taip pat užtikrino parlamentarus, kad jo šalis remia Lietuvos siekį tapti Europos Sąjungos (ES) ir NATO nare.

"Galiu jus patikinti, kad Danija kuo galėdama stengsis užtikrinti, kad Prahos ir Kopenhagos viršūnių susitikimai baigtųsi sėkmingai. Mano tautiečiams nebūtų nieko mielesnio, kaip matyti Lietuvą ir visas Baltijos valstybes pakviestas įstoti į NATO ir ES", - teigė jis, kreipdamasis į Lietuvos parlamentarus.

Lapkričio mėnesį Prahoje vyksiančiame Aljanso viršūnių susitikime Lietuva tikisi gauti kvietimą į NATO, o gruodžio mėnesį Kopenhagoje, kur vyks ES šalių vadovų susitikimas, baigti derybas su ES. Savo kalboje Danijos parlamento pirmininkas taip pat sakė, kad "džiaugiuosi ir didžiuojuosi tvirtu politiniu Danijos ir Lietuvos bendradarbiavimu", ypač gynybos srityje.

"Lietuva pademonstravo savo nepriklausomybę ir solidarumą su tarptautine bendruomene dalyvaudama tarptautinėse taikos palaikymo operacijose. Lietuvos daliniai, kuopos ir būriai nuolat tarnauja su Danijos pajėgomis Bosnijoje ir Hercegovinoje. Šių ryžtingų ir nuoseklių pastangų dėka dabar aiškiai jaučiame, kad Lietuva bus pakviesta įstoti į NATO ir Europos Sąjungą iki šių metų pabaigos", - teigė I.Hansenas.

Jis pridūrė, kad "galiu jus pasveikinti su jau nuveiktu darbu ir paskatinti išlaikyti pasiektą pagreitį, kad šis klausimas netaptų kliūtimi jūsų narystei Europos Sąjungoje".

Danija šių metų liepos 1 dieną perims iš Ispanijos pirmininkavimą ES. Lietuva tikisi derybas dėl narystės ES baigti šių metų pabaigoje ir 2004 metais įstoti į Sąjungą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją