Nors pranešime nebuvo pagarsinta, kokį užrašą nežinomi asmenys paliko ant Savičiaus gatvėje esančio universiteto sienos, panaršius internete galima rasti jo nuotraukų. Jos platintos feisbuke, nuotraukas skelbė ir baltarusiški portalai.

„Tihavonskaja dink iš mūsu miesto“, – skelbė su klaidomis parašytas užrašas.

Kaip buvo teigiama universiteto pranešime, ant EHU sienos užrašytas nacionalistinis šūkis susijęs ne tiek su universitetu, kiek su daugelio jo studentų tautybe.

EHU rektorius Vilius Šadauskas paragino universiteto studentus, dėstytojus, akademinę bendruomenę, bei diasporą nereaguoti į provokacijas, teigdamas, kad būtent to siekia kitų šalių specialiosios tarnybos ar tiesiog abiejų šalių nacionalistų susipriešinimo kurstytojai.

„Į bandymą sukrėsti Lietuvos ir Baltarusijos visuomenes atsakysime šypsena, – sakė rektorius. – Tai ne pirmas kartas, kai patiriame tiek pavienių asmenų agresyvius išpuolius, tiek gerai organizuotas provokacijas. Esame vieningi ir stiprūs, dėkojame už visas palaikymo žinutes, kurias gavo universitetas ir aš asmeniškai.“

Pranešime taip pat pažymėta, kad anksčiau universitetas buvo neteisingai siejamas su tam tikromis politinėmis jėgomis ir judėjimais, bei priduriama, kad EHU suburia studentus bei dėstytojus iš įvairių šalių, o universitetas deklaruoja savo ištikimybę akademinėms vertybėms bei siekį atstovauti ES licencijuoto universiteto statusą ir lygį.

„Jau ne pirmas kartas kai vandalai ar piktavaliai naudojasi politiniais, tautiniais ar asmeniniais grasinimais EHU universitetui. Tačiau nuo pat 2004 metų, kai priversti aplinkybių, gavome prieglobstį Lietuvoje, visiškai ir pilnai pasitikime šios šalies teisine ir politine sistema ir jaučiamės jos saugomi. Todėl įstatymų numatyta tvarka į policiją kreipiamės, bet tai nėra priežastis mūsų bendruomenei įsitempti ir pakeisti savo darbo režimą. Juolab, jog kreipimasis skirtas ne mums, Universitetui, o konkrečiai Baltarusijos pilietinės visuomenės figūrai, kuris susijusi su mumis tik bendra tautybe“, – teigiama „Delfi“ atsiųstame EHU komentare.

Nusitaikė į suvenyrų parduotuvę

Kiek daugiau nei prieš savaitę nežinomi asmenys raudonos spalvos dažais apipaišė baltarusiškų suvenyrų parduotuvę „Kropka“. Ant pastato, kuris yra toje pat Savičiaus gatvėje kaip ir EHU, paliktas užrašas „Grįžkite namo baltarusiškos kiaulės“, išdaužyti langai.

Kiek vėliau S. Cichanouskajos biuras nurodė, kad ši parduotuvė priklauso Lietuvoje gyvenančiam buvusiam Baltarusijos politiniam kaliniui Dmitrijui Furmanovui.

„Esu įsitikinusi, kad A. Lukašenkos režimas stovi už šios provokacijos, nes mes jau matėme tiek daug bandymų sėti nepasitikėjimą tarp dėl priespaudos iš Baltarusijos išvykusių baltarusių ir lietuvių“, – tuomet teigė S. Cichanouskaja.

Praėjusią savaitę policija pasidalino įtariamųjų nuotraukomis. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Mano, kad spectarnybų darbas

Baltarusių opozicijos projekto „Bielarusian Hajun“ paskyroje socialiniame tinkle „X“ apie užrašą ant EHU sienos rašoma, kad tai yra dar vienas Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos spectarnybų bandymas kurstyti neapykantą Lietuvoje. Atkreiptas dėmesys į tai, kad užrašas – su klaidomis.

„Bielarusian Hajun“ priminė, kad kiek anksčiau kažkas net keletoje sostinės vietų parašė „Vilnius yra mūsų“ – ir nors bandyta parašyti baltarusiškai, pavyko tik kirilicos ir lotyniškų rašmenų mišiniu.

„Šie bandymai turėjo parodyti tariamą baltarusių neapykantą lietuviams, bet jie nepavyko ir visuomenės buvo ignoruojami. Todėl dabar A. Lukašenkos spectarnybos vaizduoja tariamą lietuvių neapykantą baltarusiams. Nes tuo bent jau gali pasinaudoti Baltarusijos propaganda“, – teigiama pareiškime.

Jame teigiama, kad po išpuolio prieš suvenyrų parduotuvę „Kropka“ žinia apie tai pateko į valstybinę Baltarusijos žiniasklaidą, kur buvo pranešta, kad Lietuvoje atakuota suvenyrų parduotuvė, nutylint, kad ji priklauso buvusiam Baltarusijos politiniam kaliniui, kuris turėjo palikti gimtąją šalį. Reportaže aiškinta, kad lietuviai ėmė pavargti nuo baltarusių ir nori, kad šie išvyktų.

Tai, anot „Bielarusian Hajun“, atitinka propagandos naratyvą, esą baltarusiai visur yra nekenčiami, todėl turėtų likti Baltarusijoje net jei yra nepatenkinti režimu.