Maža to, valstybės tarnyboje dirbanti, bet šiuo metu motinystės atostogose esanti L. Krapukaitienė teigia, kad meluoti, jog partijoje premijos nebuvo mokamos vadinamuosiuose „vokeliuose“, patarė ne bet kas, o DP atstovaujantys advokatai.

„Dabar suprantu, kad visą laiką elgiausi kvailai ir neapgalvotai“, – Generalinėje prokuratūroje pareiškė moteris.

Į apklausą prokuratūroje L. Krapukaitienė buvo iškviesta įsiteisėjus teismo nuosprendžiui vadinamojoje DP „juodosios buhalterijos“ byloje, kurioje buvo nuteistas ne tik partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, bet ir dabartinis partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys bei finansininkė Marina Liutkevičienė. Tuo metu Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės byloje dar teismas nėra paskelbęs įsiteisėjusio nuosprendžio.

L. Krapukaitienė buvo viena iš daugiau kaip 20 asmenų, dėl kurių melagingų liudijimų DP baudžiamojoje byloje teismas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Anot teisėjų, posėdžio metu liudytojai prisiekė sakyti tik tiesą ir nieko nenutylėti, bet pateikė melagingus parodymus ir taip klaidino teismą, dėl to jiems yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Dabar jau buvusi DP centrinės būstinės administratorė teisme buvo apklausta dar 2013 m. vasario 14 d.

Šio posėdžio metu L. Krapukaitienė melavo, kad 2005-2006 m., kai dirbo partijos centrinės būstinės administratore, nėra gavusi jokių papildomų išmokų, nėra pasirašinėjusi buhalterijos dokumentuose, o DP finansines machinacijas pareigūnams padėjusios atskleisti buvusios partijos finansininkės Nijolės Steponavičiūtės esą net nepažįsta.

Kai teismo posėdžio metu teisėjai L. Krapukaitienei pateikė kasos išlaidų orderius iš vadinamosios „juodosios buhalterijos“, kuriuose buvo nurodyta, kad jai už kelis mėnesius yra sumokėtas daugiau kaip 850 eurų atlyginimas bei daugiau kaip 460 Eur, kuriuos kaip atlyginimą ji turėjo perduoti kitai partijos narei, liudytoja nurodė, jog ji šių pinigų nėra gavusi, o išlaidų orderiuose – ne jos parašas.

Tokios pozicijos ji laikėsi ir per apklausą ikiteisminio tyrimo metu Generalinėje prokuratūroje, ir tuomet, kai pareigūnai atliko jos ir visiškai priešingai aiškinusios buhalterės N. Steponavičiūtės akistatą.

Tačiau dabar, kai prokurorai L. Krapukaitienę patraukė baudžiamojon atsakomybėn dėl melagingo liudijimo teisme (tyrimas dėl melagingų parodymų davimo ikiteisminio tyrimo metu buvo nutrauktas, nes suėjo senaties terminas), moteris pripažino, kad visą laiką melavo.

Per apklausą Generalinėje prokuratūroje ji pasakojo, kad puikiai pažinojo buhalterę N. Steponavičiūtę, kuri jai mokėjo ne tik atlyginimą, bet ir papildomus priedus.

„Kartais juos išmokėdavo ir V. Vonžutaitė“, – prokurorams sakė moteris. Ir pridūrė, kad kartais pasitaikydavo atvejų, kai darbo vietoje nebūdavo darbuotojo, todėl jam skirtą „papildomą priedą“ paimdavo kolegos, kurie vėliau pinigus perduodavo.

Buvusi „darbiečių“ centrinės būstinės administratorė prokurorams taip pat prisipažino, kad ikiteisminio tyrimo metu melavo ne tik dėl to, jog studijuodama dirbo DP ir nenorėjo prarasti turimo darbo, nes turėjo save išlaikyti, bet ir todėl, kad taip rekomendavo kai kurie teisininkai.

„Duoti melagingus parodymus neoficialiai patarė ir DP byloje tuo metu dalyvavę advokatai“, – prokurorams pareiškė L. Krapukaitienė.

Tiesa, moteris pripažino, kad klaidą dar galėjo ištaisyti teisme, kur buvo iškviesta liudyti dar 2013 m. – tuo metu ji nebedirbo DP centrinėje būstinėje. „Bet pagalvojusi nutariau, kad vieną kartą davusi melagingus parodymus ir toliau turiu laikytis tokios pozicijos“, – sakė ji.

„Be to, DP ir jai atstovaujantys asmenys buvo įtakingi, tad apklausiama teismo posėdžio metu jaučiau baimę dėl jame dalyvaujančių asmenų“, – L. Krapukaitienė nurodė dar vieną priežastį, kodėl toliau melavo, jog DP nebuvo „juodosios buhalterijos“.

Už tai, kad melavo teismui, L. Krapukaitienė buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn, tačiau vien dėl to, kad moteris pripažino kaltę ir gailėjosi dėl padarytų nusikaltimų, ikiteisminį tyrimą atlikęs prokuroras Saulius Verseckas jos bylą pasiūlė išnagrinėti sutrumpinta tvarka – taip nuteistajai skiriama trečdaliu mažesnė bausmė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas tokiai prokuroro pozicijai pritarė ir L. Krapukaitienei skyrė 14 MGL (527,24 Eur) baudą.

L. Krapukaitienės byla dėl melagingų parodymų – pirmoji, kurią išnagrinėjo teismas. Prokurorai žada perduoti ir daugiau tyrimų, susijusių su melagingu parodymų davimu DP juodosios buhalterijos byloje.

Vilniaus apygardos teismas yra konstatavęs, kad galimai melagingus parodymus davė ir Seimo nariai – „darbietis“ Valdas Skarbalius, „darbiečius“ į Liberalų sąjūdį iškeitęs Saulius Bucevičius, Darbo partijos Informacijos centro vadovas Sergejus Dobriakovas, „darbietis“ Vytautas Fadejevas.

Be to, anot teismo, taip pat turėtų būti svarstomas klausimas dėl baudžiamosios atsakomybės patraukimo ir kitiems asmenims, pavyzdžiui, šaukimo į apklausą, o vėliau ir įtarimų gali sulaukti dainininkas Žilvinas Žvagulis, buvęs grupės „Bavarijos“ atlikėjas Juozas Liesis.

Teismas taip pat nutarė pranešti apie dvi buhalteres, taip pat Kėdainių medikę Rasą Navickienę, kuri esą galėjo piktnaudžiauti ir klastoti dokumentus. Dėl jos vėliau pareigūnai tyrimą nutraukė.

Dėl melagingų parodymų dar tiriant DP ir dabar jau buvusio jos lyderio V. Uspaskicho bylą už melagingų parodymų davimą teismai anksčiau yra nuteisę keliolika asmenų, jiems skirtos piniginės baudos.

Šiuo metu DP byla yra Lietuvos Aukščiausiajame Teisme – dėl įsiteisėjusio Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžio, kuriuo tik dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo yra nuteisti europarlamentaras V. Uspaskichas, Seimo narys V. Gapšys ir finansininkė M. Liutkevičienė, yra pateikti šeši kasaciniai skundai.

Šią bylą teismas ketina nagrinėti po antrojo rinkimų į Seimą turo – spalio 26 d.

Tuo metu V. Vonžutaitės byla apeliacine tvarka dar neišnagrinėta – jos byla buvo išskirta dėl išėjimo į motinystės atostogas. Manoma, kad „darbietės“ bylos teismas imsis tik po Aukščiausiojo Teismo verdikto.

Teismai yra nustatę, kad 2004-2006 m. DP veikė vadinamoji juodoji buhalterija, ji buvo finansuojama iš neaiškių pinigų ir taip buvo išvengta mokesčių į valstybės biudžetą sumokėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (448)