J. Gricius vardija, kad ne tik siekia visiems dirbantiems užtikrinti saugias ir orias darbo sąlygas, inspekcija taip pat kovoja ir su šešėliu darbo srityje. Jo teigimu, nors situacija per kelis dešimtmečius pasikeitė, šešėlio šioje srityje dar tikrai yra. „Svarbiausia, kad pasikeitė subjektai, tie, kurie įtraukiami į tą šešėlį. Turime daug problemų su trečiųjų šalių piliečiais. Jie pakeičia mūsų darbo jėgą, darbuotojus ir dirba tokiomis sąlygomis, kurios tikrai nėra patenkinamos, kuriose jų teisės yra pažeidžiamos“, – kalbėjo J. Gricius ir pridūrė, kad pagrindinės to priežastys – kalbos ir įstatymų nežinojimas.

Beje, J. Gricius pridūrė, kad nors nelegalaus darbo atvejų mažėja, daugėja nedeklaruoto darbo. „Kai dirba viršvalandžius, dirba poilsio dieną arba naktį, o darbas nėra fiksuojamas vien dėl tos priežasties, kad jis yra apmokamas kitu tarifu. Pusantro ar du su puse karto daugiau. Čia yra problema, matome besiplečiančią šitą problemą“, – kalbėjo vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius.

Valstybinė darbo inspekcija

Nors skundų inspekcija gauna iš įvairiose srityse dirbančių darbuotojų, tačiau J. Gricius teigė, kad yra ir tokių sričių, kurias galima vadinti rizikingiausiomis. „Statybų sektorius, transporto sektorius, kalbant apie nelaimes ir nelaimingus atsitikimus, darbų saugos pažeidimus, tai miškų ūkis, apdirbamoji pramonė ir paslaugų sektorius taip pat“, – teigė J. Gricius.

Su vyriausiuoju valstybiniu darbo inspektoriumi kalbėjomės jo kabinete, pro kurio langus atsiveria senamiesčio stogai ir net matosi Gedimino pilies bokštas. Pats J. Gricius kalbėjo, kad kasdien randa laiko ne tik pasigrožėti raudonais stogais, bet ir apsižvalgyti, ar aplink nevyksta nesaugių darbų, mat vienas atvejis buvo nutikęs prieš pat jo paties kabineto langus.

Valstybinė darbo inspekcija

„Mano žvilgsnis yra labai profesionalus, tik pastebėjau, kad vaikšto kažkokie darbuotojai tokie man įtartini, pasikviečiau savo inspektorius ir tikrai nustatėme nelegalaus darbo faktą tiesiai po vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus langais“, – kalbėjo J. Gricius.

Inspekcijos vadovo teigimu, labai svarbu apsaugoti ir dar tik pradedančių dirbti jaunuolių teises. „Man sunku galvoti, kaip tie jauni žmonės yra skriaudžiami. Kokią reikia turėti sąžinę, kad taip elgtis. Taip neturi būti. Jaunas žmogus, pradėjęs savo darbinę veiklą, ta veikla turi būti ir tinkamai apmokėta, jis turi žinoti, kad ateityje jo teisės kaip darbuotojo bus ginamos, saugomos. Kad jis turės orias darbo sąlygas. Nuo čia reikia pradėti, – teigė J. Gricius ir pridūrė, kad nors yra nustatoma tokių atvejų, bet ne statistika čia svarbiausia. – Man tie faktai arba skaičiai neįdomūs, net vienas toks faktas, šiurkštus darbo įstatymo pažeidimas ir to jauno žmogaus teisių pažeidimas svarbus. Šito niekada niekam nedovanosiu ir mes nedovanosim.“

Valstybinė darbo inspekcija

Vasarą inspekcija organizuos ne vieną akciją, kurios metu bus siekiama patikrinti, ar jaunuoliams užtikrinamos saugios ir orios darbo sąlygos. Beje, J. Gricius pakvietė visus dirbančiuosius arba darbdavius pirmiausia nebijoti pasikonsultuoti su inspekcija.

„Pasitarti ir pasikonsultuoti yra labai svarbu, mūsų telefonai yra viešai skelbiami“, – teigė J. Gricius. Inspekcijos internetiniame tinklapyje nurodoma, kad pasikonsultuoti galima konsultacijų ir pranešimų apie nelegalų darbą telefonu +370 5213 9772.

Valstybinė darbo inspekcija

Po pokalbio vadovo kabinete, jis aprodė ir daugiau inspekcijos erdvių. Viena jų – darbo ginčų komisijos posėdžių salė, kurioje dažniausiai sprendžiami ginčai dėl darbo apmokėjimo. J. Gricius skaičiavo, kad darbuotojams sugrąžintus pinigus galima skaičiuoti milijonais.

Vienas naujesnių inspekcijos skyrių – Psichologinio smurto darbe prevencijos skyrius. Jo vedėja Liudmila Moronovienė pasakojo, kaip atpažinti psichologinį smurtą darbe, tačiau pabrėžė, kad vadovo reiklumas nebūtinai yra psichologinis smurtas.

Valstybinė darbo inspekcija

Inspekcijoje pasikonsultuoti arba ieškoti pagalbos galima ne tik telefonu ar internetu, sostinės Algirdo gatvėje įsikūrusioje inspekcijoje priimami asmenys, ieškantys teisinės pagalbos.

Pasivaikščioti po Valstybinę darbo inspekciją bei daugiau sužinoti apie jų veiklą kviečiame laidoje „Ar galiu užeiti?“.

Nuotraukų galerijoje – laidos filmavimo akimirkos: