„Aš jokio klaidos nepadariau. Aš kalbėjau apie žydų valstybę kaip vyriausybę ir gyvulį Benjaminą Netanyahu, kuris savo barbariškais veiksmais toliau žudo Palestinos gyventojus, nesugeba išgelbėti įkaitais paimtų Izraelio gyventojų“, – prieš teismo posėdį kalbėjo R. Žemaitaitis.

Partijos „Nemuno aušra“ lyderis yra kaltinamas skatinęs neapykantą žydų tautos atžvilgiu, tačiau jis kategoriškai neigia tą daręs ir tvirtina, kad kritikavo tik šalies vyriausybę ir jos veiksmus. Jis Izraelio ministrą pirmininką B. Netanyahu sulygino su Vladimiru Putinu.

„Laukiu, kada ateis ta diena, kai Benjaminas Netanyahu už savo barbariškus veiksmus bus nubaustas mirties bausme tribunolo teisme“, – pridūrė politikas.

Remigijus Žemaitaitis

Prisistatydamas teismui R. Žemaitaitis sakė, kad šiuo metu yra registruotas darbo biržoje.

„Siekiu Seimo nario darbo“, – paaiškino politikas.

Kaltinimą šioje byloje palaiko Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Justas Laucius. Jis bandys įrodyti, kad politikas pažeidė du Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnius: BK 170 str. 2 d. bei BK 170-2 str. 1 d. Už tai pagal įstatymą jam gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Justas Laucius

„Būdamas valstybės politiku, Lietuvos Respublikos Seimo nariu R. Žemaitaitis viešai socialiniame tinkle paskelbtuose tekstuose siekė sukelti priešiškumą ir provokavo nepakantumą žydams, žydus kaip tautinę grupę“, – skaitydamas kaltinamąjį aktą paskelbė J. Laucius.

Pasak prokuroro, politikas normalizavo neapykantos kalbą, kuria skatinama užmušti žydą, kai viename savo įraše skelbė frazę: „Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“.

Prokuroras J. Laucius skelbdamas kaltinimus paminėjo ir kitą frazę, kuria jis skatina neapykantą, kai R. Žemaitaitis rašė: „Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada žydai atsiprašys mūsų?“.

J. Lauciaus teigimu, būdamas Seimo nariu R. Žemaitaitis ne tik skleidė neapykantą, bet ir menkino nacistinės Vokietijos įvykdytą Holokaustą.

„Kaltės nepripažįstu“, – sakė R. Žemaitaitis, išklausęs maždaug pusvalandį trukusį kaltinamojo akto pagarsinimą.

„Esu davęs 20 lapų parodymų, tikrai neatsisakau duoti papildomus paaiškinimus, bet juos pateiksiu po liudytojų apklausų ir ekspertų išvadų“, – pridūrė R. Žemaitaitis.

Teismas nusprendė daryti pertrauką iki kito posėdžio rugsėjo 30 dieną, į kurį bus kviečiami liudytojai. Tarp liudytojų šioje byloje - žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, istorikas Rimantas Zizas, žurnalistas Ramūnas Jakubauskas.

„Delfi“ primena, kad 2023 metų birželį Remigijus Žemaitaitis paskelbė tris antisemitinius įrašus, juose žydus kaltino neva vykdžius lietuvių holokaustą ir kitaip siekė sukelti priešiškumą šiai tautai.

„Be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“, - komentavo tuometinis parlamentaras, pasidalinęs įrašu apie Palestinoje susprogdintą mokyklą.

Tokie pasisakymai sukėlė tarptautinį skandalą, juos pasmerkė ne viena organizacija, taip pat ir Izraelio, Vokietijos, JAV bei Nyderlandų ambasados.

Pasak prokuratūros, savo teiginiais R. Žemaitaitis galimai viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad R. Žemaitaitis savo pasisakymais menkino Holokaustą, skleidė antisemitizmo normalizavimo idėjas, siekė sukelti priešiškumą ir provokavo nepakantumą žydams, žydus kaip tautinę grupę.

Jis kaltinamas dėl neapykantos kurstymo žydų tautos atžvilgiu (BK 170 str. 2 d.) bei SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimų neigimu ar jų šiurkščiu menkinimu (BK 170-2 str. 1 d.).

Konstitucinis Teismas balandžio 25 d. konstatavo, kad savo pasisakymais R. Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Dėl to jam grėsė apkalta, kuri jam galėjo užkirsti kelią kandidatuoti į renkamas pareigas 10 metų. R. Žemaitaitis to išvengė pats atsisakydamas Seimo nario mandato.

Šiuo metu R. Žemaitaičio į Seimą vedama partija yra antra pagal naujausias visuomenės nuomonės apklausas, už ją teigia balsuosiantys 10,2 proc. rinkėjų.