Dėl piktnaudžiavimo ir nužudymo viršijant būtinosios ginties ribas teisiamas Vilniaus apskrities policijos specialiosios parengties skyriaus pareigūnas Darius Šerpytis, gimęs 1990 m.

„Nuotaikos geros. Daugiau jokių komentarų“, – prieš teismo posėdį sakė pats kaltinamasis.

Pareigūno palaikyti susirinko pilna salė jo kolegų, tarp jų ir Vilniaus policijos vadovybė.

„Jokio tikslo daryti spaudimą teismui, jokio tikslo daryti spaudimą prokurorui. Absoliučiai kolegos palaikymas. Daugiau komentarų nebus“, – prieš teismo posėdį kalbėjo Vilniaus policijos vadas Renaldas Žekonis.

Vilniaus policijos vadas Rolandas Žekonis

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti nužudytos moters sūnūs. Vieno jų advokatas prašė atidėti bylos nagrinėjimą, nes šiandien nespėjo paruošti ir teismui pateikti civilinio ieškinio.

Teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė piktinosi tokiu neatsakingu advokato požiūriu ir kelis kartus paminėjo, kad laiko paruošti ir teismui pateikti civilinį ieškinį buvo pakankamai. Visgi pagal įstatymą to nebegalima padaryti pradėjus įrodymų tyrimą, todėl teisėjai neliko nieko kito, tik atidėti bylos nagrinėjimą.

„Tenka apgailestauti, kad byla nebuvo pradėta nagrinėti iš esmės“, – sakė teisėja.

O ką reikėjo daryti?

Apgailestavo ir kaltinamasis, kuris buvo pasiruošęs jau šio posėdžio metu duoti parodymus teismui.

„Jis nekaltas, - sakė kaltinamojo advokatas Romualdas Drakšas. – Tai buvo akivaizdi būtinoji gintis.“

Pasak advokato, visos priemonės buvo išnaudotos: tazeris, dujos, teleskopinė lazda.

„Įsivaizduokit situaciją: į tave bėga agresyvus psichinis ligonis paklaikusiomis akimis. Iki tavęs lieka keli metrai, trauktis nėra kur, už tavęs sniego pusnis, už tavęs kolega. Ką žmogui daryti? Stovėti ir laukti, kol tau gerklę perpjaus?“ – kalbėjo advokatas.

Romualdas Drakšas

Jis akcentavo, kad policininkas pirmiausia įspėjo, o po to šovė į kojas, į rankas.

„O tai, kad jis pataikė į pilvą, jis paslydo. Buvo žiema, sniegas. Jis netyčia ją nušovė, nenorėdamas. Bet tai akivaizdi būtinoji gintis. Ir jos niekas nesustabdė, nei tazeris, nei dujos, nei šūviai į kojas“, - sakė advokatas.

R. Drakšo teigimu, apkaltinamasis nuosprendis šioje byloje būtų didelis smūgis visai policijai.

„Visi patenkinti nebus“

Kaltinamą teisme palaikantis prokuroras Rolandas Imbrasas sakė, kad jo vertinimu įgaliojimus policininkas viršijo.

„Tiesiog nebuvo neišvengiamos būtinybės naudoti ginklą“, - akcentavo prokuroras.

Paklaustas, ar jo nuomone, 4 pareigūnai galėjo susitvarkyti su agresyvia moterimi, prokuroras atsakė: „Manau, pilnai“.

Rolandas Imbrasas

Komentuodamas policijos bendruomenės reakciją į sprendimą pateikti kaltinimus pareigūnui, R. Imbrasas atsakė, kad visi patenkinti prokuratūros darbu nebus.

„Daugumai mūsų sprendimai tai patinka, tai nepatinka. Visi patenkinti nebus“, - sakė jis.

Prokuroras paminėjo, kad net jei kaltinamasis būtų nuteistas, bausmė gali būti ir nesusijusi su realiu laisvės atėmimu.

Reagavo į pagalbos prašymą

„Delfi“ jau anksčiau skelbė, kad pernai, gruodžio 12-osios vidurdienį, į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinęs vyras pranešė, kad paūmėjo jo mamos būklė, kuri serga psichine liga, reikia pareigūnų ir medikų. Pats pranešėjas tuo metu buvo darbe ir žadėjo kuo greičiau namo parvykti ir pats, bet jam grįžus mama jau buvo nušauta.

Kai medikai atvyko į iškvietimą Baraškių kaime, juos su kastuvu užpuolė, sužalojo ir apdaužė automobilį agresyvi, stambaus sudėjimo moteriškė.

Beje, į šį įvykį policija reagavo itin vangiai, pirmą kartą jiems skambinta 12 val. 13 min., vėliau pagalbos šaukėsi užpulti medikai, pirmą kartą dėl to jie kreipėsi 14 val. 16 min., po to vėl skambino praėjus beveik pusvalandžiui, kad tebelaukia pareigūnų.

Į įvykio vietą atvykęs pareigūnas Darius Šerpetys moterį nušovė. Prokuratūra tvirtina, kad pareigūnas, siekdamas sulaikyti asmenį, neišnaudojo visų jo turėtų galimybių veikti kitaip, klaidingai įvertino būtinosios ginties situaciją ir panaudojo šaunamąjį ginklą nesant neišvengiamo pavojaus jo ar kitų asmenų gyvybei bei sveikatai. Todėl jo veiksmus kvalifikuoja kaip nužudymą.