Anot budėjusio gelbėtojo Piotro Konopkos, turistės „nebuvo pasiruošusios žygiui, nežinojo, kur buvo ir iškeliavo siaubingomis oro sąlygomis“.

„Penktadienio vakarą gavome du skirtingus pranešimus: vieną iš Slovakijos kalnų gelbėtojų, kitą iš Gelbėtojų pranešimų centro. Pranešimai buvo apie tris nenustatytoje vietoje dingusias lietuves. Buvo labai sunku komunikuoti su viena iš skambinusiųjų, nes buvo nurodyta netiksli vieta“, – Lenkijos žiniasklaidai sakė P. Konopka.

Į turisčių paieškas išskubėjo 44 gelbėtojai ir sraigtasparnio įgula. Dingusiųjų ieškota sraigtasparniu šeštadienio rytą.

Viena iš dingusiųjų buvo rasta tik 4.20 val. ryte Lilovės perėjoje.

„Turistė buvo be sąmonės ir gilios hipotermijos būsenos. Jos kūno temperatūra siekė tik 21 laipsnį Celsijaus. Dvi valandas ją vietoje šildė gelbėtojai ir TOPR gydytojas, po to ji iš Kasprvo viršūnės lyniniu keltuvu buvo nugabenta į Kuznicą ir perkelta į greitosios pagalbos automobilį, o vėliau sraigtasparniu nugabenta į vieną iš Krokuvos ligoninių“, – paaiškino gelbėtojas.

Dar dvi lietuvaitės buvo rastos netoli Gonsenicos perėjos, šalia turistų tako. Ryte viena iš jų sraigtasparniu buvo nugabenta į Zakopanę. Trečioji turistė geros būklės buvo pristatyta į Halą Gąsienicową esantį prieglobstį.

Gelbėtojo teigimu, turistės net negalėjo pateikti detalių apie savo kelionę: iš kur jos pradėjo keliauti ir kur vyko. Be to, jos neturėjo tinkamos įrangos ir šiltų drabužių. Pranešėja net negalėjo nurodyti nakvynės vietos, teigdama, kad apsistojo Katovicų viešbutyje, o išties jos apsistojo Kužnicoje.

Lietuvės turistės – ne vienintelės, kurioms nesėkmingai baigėsi žygis į Tatrus. Šeštadienio rytą TOPR gelbėtojai sraigtasparniu į Zakopanę nugabeno turisto kūną, rastą kito atsitiktinio turisto Morske Oko apylinkėse. Pagalbos prireikė ir tėčiui, kuris, nepaisydamas blogų oro sąlygų, su dviem dešimties metų vaikais nuvyko į Rysus. Gelbėtojus iškvietė ir turistė, kuri skaudžią traumą patyrė leisdamasi iš Rysų – ją teko neštuvais gabenti į Morske Oko.

Penktadienį Tatrų kalnuose turizmo sąlygos buvo prastos, o naktį net pablogėjo. Viršūnes gaubė tirštas rūkas. Tai ribojo matomumą, o temperatūra nukrito iki 4 laipsnių šilumos, pūtė stiprus vėjas, kurio greitis siekė 120 km per h, lijo. Šeštadienio rytą virš Tatrų švietė saulė ir rūkas išsisklaidė.

Ateinančią naktį Tatrų kalnuose prognozuojamos šalnos. Numatomas apledėjimas, viršūnėse gali pasirodyti sniego.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)