Kai žinai – esi pasiruošęs ir ramus

„Aš Lietuvoje jaučiuosi saugi dėl aplink esančių žmonių. Galite pastebėti, kad nors mes dažnai baramės dėl smulkmenų, bet kai iš tikrųjų yra kažkokia bendra problema, visi greitai susivienijame, stojame mūru vienas už kitą ir dėl to man tikrai yra ramu ir saugu“, – sakė Jūratė Žuolytė, „Delfi“ prekės ženklo vadovė, M360 ir „Delfi“ kultūros rubrikos redaktorė.

„Manau, kad saugiai jaučiamės tada, kai esame informuoti, turime visą reikiamą informaciją ir veiksmų planą. Čia gal galima palyginti, kad kaip einant į egzaminą – jei nesi pasiruošęs ir nežinai, nesaugiai jautiesi, o jeigu esi pasiruošęs, žinai, esi perėjęs per visą planą, tada ir jautiesi saugiai. Tad aš jaučiuosi saugiai žinodamas, kad mūsų valstybinės institucijos yra, manau, kad tinkamai pasirengusios ir, kiek mes matome viešojoje erdvėje, turi veiksmų planą. Dėl to paties ir aš iš tiesų jaučiuosi saugus, kad tą informaciją galiu surasti viešai prieinamą, ja pasinaudoti, būti informuotas ir saugus“, – kalbėjo Tomas Stasiukevičius, „Delfi“ konferencijų turinio vadovas.

Deimantė Chodosevičiūtė, „Delfi“ reklamos projektų vadovė, teigė, kad Lietuvos priklausymas NATO ir ES ją tikrai tikrai verčia jautis saugesnei: „Žinau, kad mumis tikrai bus pasirūpinta, todėl galiu gyventi savo įprastą gyvenimą“.

Dalius Pacevičius, „Delfi“ reklamos projektų vadovas, pabrėžė, kad jam itin svarbi galimybė prieiti prie informacijos: „Man tai yra beprotiškai svarbu. Aš galiu rinktis įvairiausius šaltinius, aš seku tinklaraštininkus, išeivius iš Rusijos, aš pramokau kad ir rusų kalbą, bet ji man leidžia labai operatyviai gauti informaciją. Pasižiūriu ten, paskaitau „Delfi“, kas atliepia iš kitų šaltinių, kur yra jau patikrinta informacija – dar kartą pasitikrinu, ir šitoje vietoje gaunasi taip, kad aš susidarau pakankamai platų vaizdą apie tai, kas vyksta. Prieiga prie informacijos yra beprotiškai svarbi –nežinomybė juk gąsdina, tad man saugu gauti informaciją ir ja operuoti“.

„Mes jau esame Vakarų pasaulio dalis. Kaip bežiūrėsi, visos vertybės, kurias mes turime Lietuvoje, iš ten atėjusios ir mums artimos. Lygiai taip pat, kaip Ukrainoje, pavyzdžiui, už tas vertybes irgi kariaujama. Kai žinai, kad yra vertybės ir kad tomis vertybėmis yra pagrįstas, tarkime, NATO Aljansas, Europos Sąjunga ir galiausiai labai didelė dalis išsivysčiusio pasaulio, supranti, kad tu tiesiog esi gerojoje barikadų pusėje“, – kalbėjo jis.“Tas žinojimas padeda jaustis drąsiu, nes šiaip mes esame maža tauta ir esame šalia tokio girto kaimyno, kuris yra neadekvatus, bet lygiai taip pat tu supranti, kad gali jaustis drąsus su tuo užnugariu. Kitas dalykas, mes matome, kad ta drąsa pas mus kažkaip kraujyje yra – ji ateina iš žinojimo, kas bus, jei tu būsi nedrąsus, nes mes turime istorijoje tų pavyzdžių, kada mes tiesiog leidomės okupuojami ir negalima tų dalykų pakartoti“, – sakė D. Pacevičius.

„Delfi“ iniciatyva saugiai Lietuvai

„Delfi“ iniciatyva „Saugu“ siekia priminti Lietuvos žmonėms, kad esame saugi šalis ir toliau tokia būsime, kai kiekvienas – politikai, verslas, piliečiai – prie to prisidės patys. Profesionalus žurnalistų parengtas turinys saugumo temomis, diskusijų forumai, platesnį naujienų kontekstą padedantys suprasti ekspertų komentarai, susitarimas, ką kiekvienas galime padaryti, kad būtų saugu – visa tai rasite „Saugu“.