DELFI komanda aplankė tris ugdymo įstaigas: Vilniaus Filaretų pradinę mokyklą ir Vilniaus Antakalnio bei Simono Daukanto gimnazijas. Beje, filmuoti, fotografuoti ar tiesiog patekti į ugdymo įstaigas be išankstinio sutarimo negalima, todėl šis žurnalistų vizitas buvo iš anksto suderintas ir su mokyklų atstovais, ir su Vilniaus miesto savivaldybe.
Filaretų pradinėje mokykloje už agurkų sriubą su perlinėmis kruopomis, kmynų arbatą, vištienos kepinukus su morkų salotomis, varškės apkepą, vištienos troškinį su daržovėmis ir aukštaičių blynus, pagardintus trintomis uogomis, sumokėjome 7,20 Eur.
Kokiais įspūdžiais pasidalijo DELFI žurnalistai, paragavę pradinukams tiekiamo maisto? Agurkų sriuba su perlinėmis kruopomis buvo šiek tiek sūri, o vištienos troškinyje su daržovėmis – per daug morkų, nes jų buvo ir troškinyje, ir šalia patiektose kopūstų salotose.
Daugiausia komplimentų sulaukė vištienos kepinukas, kurį galima įvardyti tiesiog kaip vištienos kotletą.
Antroje mokykloje, Vilniaus Antakalnio gimnazijoje, DELFI žurnalistus pasitikę mokiniai iš karto pasakė, kad maistas valgykloje nėra skanus. Tačiau žurnalistai tuo nusprendė įsitikinti patys ir iš mokyklos išėjo su visiškai kitokiomis emocijomis – maistas nebuvo blogas.
Šios gimnazijos valgykloje už čili ir kopūstų sriubas, kiaulienos karbonadą, bulvinius blynus, kalakutienos maltinuką su sezamo sėklomis ir garintas daržoves sumokėjome 9,90 Eur. Šioje valgykloje nustebino sriubos kaina – už čili sriubą sumokėjome 1,90 Eur.
Čili troškinys nebuvo toks, kokio tikėjomės, nors jame buvo ir pupelių, ir jautienos. Ne itin sužavėjo ir bulviniai blynai, nors jie buvo patiekti su varškės padažu, kurį visa DELFI komanda įvertino labai gerai. Beje, didžiausias šio patiekalo minusas buvo tai, kad blynai kepami iš anksto, o vėliau sudedami ir laikomi šilumą išlaikančiose induose, todėl praranda traškumą ir prisigeria riebalų.
Šioje valgykloje sužavėjo porcijų kiekis – nuo tokio maisto kiekio pavalgytų ir suaugęs vyras. Nors, reikia paminėti, kad DELFI žurnalistams galėjo būti įdėta kiek daugiau maisto nei įprastai.
O kas buvo blogiausia? Bulvių košė ir kiaulienos karbonadas, kuriam labai trūko ir druskos, ir pipirų ar kokių nors kitokių prieskonių.
Beje, išėjus iš mokyklos ir pabendravus su mokiniais, šie teigė, kad valgyklos maistas nėra labai blogas, bet jie ne itin dažnai ten užsuka dėl kainų. Mokiniai pasakojo, kad kur kas dažniau maisto perka netoli esančioje parduotuvėje. Ir ką ten dažniausiai perka? Salotas – kone choru atsakė dvyliktokų būrys.
Trečioje mokykloje – Vilniaus Simono Daukanto gimnazijoje – ragavome burokėlių ir moliūgų sriubas, keptus varškėčius, jautienos maltinukus, vištienos iešmelius ir juodųjų serbentų kompotą. Už dvi sriubas, kompotą ir tris karštus patiekalus sumokėjome 7,15 Eur.
Beje, šioje mokykloje ragavome itin pigios sriubos – burokėlių sriuba kainavo vos 0,15 centų ir sulaukė visos komandos komplimentų.
0,90 centų kainavusi moliūgų sriuba nustebino tirštumu ir skoniu, tačiau sutartinai buvo pripažinta kiek per sūria. Per daug druskos žurnalistams buvo ir grikių košėje, kuri buvo patiekta prie vištienos iešmelio, ir jautienos kukuliuose.
Trijose mokyklose apsilankiusi DELFI komanda nerado ir skanios bulvių košės – ji buvo kiek skystoka, vandens skonio.
Lankantis mokyklose kiek stebino kainų skirtumai – štai Vilniaus Filaretų pagrindinėje mokykloje už lėkštę sriubos sumokėjome 0,30 Eur, Vilniaus Antakalnio gimnazijoje už dienos sriubą (šį kartą tai buvo kopūstų sriuba) – 0,70 Eur, o Vilniaus Simono Daukanto gimnazijoje – vos 0,15 Eur.
Skirtingai mokyklose tenka mokėti ir už gėrimus: už kmynų arbatos stiklinę Filaretų pradinėje mokykloje sumokėjome 0,10 Eur, o už juodųjų serbentų gėrimą Simono Daukanto gimnazijoje – 0,20. Tačiau Antakalnio gimnazijoje atsigerti galima ir nemokamai – valgyklos vadovė nemokamai siūlo vandens su citrina.
Antakalnio gimnazijoje galima įsigyti ir kavos, tačiau tik vyriausiems mokiniams. Prie kavos aparato kabo užrašas, kad jos galima įsigyti tik 18 metų sulaukusiems asmenims.
Antakalnio gimnazijai maistą tiekiančios įmonės „Dvylika Žirnių“ vadovė Jana Kavaliauskienė mokiniams taip pat įrengė ir nedidelę biblioteką – lentynas prikrovė knygų ir atgabeno mikrobangų krosnelę, kuria visi gali naudotis nemokamai.
Tad kaip DELFI komanda įvertino valgyklų maistą? Likome nustebinti, nes, nors ir įvardijome ne vieną trūkumą, galime teigti, kad mūsų aplankytose mokyklose maistas nebuvo blogas. Tiesa, vertėtų dar kartą pabrėžti, kad apie mūsų apsilankymą tiek mokyklų, tiek valgyklų atstovai žinojo iš anksto.
Mieli skaitytojai, jei norite pasidalyti įspūdžiais ir nuotraukomis apie mokyklose ar darželiuose tiekiamą maistą, lauksime Jūsų laiškų su prierašu „Maistas valgykloje“. Laiškus siųskite adresu pilieciai@delfi.lt
Vilniaus mokyklų valgyklų maistas – nuotraukų galerijoje: