Vasaros įkarštyje išlygintomis sostinės gatvėmis riedėjo šarvuoti automobiliiai, o ant viešbučių stogų rymojo snaiperiai. Į miesto centrą traukė gausybė lietuvių, kad nors akies krašteliu išvystų JAV prezidentą Joe Bideną ar Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį. Tačiau už sutvarkytų ir išpuoštų gatvių slėpėsi ilgas ir paslapčių apgaubtas darbas ruošiantis iki šiol vienam svarbiausių įvykių Lietuvoje.

Delfi Plius prenumeratoriams – dokumentinis filmas apie NATO viršūnių susitikimo užkulisius. Žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės sukurtame filme į šį svarbų renginį Lietuvoje bandoma pažiūrėti iš vidinės, užkulisių pusės.

Kaip atrodė įvairių tarnybų darbas iš vidaus? Kaip gyveno pasaulio lyderiai? Kokių specialių norų ar pageidavimų jie turėjo? Kaip atrodė pasiruošimas renginiui? Tai – tik keletas iš klausimų, į kuriuos rasite atsakymus dokumentiniame filme.

„Šiam renginiui tikrai ilgai ir preciziškai ruošiamasi. Kai kur teko net laiptelių aukščius matuoti ir žiūrėti, kad jie nebūtų nei per aukšti, nei per žemi“, – apie tai, kad NATO viršūnių susitikimui reikėjo pasiruošti iki smulkmenų, pasakoja filmo kūrėja D. Žeimytė–Bilienė.

Dokumentiniame filme kalbinami viešbučių, kuriuose buvo apsistoję valstybių lyderiai, vadovai, atskleisdami, kokius pasiruošimo darbus teko nudirbti prieš įsileidžiant pasaulio galingiausiuosius.

„Vienas jaukiausių ir stipriausių savo žinute prezidentų prašymų buvo iš V. Zelenskio. Jis didelių reikalavimų neturėjo, bet paprašė, kad viešbučio kambaryje būtų juodo šokolado. Viešbučio darbuotoja kambaryje padėjo šokolado „Pergalė“, su aiškia žinute prezidentui“, – detalėmis dalijasi filmo kūrėja.

Naujame dokumentiniame filme taip pat išgirsite interviu su Valstybės saugumo departamento atstovais, protokolo ekspertais, kurie atskleidžia, kaip atrodė pasiruošimo darbai iki šiol svarbiausiam politiniam renginiui Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją