„[Kalbą] galima vertinti įvairiai. Manyčiau, kad šiuo metu mums ypač reikalingas susitelkimas. Tik ir siekia Baltarusijos A. Lukašenkos režimas, kad būtų įvairių provokacijų, kad būtų keliamos įtampos mūsų viduje, ir tenka apgailestauti, kad kai kurie asmenys, užimantys tam tikras svarbias pozicijas, naudojasi šia situacija ir kelia dar didesnes įtampas“, – sakė A. Bilotaitė prieš Vyriausybės posėdį pirmadienį.
Agnė Bilotaitė

Dulkys: pranešime buvo subjektyvių interpretacijų ir suvokimo klaidų

Neigiamai I. Vėgėlės kalbą įvertino ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Visų pirma, matyt, pats pranešimas yra labai ryškus, išgrynintas individualistinės pasaulėžiūros naratyvu, – yra tokia paradigma, kuri suabsoliutina tik individo teises, tačiau visame pranešime, jei neklystu, net nebuvo kalbama apie individo pareigas“, – žurnalistams komentavo ministras.

Jis pabrėžė, kad valdant pandemiją visi sprendimai yra priimami teisėtų institucijų.

„Sprendimai yra teisėti, vadovaujamasi įstatymais ir jie visi tuo yra pagrįsti. Taip pat toks išgryninto individualistinio požiūrio į pasaulį žvilgsnis ignoruoja kitus dalykus, tokius kaip pareiga, valstybės ir visuomenės teisės bei pareigos užtikrinti sveiką gyvenseną, valstybės funkcionavimą, tarptautinius įsipareigojimus.

Man tokia pasaulėžiūra nepriimtina, ji labai supaprastina ir, matyt, nuvestų pačią valstybę kažkur į nebūtį“, – teigė A. Dulkys.

Sunkumai susivienyti, kaip įvardijo ministras, yra bendruomenių tragedija.

„Lietuva vadovaujasi ir tarptautine, ir nacionaline teise, dalyvauja valdant pandemiją, vertindama visas geriausias rekomendacijas, kurios yra būtinos“, – pažymėjo A. Dulkys.

„Pranešime buvo subjektyvių interpretacijų ir suvokimo klaidų“, – pridūrė jis.

Atsakė į kritiką dėl namelių

Vidaus reikalų ministrė dėstė, kad, kalbant apie namelius, yra interpretuojama ir neteisingai pateikiama informacija.

„Buvo pasirašyta preliminari sutartis, ten buvo numatyta, kad prireikus būtų įsigyjamas ne tik namelių, bet ir visos palaikymo infrastruktūros paketas, jeigu tektų apgyvendinti apie 40 tūkst. asmenų. Bet mes matome, kad tokio poreikio nėra, tiesiog esame pasiruošę įvairiems scenarijams“, – sakė A. Bilotaitė.

Kartu ministrė pabrėžė, kad tam pasiruošta turėjo būti dar 2016–2017 metais.

Kalba sukėlė vertinimų audrą

Visuotiniame advokatų tarybos susirinkime Birštone pasakyta šios tarybos pirmininko Igno Vėgėlės kalba sukėlė tikrą audrą socialiniuose tinkluose. Savo kalboje teisininkas teigė, kad valdžios priimami sprendimai dėl karantino, vakcinacijos ar neteisėtų migrantų pažeidžia dalies visuomenės teises ir laisves.

„Esame liudininkai gimstančios naujos tvarkos, pagal kurią pasaulio nacionalinių valstybių elgesio modelius diktuoja tarptautinių organizacijų ir verslo struktūrų konglomeratas: pasaulio sveikatos apsaugos ministerija tapusi Pasaulio sveikatos organizacija kartu su pasauline vaistų pramone. <...> Akivaizdu viena – matome globalizacijos procesus, iš to kuriasi tarptautinė vykdomoji valdžia. Ji yra kitokia nei nacionalinė: mažiau centralizuota, be demokratinio rinkimų elemento. Tokio scenarijaus prielaida – ypatinga pasaulio socialinė, finansinė ir kultūrinė struktūra, leidusi sukaupti didžiulį finansinį ir ekonominį kapitalą, o, multiplikuojant žmogiškąsias emocijas, – ir įgyti galią. <...> Žmogaus teisės ir laisvės tampa utilitarizmo įkaitės, kartu kyla rizika, kad ir pati teisė bei teisingumas taps utilitarizmo metodu. Nepatirtų kaštų pamatuojama tariama visuomenės nauda lyginama su individo privatumo, sveikatos, ar net gyvybės kaštais. <...> Individo teisės ir laisvės užgožiamos valstybės galios. Dėl labai paprastos ir formalios priežasties – „ekstremali padėtis“, – kalbėjo A. Vėgėlė.

Jo teigimu, šalyje nepaisoma teisės aktų priėmimo teisinės hierarchijos, kai dalis ribojimų visuomenei primetami ne įstatymu, o Vyriausybės nutarimais ar operacijų vadovo sprendimais, taip pat kritikavo valdančiųjų pasirinkimą – iš sprendimų priėmimo proceso eliminuojant teisininkų bendruomenę.

Advokatų tarybos pirmininkas taip pat atkreipė dėmesį, kad tokie priimami sprendimai ne tik segreguoja visuomenę, ją priešina, bet ir pažeidžia tiek Konstituciją, tiek tarptautines konvencijas, kurių Lietuva įsipareigojusi laikytis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1106)