G. Nausėda viešai pareiškė, jog būsimos Vyriausybės vairą jis norėtų patikėti LSDP lyderei Vilija Blinkevičiūtei. Prezidentas net teigė, jog mėgintų ją įkalbėti mesti galimus darbus Europos Parlamente (EP).

Politologo I. Kalpoko teigimu, tokia situacija yra „pakankamai beprecedentė“.

„Pats faktas, kad prezidentas parinkinėtų ministrą pirmininką, tai tokį pamenu tik vieną, kai kažkada Valdas Adamkus parinko Rolandą Paksą. Bet šiuo atveju yra tokio dar nesumedžioto gyvūno darinėjimas, kuomet dar neišrinktas prezidentas atiduoda ministro pirmininko postą rinkimų dar nelaimėjusios partijos vadovei.

Tam tikra prasme, aišku, kadangi socdemai remia G. Nausėdą, tai galima įsivaizduoti kaip rinkimų duoklę LSDP rinkiminei kampanijai. Bet iš tiesų reikia nepamiršti ir to, kad būtent todėl ir yra numatyta, kad prezidentas negali būti jokios partijos narys. <...>

Tam, kad jis būtų virš partinės sistemos, būtų visiems lygiai teisingas. O šiuo atveju yra panašu, kad V. Blinkevičiūtė yra lygesnė už kitus“, – įžvalgomis LNK vidurdienio žiniose dalijosi VDU politologas I. Kalpokas.

Dėl tokių pareiškimų G. Nausėda minusų neturėtų pajusti, kalbėjo LNK pašnekovas I. Kalpokas.

„Net jeigu kai kuriems potencialiems G. Nausėdos rėmėjams jo intymus santykis su socialdemokratais, konkrečiai V. Blinkevičiūte nebus priimtinas, tikėtina, kad vis tiek jiems dar mažiau priimtina idėja yra I. Šimonytės kaip prezidentės“, – situacijos vertinimą pateikė I. Kalpokas.

O socialdemokratams prieš artėjančius Seimo rinkimus tokie G. Nausėdos pareiškimai gali pridėti ir pliusų, kalbėjo VDU docentas I. Kalpokas.

„Mes matome labai aiškiai deklaruotą prezidento simpatiją socialdemokratų Vyriausybei. O prisimenant, kad prezidentas yra itin populiarus, kad jis pirmame prezidento rinkimų ture susirinko daugiau balsų, nei kad galėtų tikėtis socialdemokratai Seimo rinkimuose. <...> Tikrai tai gali būti papildomas pastiprinimas.

Be to, socialdemokratai labai akivaizdžiai gali pabrėžti buvimą laimėtojų stovykloje. Nes tas jų statusas prezidento rinkimuose buvo gana dviprasmiškas, tarsi jie savo kandidato ir neturi.

O dabar, antrame ture, jie labai akivaizdžiai turi savo kandidatą, yra potencialiai nugalėtojų stovykloje. Tas jiems gali išeiti į naudą“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo politologas I. Kalpokas.

Jis teigė, jog perrinkimo siekiantis G. Nausėda dabar turi du tikslus.

„Pirma, tai yra laimėti antrąjį prezidento rinkimų turą. O tai yra lengviau nei ranka pasiekiama.

Antra, turėti sukalbama valdančiąją daugumą Seime, su kuria būtų mažiau konfliktų nei dabar su konservatoriais. O toliau nelabai kas ir turėtų rūpėti. Trečios kadencijos jis vis tiek negalės siekti“, – LNK vidurdienio žinioms sakė VDU docentas, politologas I. Kalpokas.

Visą LNK pokalbį su VDU docentu I. Kalpoku žiūrėkite čia: