„Šiandien Vyriausybė priėmė sprendimą paskelbti valstybės lygio ekstremalią padėtį šalyje. Šis žingsnis pirmiausia yra orientuotas į prevenciją, tai yra geresnį pasirengimą. Koronavirusas be abejo yra pavojingas, ir šis sprendimas leis efektyviau vykdyti procedūras, susijusias su pirkimais, pasirengimu, prevencija“, – po posėdžio sakė atostogaujantį premjerą Saulių Skvernelį pavaduojantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pirmoji praktinė to pasekmė yra tokia, kad bus sukurtas valstybės lygio operacijų centras, kuriam vadovaus sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Pirmasis centro posėdis numatomas ketvirtadienį.

Trečiadienį Vyriausybė iš rezervo skyrė papildomus 150 tūkst. eurų Sveikatos apsaugos ministerijai, kad būtų galima įsigyti papildomų priemonių. Esant poreikiui iš rezervo galėtų būti skiriama ir daugiau lėšų.

Taip pat bus siekiama koordinuoti komunikaciją. Už ją bus atsakinga Visuomenės informavimo grupė, kuriai vadovaus premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. Jis trečiadienį po posėdžio pažadėjo, kad, jei tik bus patvirtintas koronaviruso atvejis, apie tai visuomenė sužinos nedelsiant.

Ž. Vaičiūnas sakė, kad ekstremalios situacijos paskelbimas leis lanksčiau valstybei naudotis turimomis galimybėmis konkrečioje situacijoje. Tų galimybių spektro jis nekonkretizavo, tik pasakė, kad dėl konkrečių priemonių bus apsispręsta operacijų centre.

Dalis priemonių gali tapti privalomos

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis užsiminė, kad dalis rekomendacinių priemonių, paskelbus ekstremalią padėtį, gali tapti privalomomis.

Viceministras, kaip pavyzdį minėjo galimybę įpareigoti mokyklas ir darželius turėti dezinfekcinių priemonių, kad vaikai galėtų dezinfekuoti rankas.

Dar viena priemonė, kurią paminėjo A. Šešelgis, – įpareigoti pavežėjus, kurie dirba oro uosto kryptimi irgi turėti dezinfekcinių priemonių, ir perspėti juos, kad dezinfekuotų automobilio rankenas iš vidaus ir iš išorės.

„Toliau – dėl valstybės tarnautojų komandiruočių, kur bus aiškiai pasakyta, kad negalima ,ir geriau nevažiuoti į šituos kraštus“, – sakė A. Šešelgis.

Viceministras patikino, kad šiuo metu nėra patvirtintas nei vienas koronaviruso atvejis Lietuvoje. Jo žiniomis, antradienį į laboratoriją buvo pristatyta 11 tepinėlių, trečiadienio rytą – 4 mėginiai, visi buvo neigiami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (466)