Kad jos vardu yra siuntinėjami laiškai, E. Kusaitė teigė sužinojusi iš tetos Irenos Jeleniauskaitės. „Ji sakė, kad apie mano vardu rašomus laiškus sužinojo iš puslapio „Kavkazcentr“, – tikino kaltinamoji. – Noriu patikinti, kad su kažkokiais naujai rašomais laiškais nesu susijusi“.

Šiuo metu teisiamos E. Kusaitės bylai „Kavkazcentr“ skiria nemažai dėmesio. Neseniai portale buvo publikuotas interviu su E. Kusaitės draugų – Aiša ir Apti Magmadovų –motina Tamara Magmadova.

„Apie E. Kusaitę aš žinojau, ji man nuolat linkėjimus perduodavo, tuo pačiu – ir aš jai, – pasakojo T. Magmadova. – Aiša ir Eglė draugavo kažkur nuo 2005-ųjų, jinai seniai pas mus ruošėsi atvažiuoti į svečius, bet aš iš pradžių Aišai neleidau jos kviestis pas mus. Tada dar buvo neseni prisiminai, kad Čečėnijoje kovojo lietuviai snaiperiai, ir aš baiminausi, kad pas mano dukrą atvažiuos mergina iš tos šalies.

Paskui pripratau, kad jos draugauja, be to, Apti tuo metu buvo namuose, todėl galų gale leidau jai atvažiuoti. Apti tada jai nusiuntė 500 dolerių kelionei. Ji žadėjo atvažiuoti, susirasti darbą ir atiduoti šiuos pinigus. Ji nenorėjo likti skolinga. Eglė prašė leidimo duoti savo mamai mano telefoną ir adresą – nenorėjo, kad ji nervintųsi svarstydama, kur ir su kuo yra dukra. Eglė ankčiau už čečėno buvo ištekėjusi ir norėjo pakeisti savo gyvenamąją vietą, bet iki Maskvos ji taip ir nedavažiavo, ją dar Lietuvoje sulaikė“.

Aišos ir Apti Magmadovų baudžiamoji byla yra nagrinėjama Maskvos teisme, manoma, kad nuosprendį brolis ir sesuo išgirs dar šiais metais. Tuo tarpu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje E. Kusaitės byloje teismo verdikto teks palaukti – teismas ketvirtadienį tik baigė kaltinamosios motinos ir tetos apklausas. Jos apie E. Kusaitę liudijo viešuose posėdžiuose, nors teismas bylą nagrinės neviešai.

Nors E. Kusaitė parodymų teisme dar nėra davusi, ji savo poziciją jau yra išsakiusi kitoje byloje – E. Kusaitės draugų Apti ir Aišos Magmadovų bylą nagrinėjančio Maskvos teismo prašymu E. Kusaitė liepą buvo apklausta Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme. Čia ji išsižadėjo ikiteisminio tyrimo metu duotų parodymų ir neigė, kad ketino susisprogdinti Rusijoje.

„Tai nebuvo mano noras – tokias mintis man į galvą kalė saugumiečiai“, – E. Kusaitė teigė, kad Magmadovai yra išsilavinę ir protingi žmonės, kuriems mintys apie teroro aktus „buvo atgrasios ir nepriimtinos“.

Paklausta, kodėl ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, jog ketino susisprogdinti Rusijoje, o vėliau šiuos parodymus ėmė neigti, E. Kusaitė aiškino, kad buvo mušama, girdoma vaistais, be to, patyrė spaudimą iš prokuroro ir advokato.

„Man liepė prisipažinti, nes jeigu to nepadarysiu, man grasino, kad mano draugė Aiša bus nukankinta, jos likimas – mano rankose“, – teisme kalbėjo E. Kusaitė.

DELFI primena, kad E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių – susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

Bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo, kad E. Kusaitė bendravo su Rusijoje gyvenančių Magmadovų motina, be to, išreiškė norą išvykti į Maskvą. Taip pat nustatyta, kad kaltinamoji išsiuntė grasinančią SMS žinutę ikiteisminį tyrimą byloje atlikusiam prokurorui J. Lauciui, ši byla yra nagrinėjama Vilniaus miesto 1 apylinkės teisme.

Praėjusią savaitę policijoje E. Kusaitei buvo pareikšti įtarimai dar vienoje byloje – ji įtariama prokurorų J. Lauciaus ir Mindaugo Dūdos įžeidimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją