Šią informaciją ketvirtadienį Lietuvos apeliaciniame teisme, kuriame buvo nagrinėjamas E. Kusaitės skundas dėl jai skirto suėmimo, patvirtino pati E. Kusaitė. Tiesa, ji teigia, kad į Rusijos sostinę būtų vykusi tik teisėtais būdais.

„Aš norėjau paprasčiausiai vykti teisėtais būdais, jeigu prokuroras mane būtų išleidęs, davęs sutikimą, vizą, – teisme sakė į suimtiesiems skirtą narvą uždaryta E. Kusaitė, pažymėjusi, jog Maskvoje norėjo tik duoti parodymus Magmadovų byloje. – Aš norėjau vykti tik teisėtais būdais, jeigu būtų atvykęs iškvietimas iš teismo“.

E. Kusaitė teigė, kad neteisėtai nebūtų išvykusi iš Lietuvos.

„Taip naiviai, kvailai aš nebūčiau pasielgusi, – teigė nuo balandžio 21-osios Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikoma kaltinamoji. – Noriu pabrėžti, kad siekiau ir bandysiu duoti teisingus parodymus Lietuvos teismuose, ir stengsiuosi, kad Magmadovai būtų paleisti, nes šitos bylos yra nusikaltimai prieš žmogiškumą ir sufabrikuotos“.

Kaltinamoji taip pat pažymėjo, kad jau yra pakeitusi savo poziciją ir į Maskvą nevyks, nes čia prieš ją gali būti naudojami neteisėti veiksmai.

Su Magmadovų motina bendravo, nes ji – „tik kenčianti mama“

Teismo posėdyje E. Kusaitė neneigė, kad bendravo su Magmadovų motina Tamara.

„Aišą aš mylėjau, jos motinos klausiau, kaip jos sveikata – aš jaučiu kaltę, jaučiu sunkumą širdyje, aš negaliu taip gyventi, nes jų byla yra sufabrikuota“, – kaltinamoji pabrėžė, kad byloje ikiteisminis tyrimas jau yra baigtas, todėl net tokiu atveju, jeigu ji ir būtų bandžiusi derinti pozicijas, tai esą nebūtų joks nusikaltimas.

„Pripažįstu, kad su Tamara bendravau, bet nesiekiau įtakoti jų kaip liudytojų, tik klausiau apie jų sveikatą, tai dariau iš žmogiškų paskatų, – tikino E. Kusaitė. – Tamara nėra įtraukta į asmenų, su kuriais man draudžiama bendrauti, sąrašus. Niekada jos neprašiau ką nors perduoti ir to negalėčiau, nes ji taip pat negali su savo vaikais susitikti. Aš tiesiog negalėjau užmerkti akių, todėl ir bendravau su ja“.

E. Kusaitė prašė paleisti ją iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo.

„Aš nieko niekada nesiekiau įtakoti, – teigė ji. – Anksčiau žadėjau, kad nutrauksiu ryšius su blogais žmonėmis, taip, su jais, saugumiečiais, ir nutraukiau ryšius, o Tamara yra tik kenčianti motina. Prašau mane išleisti į laisvę, aš tada nutrauksiu ryšį su visu pasauliu, sėdėsiu pagal namų arešto sąlygas, su niekuo nebendrausiu. Bet manau, kad tai yra neteisinga“.

Kaltinamoji teigė, kad Lukiškėse yra labai „žiaurios sąlygos“.

„Labai šalta kameroje, nesuprantu, kodėl aš ten turiu sėdėti, aš nerengiau jokių teroristinių aktų, niekada net minčių apie tai neturėjau, - sakė ji. – Man, nepilnametei, galvą pudrino Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, su kuriais aš bendravau“.

E. Kusaitė įtaria, kad SMS žinutę J. Lauciui galėjo išsiųsti VSD pareigūnai

E. Kusaitė, kurią teisme saugojo trys konvojaus pareigūnai, taip pat neigė, kad darė poveikį ikiteisminį tyrimą dėl terorizmo pradėjusiam Generalinės prokuratūros prokurorui Justui Lauciui.

„Aš patiriu labai didelį spaudimą iš VSD, patyriau ir laisvėje, ir dabar, – sakė ji, pažymėjusi, kad jos byla labiausiai yra suinteresuotas J. Laucius. - Susidarė įspūdis, kad J. Laucius manęs nekenčia kaip žmogaus. Per vieną apklausą jis man pasakė, kad jeigu dabar būtų sovietų laikai, aš būčiau partizanė, kurią sušaudytų“.

Kaltinamoji pabrėžė žinojusi, kad jos telefoninių pokalbių yra slapta klausomasi, o tetos namuose, kur E. Kusaitė iki teismo gyveno, „yra prikaišiota blakių“.

„Mes išeidavome iš namų ir palikdavome telefoną, manau, kad VSD pareigūnams nebuvo didelių kliūčių įeiti į butą ir išsiųsti SMS žinutę už mane“, –E. Kusaitė pabrėžė, kad dalis slapta užfiksuotų pokalbių ir išsiųstų SMS yra paprasčiausiai ne jos.

Prokuroras teigia, kad E. Kusaitė į Rusiją išsiuntė bylos dokumentus

Nagrinėjant skundą dėl E. Kusaitei paskirtos griežčiausios kardomosios priemonės jai atstovaujantis advokatas Kęstutis Stungys pabrėžė, kad suėmimą skyręs Vilniaus apygardos teismas nepagrįstai ir neteisėtai priėmė nutartį. „Tikiuosi, kad suėmimą jūs panaikinsite, ir tai bus teisingas sprendimas“, – kreipdamasis į teisėją Albiną Bielskį sakė advokatas.

Jis taip pat pažymėjo, kad Vilniaus apygardos teismas net neturėjo teisės svarstyti suėmimo klausimo – esą prokuratūra turėjo kreiptis į ikiteisminio tyrimo teisėją apylinkės teisme. „Dabar gi teismas jau išsakė išankstinę savo nuomonę“, – pažymėjo gynėjas.

Tuo tarpu prokuroras Mindaugas Dūda įsitikinęs, kad baudžiamąją bylą dėl terorizmo nagrinėjantis teismas pagrįstai skyrė suėmimą.

Pasak prokuroro, E. Kusaitei buvo nurodyta nebendrauti ir jokiomis priemonėmis neieškoti ryšių nei tiesiogiai, nei per kitus asmenis su Magmadovais.

„Tai reiškia, kad negalima ieškoti ryšių ir susisiekti ir Magmadovų motina“, – sakė M. Dūda, pažymėjęs, kad Lietuvoje dar vyksta ikiteisminis tyrimas dėl Magmadovų galimai padarytų nusikalstamų veikų.

Jo teigimu, nustatyta, kad E. Kusaitė domėjosi Maskvoje suimtų Magmadovų pozicijomis. „Tamara Magmadova turėjo susitikimą su savo vaikais“, – pažymėjo prokuroras.

Jis taip pat sakė, kad T. Magmadovai ir jos vaikų gynėjams buvo perduoti baudžiamosios bylos dokumentai. „Tai vertinti kitaip, negu trukdymas procesui, aš negaliu“, – pažymėjo prokuroras.

Pasak jo, E. Kusaitė nesutaria su savo motina ir teta, kurioms aktyviai priešinosi, kai buvo nusprendusi išvykti į Maskvą.

M. Dūda pabrėžė, kad E. Kusaitė bandė daryti spaudimą ne tik prokurorui J. Lauciui, kai nusiuntė jam grasinančią SMS žinutę, bet ir vienai liudytojai, kurią teismas apklausė nagrinėjant bylą dėl terorizmo. Pasak prokuroro, per apklausą E. Kusaitė liudytoją įžeidinėjo ir vartojo necenzūrinę leksiką.

„Tai rodo, kad E. Kusaitė yra linkusi bet kokiomis priemonėmis, tuo pačiu ir trukdant procesui, pažeidinėti kardomosios priemonės sąlygas“, – sakė M. Dūda.

Ar E. Kusaitei bus pakeista kardomoji priemonė, teismas žada paskelbti kitą antradienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją