FNTT teigimu, ikiteisminiam tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas. Šiuo metu įtarimai niekam nėra pareikšti.

Birželio pabaigoje Seimo opozicinės frakcijos kreipėsi į generalinę prokurorę Nidą Grunskienę, prašant pasidomėti situacija dėl M. Navickienės sutuoktinio M. Navicko valdomos įmonės „Litlab“ ir su ja susijusių asmenų veiksmų.

Seimo mažumos atstovai, remdamiesi naujienų portalo „Delfi“ publikacija, nurodo, jog „Litlab“ kartu su nekilnojamojo turto vystymo kompanija „Eika“ stato verslo centrą šalia Vilniaus oro uosto esančioje teritorijoje. Tačiau pažymima, kad pastaruosius kelis metus „Litlab“ deklaravo minimalų pelną arba patirtus nuostolius, įmonėje buvo įdarbintas už sukčiavimą teistas Vilhelmas Germanas. Taip pat akcentuojamas M. Navicko ryšys su nepalankios vyriausybinės išvados sulaukusia verslininke Ieva Trinkūnaite.

Vertinant šias aplinkybes politikams kilo įtarimas dėl galimo pinigų plovimo, neteisėto praturtėjimo ir politinės korupcijos rizikos.

„Delfi“ su klausimais kreipėsi į „Litlab“ savininką M. Navicką. Jo paklausėme, iš kur ši įmonė gavo pinigų verslo centro statybai. Koks buvo finansavimo šaltinis? Be to, verslininko klausėme, kokios investicijos buvo padarytos į verslo centro „ROD5“ statybas? Vis dėlto M. Navickas į šiuos ir kitus „Delfi“ klausimus neatsakė.

„Kol vyksta tyrimas, komentuoti negaliu. Kiekviena institucija daro ką pagal teisės aktus privalo daryti“, - teigė M. Navickas.

Su klausimais kreipėmės ir į „Litlab“ partnerę statant verslo centą „Eikos“ grupę.

Jos paklausėme, kaip ji vertina FNTT pradėtą ikiteisminį tyrimą? Ar jį pradėjus ir toliau bus bendradarbiaujama su „Litlab“?

„EIKA Development“ generalinis direktorius Martynas Žibūda teigė, kad galiojančios turto valdymo paslaugų sutarties nėra priežasčių nutraukti.

„Stebime situaciją ir laukiame institucijų tyrimų rezultatų. Iš mūsų pusės, projekto statybos užbaigtos, statybų valdymo paslaugos suteiktos. Esame sudarę turto valdymo paslaugų sutartį, kurios kol kas neturime priežasčių nutraukinėti, kol neturime pradėto tyrimo rezultatų“, - teigė M. Žibūda.

FNTT

Pasakyti, kokios investicijos buvo padarytos į verslo centro „ROD5“ statybas, jis negalėjo.

„Neturime įgaliojimų atskleisti konfidencialios kliento informacijos – tai klausimas projekto užsakovui – UAB „Litlab“, - teigė M. Žibūda.

Verslo centrui pastatyti reikėjo nemažų investicijų. Ar „Eikai“ nekėlė klausimų, iš kur kuklius rezultatus demonstruojanti „Litlab“ gavo lėšų šio verslo centro statybai?

„Įkurti atskirą įmonę, taip vadinama „SPV“, savarankiškam projekto vystymui - visiškai normali ir dažna verslo praktika. Įprasta, kad joje yra įdarbintas vienas darbuotojas – vadovas, jos įstatinis kapitalas pradžioje yra minimalus, o didžioji dalis investicijų yra finansuojama banko paskola. Tiesa, mes nežinome, kaip buvo šiuo konkrečiu atveju, bet nieko neįprasto nebuvome užfiksavę. Mums buvo svarbiau, kad užsakovas veikė sąžiningai mūsų atžvilgiu: laiku ir savalaikiai atsiskaitė tiek su rangovais, tiek ir su mumis – projekto valdytoju. Jei būtų nevykdęs savo įsipareigojimų, būtume sustabdę savo paslaugų teikimą ir nutraukę bendradarbiavimą“, - teigė M. Žibūda.

Martynas Žibūda

Vis dėlto susidaro įspūdis, kad UAB „Litlab“ nebuvo įkurta specialiai verslo centro statyboms. Ji buvo įkurta dar gerokai anksčiau. UAB „Litlab“ buvo įkurta 2012 m. Dokumentuose nurodoma, kad pagrindinė jos veikla yra automobilių prekyba.

Pats M. Navickas anksčiau „Delfi“ yra pripažinęs, kad nuo įsteigimo įmonė vertėsi automobilių prekyba. Tačiau nuo 2016 m. ji pakeitė veiklos kryptį. „Dabar veikla orientuota į NT projektų vystymą, pardavimą“, - teigė M. Navickas.

Taip pat „Eikos“ klausėme, ar ji savais vidiniais instrumentais netikrino savo partnerio kapitalo kilmės.

M. Žibūda pateikė tokį atsakymą: UAB „Litlab“ nėra mūsų partneris kapitalo prasme: nei „EIKA Development“, nei jos akcininkai nėra šio projekto bendrasavininkai ar investuotojai. Kapitalo ar lėšų kilmės tikrinimas – ne mūsų įmonės veiklos sritis. Šį klausimą galima būtų užduoti bet kuriam pastato rangovui, kad ir trinkelių gamintojui: ar jis tikrino įmonės kapitalo kilmę prieš parduodamas savo produkciją užsakovui.“