Kaip pranešė Europos prokuratūra, praėjusią savaitę, gegužės 14–16 dienomis, FNTT pareigūnai atliko 17 kratų. Apklausta 13 liudytojų, atlikti kiti būtini procesiniai veiksmai.

FNTT teigimu, įtarimai pareikšti 4 fiziniams ir 2 juridiniams asmenims, atliktos įtariamųjų apklausos. Vienam iš įtariamųjų paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 1 mėnesiui, dviem – 1 mėnesio trukmės intensyvi priežiūra, ketvirtajam įtariamajam – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir dokumentų paėmimas.

Europos prokuratūros teigimu, naktinio matymo prietaisai pirkti geresniam sienos su Baltarusija stebėjimui.

FNTT pranešime nurodoma, kad ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl galimo didelės vertės sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2022 metų pradžioje valstybinė institucija po viešojo pirkimo procedūrų sudarė pirkimo-pardavimo paslaugų sutartį su dvejomis bendrovėmis dėl naktinio matymo prietaisų įsigijimo. Pasirašius sutartį institucijai buvo perduoti 234 vnt. prietaisų, kurie galimai neatitinka pirkimo sąlygų.

Europos prokuratūros pranešime rašoma, kad surinkta medžiaga rodo, jog tik vienas iš prietaisų atitiko techninius reikalavimus. Įtariama, kad tiekėjai suklastojo prekių dokumentus, kurie klaidingai rodė, neva naktinio matymo prietaisai turi elektroninius vaizdo stiprintuvus.

Bendra įsigytų prietaisų kaina siekia beveik 1,2 mln. eurų, o pirkimas buvo vykdomas įgyvendinant Europos Sąjungos Vidaus saugumo fondo skubios pagalbos priemonės lėšomis finansuojamą projektą.

Ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovauja Europos deleguotasis prokuroras Darius Karčinskas, tęsiamas.

AKTUALIJOS - 11839

Už sukčiaujant įgytą didelės vertės svetimą turtą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Tas, kas neturėdamas leidimo svetimu prekių ženklu pažymėjo didelį prekių kiekį ar didelės vertės prekes, jas įgijo, gabeno, laikė komerciniais tikslais ar pateikė jas realizuoti arba pasinaudojo svetimu paslaugų ženklu ir dėl to padarė didelę žalą, griežčiausiai gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Už dokumento suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu gali grėsti griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki trejų metų.

AKTUALIJOS - 11838