Šiuo metu ikiteisminiame tyrime nustatytos aplinkybės, kad bendrininkų grupė, susidedanti iš mažiausiai 4 asmenų, galimai pasinaudodami turima įtaka Lietuvoje licencijuotos finansų įstaigos darbuotojams, žinodami, kad tam tikros lėšos yra įgytos nusikalstamu būdu, pažeisdami pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimus, šiomis lėšomis galimai atliko finansines operacijas arba sudarė galimybę tokias operacijas atlikti. Įtariama, kad tokiu būdu 2023–2024 metais galėjo būti legalizuota mažiausiai 17 mln. eurų suma.

Siekdami nuslėpti atliktus pažeidimus nuo Lietuvos banko ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atliekamo finansų įstaigos inspektavimo, bendrininkai tam tikriems finansų įstaigos darbuotojams, kurių veikla yra susijusi su pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencija (kurie yra prilyginami valstybės tarnautojams dėl jų vykdomų pareigų), galimai mokėjo kyšius. Įtariama, kad kyšiai galėjo būti mokami už tai, kad darbuotojai nuo patikrinimo nuslėptų ir sunaikintų svarbus duomenis, kurių pagrindu būtų galima konstatuoti aukščiau nurodytus pažeidimus ir finansų įstaigai taikyti pagrįstas poveikio priemones.

Šiuo metu nustatyta galimų kyšių suma siekia per 100 tūkst. eurų.

Taip pat, šiame ikiteisminiame tyrime yra nustatyta, kad bendrininkų grupė, kurioje taip pat dalyvavo ir anksčiau minimų nusikalstamų veikų padarymų įtariami asmenys, galimai pasisavino jų žinioje buvusį svetimą turtą – užsienio kompanijai priklausančią, daugiau nei 24 mln. eurų kainuojančią specializuotą kriptovaliutos „kasimo“ įrangą.

Be to, šiame tyrime taip pat yra tiriamos aplinkybės, susijusios su UAB „LitLab“ administracinio pastato statybomis, ir UAB „Foxpay“ dalyvavimu valstybinių institucijų viešuosiuose pirkimuose.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka tyrimo grupė, į kurią įtraukti FNTT ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai. Tyrimo metu aktyviai bendradarbiaujama su Lietuvos banko ekspertais.

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)