Generalinės prokuratūros duomenimis, prašymas pateiktas įvertinus ikiteisminio tyrimo, susijusio su A. Vyšniausko kadencijos Marijampolės savivaldybėje metu (2019–2023) naudotomis valstybės lėšomis, duomenis.

„Duomenys, užfiksuoti liudytojų apklausų protokoluose, Marijampolės savivaldybės administracijos pateiktuose dokumentuose, bankų, ryšio operatorių, degalinių pateiktose suvestinėse ir kituose šio ikiteisminio tyrimo dokumentuose, leidžia pagrįstai manyti, kad Andrius Vyšniauskas, nuo 2019 m. balandžio 23 d. iki 2020 m. lapkričio 13 d. ėjęs Marijampolės savivaldybės tarybos nario ir Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigas, Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo, kurių pagrindu jam nepagrįstai ir neteisėtai buvo išmokėti daugiau nei 2100 Eurų“, – praneša prokuratūra.

Kaip nurodoma pranešime, prašymas dėl Seimo nario asmens neliečiamybės panaikinimo yra nagrinėjimas ir sprendimas dėl to priimamas Seime.

Savo poziciją socialiniame tinkle „Facebook“ ketvirtadienio vakare išdėstė ir pats politikas A. Vyšniauskas. Jis teigė, kad yra šokiruotas Generalinės prokuratūros pareiškimu.

„Nesu apklaustas jokioje byloje, neturėjau jokių indikacijų, kad su mano, kaip tarybos nario, veiklos išlaidomis būta kažkokių problemų. Pats taip pat nemanau, kad esu padaręs kažkokių nusižengimų.

Kiek man yra žinoma, dėl mano, kaip tarybos nario, išlaidų pastabų neturėjo nei akcija „Skaidrinam“, nei du savivaldybės tarybos kontrolieriai, kurie atliko auditus. Todėl ši žinia yra kaip žaibas iš giedro dangaus.

Nepaisant to, esu pasirengęs atvirai ir sąžiningai bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis ir įrodyti, kad man keliami priekaištai yra neteisingi. Todėl prašysiu kolegų kaip galima greičiau naikinti mano neliečiamybę ir man suteikti galimybę apsiginti teisinėmis priemonėmis.

Be abejo, suprantu ir politinę atsakomybę, todėl informuoju, jog stabdau savo narystę TS-LKD, traukiuosi iš frakcijos seniūno pareigų ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto“, – pranešė A. Vyšniauskas.

Generalinės prokurorės prašymas nustebino ir TS-LKD partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį.

„Žinia, kaip ir pačiam Andriui, buvo netikėta, gerbiu jo apsisprendimą trauktis iš pareigų bei norą atvirai ir sąžiningai bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis. Tai dar kartą įrodo, jog kaip politinė bendruomenė pasitikime teisėsaugos institucijomis ir prieš artėjančius Seimo rinkimus, viliamės, maksimaliai skaidraus ir visuomenei į visus klausimus atsakančio tyrimo“, – teigė G. Landsbergis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, jog žinia apie prokuratūros prašymą panaikinti buvusio frakcijos seniūno Andriaus Vyšniausko neliečiamybę jai buvo netikėta. Tačiau, anot jos, Seimo narys privalo atsakyti į keliamus klausimus.

,,Andrius Vyšniauskas, kaip ir kiti panašioje situacijoje atsidūrę, turės duoti tuos paaiškinimus, bet aišku, kad žinia yra ir netikėta, ir sudėtinga“, – ketvirtadienį LRT televizijai sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė viliasi, kad A. Vyšniauskas turi paaiškinimą dėl teisėsaugos keliamų klausimų.

,,Dokumentų klastojimas skamba rimtai. Aš viliuosi, kad gal pats Andrius Vyšniauskas turi paaiškinimą“, – teigė ji.

Čmilytė-Nielsen: tikėtina, kad dėl A. Vyšniausko teisinės neliečiamybės panaikinimo bus sprendžiama neeilinėje sesijoje

Generalinei prokurorei prašant panaikinti Seimo nario, buvusio konservatoriaus Andriaus Vyšniausko teisinę neliečiamybę, parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, jog tikėtina, kad artimiausiu metu šiam klausimui spręsti bus sušaukta neeilinė sesija. Anot politikės, tai priklausys ir nuo galimų pokyčių Vyriausybėje, kuriems taip pat gali prireikti neeilinio Seimo posėdžio.

„Reaguojant į Generalinės prokurorės raštą, klausimą dėl Seimo nario Andriaus Vyšniausko neliečiamybės, tikėtina, svarstysime neeilinės Seimo sesijos metu. Sesijos data priklauso ir nuo kitų darbotvarkės klausimų, pavyzdžiui, galimų pokyčių Vyriausybėje. Tai paaiškės artimiausiu laiku“, – komentare, kurį Eltai perdavė Seimo pirmininkės atstovė Ilona Petrovė, sakė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad ketvirtadienį pranešta, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą, prašant panaikinti parlamentaro, konservatoriaus Andriaus Vyšniausko teisinę neliečiamybę.

Generalinė prokuratūra praneša, kad prašoma naikinti konservatorių frakcijos Seime seniūno teisinę neliečiamybę, įvertinus ikiteisminio tyrimo, susijusio su 2019-2023 m. kadencijos Marijampolės savivaldybės tarybos narių išlaidų kompensavimu, duomenis.

Informacija leidžia pagrįstai manyti, jog A. Vyšniauskas Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo. Dokumentų pagrindu, nurodo prokurorai, politikui nepagrįstai ir neteisėtai buvo išmokėti daugiau nei 2,1 tūkst. eurų.

Netrukus po to A. Vyšniauskas pranešė stabdantis narystę TS-LKD, pasitraukiantis iš konservatorių frakcijos Seime seniūno posto. Taip pat politikas nurodė, kad nebetęs veiklos parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Galutinį sprendimą dėl Seimo nario neliečiamybės naikinimo priims parlamentas.

ELTA primena, kad visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo daugybė savivaldybių politikų.

Šiuo metu Specialiųjų tyrimų atlieka ikiteisminius tyrimus dėl 26 savivaldybių tarybos narių galimai netinkamo lėšų panaudojimo: Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Alytaus, Utenos, Ukmergės, Kretingos, Ignalinos, Mažeikių, Šilutės, Jonavos, Lazdijų, Pasvalio, Prienų, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Tauragės, Zarasų, Akmenės, Kaišiadorių rajonų ir Birštono, Marijampolės, Neringos, Pagėgių, Druskininkų savivaldybėse.

Prokuratūra skelbė, kad šiuo metu šalies savivaldybėms tarybos nariai bendrai savanoriškai yra grąžinę 765 tūkst. 911 eurų į savivaldybių biudžetus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)