Politikas sakosi turintis savo favoritą, kurio pavardės neatskleidžia, tačiau leidžia suprasti, kad juo tapo ne G. Kirkilas.

Partijos lyderis lygu kandidatas į prezidentus?

Socialdemokratų vadovas ir buvęs ministras pirmininkas G. Kirkilas laikosi nuomonės, kad kitais metais gegužės mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose partija kandidatu turėtų kelti savo pirmininką. Jis taip pat patvirtino dalyvausiantis kovo mėnesį vyksiančiuose partijos lyderio rinkimuose ir, nors galimus konkurentus vertina rimtai, tačiau išlieka optimistiškas – esą jo reitingai pakils, nes dabar dirba opozicijoje.

„Aš manau, kad tai yra susieti dalykai (partijos pirmininko rinkimai ir kandidatų kėlimas prezidento rinkimams – DELFI). Kadangi mes taip suprojektavom savo suvažiavime, tai aš taip įsivaizduoju, jog veikiausiai naujas partijos pirmininkas turės būti kandidatu į prezidentus. Čia ne automatiškai, bet aš galvoju, kad taip gali būti greičiausiai“, - žurnalistams savo nuomonę išdėstė G. Kirkilas.

Klausiamas apie konkurentus partijos lyderio rinkimuose, dabartinis Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis sako, jog vis yra labai rimti ir patyrę, tačiau esą iššūkiai jam priimtini. Tačiau jis abejoja, ar galimų kandidatų į LSDP pirmininko kėdę ir prezidento postą kėlimas turi būti susietas su individualiais politikų rezultatais Seimo rinkimuose vienmandatėse apygardose.

DELFI primena, kad vienmandatėse apygardose kai kurie socdemų kandidatai laimėjo ypač didele persvara. Z. Balčytis ir A. Butkevičius į Seimą pateko per pirmąjį rinkimų: pirmasis laimėjo Šilalės-Šilutės rinkimų apygardoje, antrasis – Vilkaviškio.

„Aš to nesureikšminu. Mano požiūriu, ir vienmandatininkai, ir daugiamandatininkai (mes turim mišrią rinkimų sistemą) turi savo pliusų. Yra žmonės, kurie turi didelį įdirbį atskiram regione, bet rinkimuose per visą Lietuvą galbūt ir neturėtų tokio palaikymo. Čia labai sunku pasakyti“, - sakė G. Kirkilas.

Tarp galimų konkurentų G. Kirkilui partijos lyderio rinkimuose minimi Zigmantas Balčytis, Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius, Vytenis Andriukaitis. Tuo tarpu socdemų patriarchas A. Brazauskas į klausimą, ar dalyvaus LSDP lyderio rinkimuose, sako, jog tam yra jaunesnių žmonių.

Kartą prezidento rinkimuose dalyvavusi socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė teigia dar kartą į Prezidento postą nesitaikanti. "Kiekvienas žmogus turi būti savo vietoje. Aš manau, kad geriausiai save atskleidžiu dirbdama socialinės apsaugos sferoje", - šeštadienį per Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybos posėdžio pertrauką sakė V. Blinkevičiūtė.

A.Brazauskas: turiu favoritą, bet nesakysiu

Buvęs LSDP lyderis A. Brazauskas skeptiškai vertina G. Kirkilo formulę „partijos pirmininkas lygu kandidatas į prezidentus“. Jo nuomone, sąsajų tarp šių dalykų nėra ir LSDP lyderis nebūtinai turi būti keliamas dalyvauti valstybės vadovo rinkimuose, kurie vyks kitų metų gegužę.

„Nebūtinai. Nematau didelės koreliacijos“, - žurnalistams šeštadienį po LSDP tarybos posėdžio sakė A. Brazauskas.

Socdemų patriarchas, be kita ko, užsiminė, kad politikai, planuodami ateitį, turėtų atsižvelgti į visuomenės nuomonę, o rinkimų rezultatus vertina ne itin teigiamai – esą politiškai pralaimėta, nors balsų gauta šiek tiek daugiau.

A. Brazauskas taip pat sako, jog turi favoritą, kuriam partijos lyderio rinkimuose linki sėkmės, tačiau jo pavardės neatskleidžia. Tarp kriterijų partijos lyderiui, jis mini įsiklausymą į tai, ką mąsto partija bei jos nariai. Tuo tarpu LSDP skyriai, vardydami Seimo rinkimų pralaimėjimo priežastis, užsiminė ir apie tai, kad nesėkmė iš dalies priklausė ir nuo partijos lyderių nepopuliarumo visuomenėje.

Kovo mėnesį socialdemokratai žada šaukti partijos suvažiavimą, kuriame bus renkamas naujas partijos pirmininkas. Remiantis LSDP statutu, partijos lyderis renkamas kas dveji metai.

G. Kirkilas socialdemokratams vadovauja nuo 2007 m., tačiau, skirtingai nuo buvusio LSDP vadovo A. Brazausko, nepasižymi aukštais reitingais.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ duomenimis, gruodžio mėnesį pasitikėjimą G. Kirkilu išreiškė tik 2,7 proc., lapkritį – 1 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją