"Lietuvos bankų sektorius yra labai susitelkęs ir priklauso nuo vieno užsienio regiono bankų (investuotojai iš Skandinavijos per dukterinius bankus užima apie 68,7 proc. rinkos). Todėl reali tikimybė, kad Šiaurės šalių finansų rinkose iškilusios problemos gali turėti įtakos Lietuvos bankų veiklos stabilumui", - įspėjama ataskaitoje.

Tikintis, jog priklausomybės nuo vienintelio tiekėjo pavojingumą valstybės saugumui mažins Lietuvos narystė ES, ataskaitos autoriai primena, jog šiuo metu apie 90 proc. pirminės energijos Lietuva įveža iš Rusijos ir tik 9 proc. naftos produktų - iš kitų šalių.

Neigiamos tendencijos fiksuojamos ir visuomenės sveikatos būklės pokyčiuose. Daugumą sveikatos problemų lemia socialinės sąlygos, kenksmingi aplinkos veiksniai, nepakankama ligų profilaktika. Savižudybių skaičius tebėra didžiausias Europoje.

"Tikėtina, kad artimiausioje ateityje toliau plis narkomanija ir daugės su tuo susijusių vagysčių ir plėšimų. Be to, Lietuvai tapus ES nare, gali padaugėti tokių nusikaltimų kaip prekyba žmonėmis prostitucijos tikslais, nelegali migracija, nusikaltimai intelektinei nuosavybei, nusikaltimai aukštųjų technologijų bei elektroninės bankininkystės ir vertybinių popierių srityse. Didėjant bendro Europos piniginio vieneto euro apyvartai, tikėtina, kad Lietuvoje vis dažniau bus bandoma platinti ar gaminti suklastotus eurus", - prognozuojama ataskaitoje.

Dėmesys taip pat atkreipiamas į tai, jog poveikį šalies stabilumui daro "nekonvencines priemones siūlantys taikyti visuomeniniai judėjimai".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją