„Šiandien kreipiuosi į jus dėl leidimo patraukti Seimo narį Andrių Vyšniauską baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė ji.

Anot prokurorės, tyrimas pradėtas šių metų liepos 26 dieną. Tyrimas vyksta dėl dokumento klastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo.

Prokurorė teigia, kad A. Vyšniauskas galimai apgaule įgijo Marijampolės savivaldybės lėšas, kai dirbo savivaldybės tarybos nariu.

„Duomenys leidžia manyti, kad A. Vyšniauskui būnant Marijampolės savivaldybės tarybos nariu, jo, kaip tarybos nario, išlaidų suvestinėse ir šias išlaidas patvirtinančiuose dokumentuose, pateiktuose Marijampolės savivaldybės administracijai, atsiskaitant už savo veiklai skirtas išmokas, yra nurodytos ir kitų asmenų patirtos išlaidos, kurios nėra susijusios su A. Vyšniausko, kaip tarybos nario, veikla“, – teigė ji.

Prokurorė tęsė, kad tokios išvados gautos atlikus įvairius proceso veiksmus, įskaitant Marijampolės savivaldybės pateiktus duomenis, tarp kurių – kuro ir mobilaus ryšio ryšio suvestinės, bankų išrašai, ryšio operatorių ir degalinių pateikti duomenys.

Planuoja pateikti įtarimus

Pasak N. Grunskienės, renkant duomenis buvo apklausti liudytojai, tačiau pats A. Vyšniauskas nebuvo apklaustas. Jos teigimu, jei Seimas panaikins neliečiamybę, A. Vyšniauskui bus pateikti įtarimai ir jis bus apklaustas.

Pasak prokurorės, yra duomenų apie 19 atvejų, kai buvo galimai suklastoti ir Marijampolės savivaldybės administracijai pateikti dokumentai, kuriuose įrašyti tikrovės neatitinkantys duomenys. „Tokiu būdu įgyjant svetima turtą – Marijampolės savivaldybės administracijai priklausančias lėšas 2190 eurų 38 centus“, – teigė generalinė prokurorė.

Ji pabrėžė, kad dabar visi tyrimo veiksmai atlikti, o tęsti A. Vyšniauskui vis dar turint neliečiamybę, neįmanoma.

Po kreipimosi į Seimo narius komentuodama žurnalistams N. Grunskienė nenorėjo detalizuoti, kas tie žmonės, kurių išlaidas A. Vyšniauskas savivaldybei galėjo pateikti kaip savo.

„Kadangi ikiteisminis tyrimas dar vyksta, neatliktos visos apklausos, ir nenorėdama pakenkti ikiteisminiam tyrimui, daugiau komentarų neteiksiu. Atsakymo nepateiksiu, kol nebus atliktos visos apklausos“, – sakė ji, žurnalistų prašoma detalizuoti, kieno išlaidos tai buvo.

Generalinė prokurorė tik atskleidė, kad tokių asmenų yra keletas. Komentuodama kokios tai išlaidos, ji patvirtino, kad kalbama apie čekius už degalus bei mobiliojo ryšio paslaugas.

Į klausimą, kiek galėjo būti pateikta banko kortelių, N. Grunskienė atsakyti atsisakė.

Pasak jos, teisėsauga tikrino visų be išimties Marijampolės tarybos narių išlaidas, šis tyrimas buvo išskirtas ir kreiptais į Seimą.

Andrius Vyšniauskas

Grąžino 102 eurus

Išaiškėjus, kad prokurorai domisi A. Vyšniausku, politikas tikino, kad jam tai buvo kaip griaustinis iš giedro dangaus. Tačiau Marijampolės Savivaldybės kontrolierė J. Zubienė „Delfi“ pateikė informaciją, kad pernai rugsėjo 10 dieną A. Vyšniauskas į savivaldybės biudžetą grąžino 102 eurus.

Kodėl nusprendė grąžinti pinigus A. Vyšniauskas nepaaiškina.

„Delfi“ praėjusią savaitę išsiaiškino, kad savivaldybės kontrolierius, tyręs praėjusios kadencijos tarybos narių išlaidų teisėtumą, tuo metu priklausė konservatorių partijai. Jis nusprendė į Seimą išrinkto partiečio ir kitos politikės išlaidų į auditą neįtraukti.

Buvęs kontrolierius Juozas Vaičiulis praėjusią savaitę paliko konservatorius ir dabar su Petro Gražulio vadovaujama Tautos ir teisingumo sąjunga ketina dalyvauti Seimo rinkimuose.

Anot prokuratūros pranešimo, A. Vyšniauskas Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo.

Politikui nepagrįstai ir neteisėtai galėjo buvo išmokėti daugiau nei 2,1 tūkst. eurų. Spręsti dėl A. Vyšniausko neliečiamybės naikinimo kitą savaitę rinksis parlamentas.

A. Vyšniauskas sustabdė narystę TS-LKD ir pasitraukė iš konservatorių frakcijos Seime seniūno pareigų. Jis taip pat nusprendė nebetęsti veiklos parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitete.