Praėjusią žiemą dienraštis ūkio ministrą su tuomečiu pavaldiniu užfiksavo paslaptingos religinės bendruomenės „Opus Dei” apeigose.

Konkursą į Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo postą Ž.Plytnikas laimėjo be jokios konkurencijos. Vieną galimų pagrindinių varžovų – Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pavaduotoją Vaidotą Jakštą – dalyvauti konkurse atbaidė Ž.Plytniko žygiai į prokuratūrą.

Prieš keletą savaičių, vos paskelbus konkursą, Ž.Plytnikas kreipėsi į teisėsaugą dėl galimo V.Jakšto piktnaudžiavimo tarnyba.

Konkurso sąlygos irgi buvo lyg tyčia itin palankios Ž.Plytnikui. Kandidatas į tarnybos vadovus turėjo būti teisininkas, turintis 3 metų vadovavimo ir 5 metų teisinio darbo patirtį. Jis taip pat bent penkerius metus privalėjo būti dirbęs viešųjų pirkimų srityje. Viešųjų pirkimų sritį Ž.Plytnikas kuravo dirbdamas „Sodroje”, tačiau iš šios tarnybos teisininkas buvo išmestas.

„Aš niekaip nevertinu konkurso, nes apie jį neturiu jokių duomenų. Kiek žinau, dar yra trys dienos, kai galima apskųsti rezultatus. Todėl palaukime pabaigos, tada bus galima komentuoti”, – apie Ž.Plytniko laimėtą konkursą į ilgesnes kalbas nesileido ūkio ministras.

„Aš tikrai nemanau, kad konkurso sąlygos buvo man specialiai pritaikytos. Jos buvo be galo paprastos, supaprastintos, o aš šioje srityje darbuojuosi nuo 1999 metų ir tikrai esu profesionalas”, – „Lietuvos ryto” televizijai vakar kalbėjo būsimasis Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas.

Konkurso nugalėtojas pripažino, kad su D.Kreiviu jį sieja draugystė: „Bet profesijos ir profesionalumo šiuose dalykuose nereikia painioti su draugyste. Tikrai nedaugelis Viešųjų pirkimų tarnyboje dirbančių asmenų dirba šioje srityje ilgiau nei aš.”

Konkursas vyksta ir su 1 kandidatu

Reaguodama į laikraščio „Lietuvos rytas“ straipsnyje „Į aukštas kėdes – po maldų su ministru“ pasirodžiusią informaciją apie Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo konkursą, Ūkio ministerija išplatino pranešimą spaudai, kuriame tvirtina, kad praėjusią savaitę vykęs konkursas buvo skaidrus ir atitiko visus teisės aktais nustatytus reikalavimus.

„Konkursui buvo suformuluoti bendri reikalavimai, todėl tikėjomės sulaukti daugiau norinčiųjų vadovauti Viešųjų pirkimų tarnybai, norėti pakeisti ydingą sistemą. Susiduriame su situacija, kai valstybės valdymui svarbių institucijų vadovų paieškos užstringa, nes niekas nenori prisiimti milžiniškos atsakomybės. Taip buvo atsitikę su „Sodra“, Darbo birža, FNTT ir kitomis valstybės institucijomis“, – teigia ūkio ministras Dainius Kreivys.

Teisės aktai numato, kad konkursas turi įvykti, net jei jame dalyvauja tik vienas kandidatas. Tačiau pretendentas, dalyvaudamas konkurse turi surinkti atitinkamą balų skaičių, tik tada jis gali būti skelbiamas laimėjusiu konkursą. Taip pat po konkurso yra skiriamas 3 darbo dienų terminas, per kurį gali būti apskųsti konkurso rezultatai.

Ūkio ministerija informuoja, kad „Lietuvos ryto“ straipsnyje minimas faktas, esą konkurse į Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo vietą dalyvavęs teisininkas Žydrūnas Plytnikas buvo išmestas iš ankstesnės tarnybos, neatitinka tikrovės. Ž. Plytnikas iš darbo „Sodroje“, kur kuravo viešųjų pirkimų sritį 2007 m. atsistatydino savo noru. Pirmasis paskleidęs šią informaciją, esą Ž. Plytnikas buvo išmestas iš darbo, buvęs „Sodros vadovas Mindaugas Mikaila vėliau šį faktą esą paneigė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją