Iš devynių savanorių – trys merginos

Regioniniai karo prievolės ir komplektavimo skyriai jau sulaukė jaunuolių, norinčių savanoriškai atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą. Panevėžyje, trečiadienio duomenimis, buvo šeši tokie jaunuoliai, o Utenoje – trys. Iš devynių savanorių – trys merginos.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės Panevėžio regioninio Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas kapitonas Evaldas Zelba sako, kad jauniausias Panevėžio krašte norą tarnauti pareiškęs jaunuolis gimęs 1996 metais, o vyriausias – 1990-aisiais.

Daugiausia savanorių yra Panevėžio rajone – trys. Po vieną gyvena Panevėžyje, Biržuose ir Pasvalyje. Vakar į skyrių turėjo atvykti dar du jaunuoliai, ketinantys savanoriškai atlikti tarnybą. Utenos poskyryje, trečiadienio duomenimis, šauktiniais panoro tapti vaikinas ir dvi merginos. Kapitonas E. Zelba sako, kad savanoriams bus pirmenybė rinktis tarnybos vietą.

Tarnyba turėtų prasidėti rugpjūtį. Panevėžio ir Utenos regionuose planuojama per metus šaukti 300 jaunuolių.

Galutinė tvarka kol kas nėra aiški, tad atvykusieji užpildo prašymą, pateikia anketinius duomenis, reikiamus asmens bei kitus dokumentus. Vėliau bus tikrinama sveikata, ar žmogus tinkamas privalomai tarnybai. Nors nuostatų kol kas nėra, tačiau manoma, kad jie neturėtų labai skirtis nuo to, kas taikoma bazinių karinių mokymų dalyviams.

Motyvai, kodėl jaunuoliai pageidauja savanoriškai atlikti privalomąją karinę tarnybą, įvairūs. Vienus vilioja lengvatos kariams, kiti nori save išbandyti ar planuoja ateityje rinktis profesionalią karo tarnybą. Kai kurie, pasak viršininko, nurodo norintys ginti Lietuvą nuo priešų.

Išsipildys svajonė

Pirmoji prašymą Panevėžyje pateikusi 23-ejų Panevėžio rajono gyventoja Vilma Bondzinskaitė sako nuo vaikystės svajojusi užsirašyti į kariuomenę ar tapti policininke. Tad tarnavimas kariuomenėje jai bus svajonės išsipildymas.

Vilma prisipažino, kad, pasibaigus tarnybai, turinti planų ateitį sieti su kariuomene, tačiau ar taip bus, paaiškės privalomai karinei tarnybai artėjant į pabaigą.

Šeima jos tokį norą supranta. Mergina sako dirbanti žemės ūkyje, tad įpratusi prie sunkaus fizinio darbo ir nemano, kad armijoje jai bus labai sunku.

Kaip reikės tarnauti šauktinių gretose, V. Bondzinskaitė teigė nelabai įsivaizduojanti, nes labiau susipažinusi su profesionalia tarnyba.

Biržietis Andrius Balčiūnas dar abiturientas, jam netrukus sukaks tik devyniolika. Vaikinas teigia iš pradžių tik išbandysiantis jėgas kariuomenėje, jei patiks, ateitį sies su profesionalia karo tarnyba. Andrius prisipažino, kad tėtis tokiam jo sprendimui pritaria, o mama – nelabai.

Abiturientas mano, kad pasirinkimas tapti šauktiniu netrukdys artėjantiems abitūros egzaminams.
Jo negąsdina, kad kuriam laikui teks atidėti mokslus, atsisakyti kitų dalykų.

A. Balčiūno manymu, tai tik užgrūdins. Vaikinas sako penkerius metus žaidęs futbolą, dabar savo malonumui lankantis sporto salę, boksuojasi, tad fizinis krūvis jo negąsdina.
„Įsivaizduoju, kad bus sunku, tik nežinau, ar labai“, – sako A. Balčiūnas.

Gali sukaupti iki 3 tūkstančių eurų

Privalomąją karo tarnybą atlikę šauktiniai per 9 tarnybos mėnesius gali sukaupti iki 3 tūkstančių eurų. Tačiau ši suma priklausys, ar jaunuolis savanoriškai atėjo tarnauti, labai gerai, gerai ar patenkinamai tarnavo. Pavyzdžiui, labai gerai tarnavusiesiems išmoka (kasmėnesinė ir kaupiamoji) galėtų būti apie 2 633 eurus, patenkinamai – 1 949 eurai.

Savo noru atliekantiems nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą jaunuoliams išmokos būtų didinamos 25 procentais. Tad tarnavusieji labai gerai gautų 2 975 eurus.

Pinigai būtų išmokami šauktiniui baigus tarnybą. Gautą išmoką jaunuoliai galėtų panaudoti studijoms ar kitiems savo poreikiams. Šia nuostata būtų panaikinama nelygybė, nes iki šiol studijų kompensavimo galimybe galėjo pasinaudoti už studiją mokantys asmenys, o gerai besimokantys studentai tuo pasinaudoti negalėjo.

Tarnaus trys tūkstančiai

Nors oficiali šaukimo pradžia tik gegužės 11 dieną, tačiau šalyje balandžio 2-ąją prašymus atlikti karo tarnybą buvo pateikę 64 kandidatai.

Krašto apsaugos ministerija skelbia, kad iki balandžio 1-osios daugiausia norinčiųjų atlikti karo prievolę buvo Vilniaus ir Šiaulių regionuose.

Į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia bus šaukiami jaunuoliai, kurie patys pareikš norą. Tik nesurinkus nustatyto skaičiaus privaloma tvarka bus šaukiami karo prievolininkai nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai).

Šauktinių sąrašas bus sudaromas naudojantis kompiuterio programa ir atsitiktine tvarka.
Planuojama, kad šiais metais pradės tarnauti 3 tūkstančiai jaunuolių – dalis jų ateis savo noru, dalis bus pašaukti.

Išvykusieji į kitą valstybę ilgesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui ne vėliau kaip per mėnesį apie išvykimą turi informuoti Karo prievolės ir komplektavimo skyrių apie savo faktinę gyvenamąją, darbo ar studijų vietą.

Įstatymo projektu taip pat siūloma atidėti privalomąją karo tarnybą tiems, kurie pripažinti kaltais dėl tyčinių nusikaltimų ir (arba) atlikę laisvės atėmimo bausmę.