Proga pasinaudojo ir Ledų šventės scenoje kalbą sakė prie Darbo partijos vairo grįžęs Viktoras Uspaskichas. Kaip praneša Elta, V. Uspaskichas scenoje teigė, kad Ledų šventė iš tiesų simbolizuoja šeimą ir taiką.

„Ledų šventė buvo nuo pat pradžios sugalvota kaip šeimos šventė. <...>Tai yra taikos šventė. Reikia džiaugtis, kad yra taika čia, stadione, Kėdainiuose“, – kalbėjo ilgametis šventės organizatorius.

Ledų šventės dalyviai: politika nedomina, svarbiausia – koncertas

Į renginį susirinkę kėdainiškiai ir miesto svečiai politinių sąsajų taip pat neįžvelgė. Daugelis jų naujienų agentūrai Eltai sakė atvykę tiesiog gerai praleisti laiką su šeima bei pamatyti nemokamą koncertą.

„Jokių sąsajų mes čia neįžvelgiame. Atvažiavome su šeima į koncertą, tai tik koncertas mums ir rūpi, o ne politika. Nesidomim“, – kalbėjo Kėdainių gyventoja.

Iš Mažeikių atvykusi šeima taip pat teigė, jog renginys jiems jokios politinės reikšmės neturi. Jie atvykę dėl SEL pasirodymo.

„Nesidomim mes politika, dėl muzikos atvažiavom, dėl SEL’o, o kitkas tikrai neįdomu“, – Eltai teigė mažeikiškis Jurijus.

Praėjusią savaitę pasklido žinia, jog atlikėja Džordana Butkutė bei grupė „Biplan“ nusprendė nebekoncertuoti Ledų šventėje. Grupės teigimu, taip jie siekia išvengti galimų asociacijų su rinkimuose rudenį dalyvausiančia politine partija.

Tai renginio svečiams taip pat neturėjo didelės reikšmės, anot kėdainiškio Andriaus, muzika ir politika yra du skirtingi dalykai, kurie neturėtų būti painiojami.

„Aš nuo politikos esu atsiribojęs, nesidomiu nei kiek. Atvažiavau aš paklausyt koncerto, pabūt su žmonių minia. Politika ir muzika yra nesuderinami dalykai. Koks skirtumas, kas dainuoja: rusas, ukrainietis, palaiko karą ar ne. Muzika ir politika yra dvi sritys, kurias vertinti reikia atskirai“, – mintimis dalijosi Kaunietis Marius.

Kaip praneša „Rinkos aikštė“, ledų šventė šurmulį Kėdainiuose sukėlė jau nuo vidurdienio. Paprastai savaitgaliais tuščios miesto gatvės šiandien buvo pastebimai gausesnės, o viešbučiuose laisvų vietų beveik nėra.

Po miestą šeštadienį važinėjo specialus ledų automobilis, buvo dalinami Ledų šventės žetonai, kuriuos renginyje galima išsikeisti į ledus.

Šventė nuo 19 val. prasidėjo Kėdainių miesto stadione. „Rinkos aikštė“ rašo, kad šventę turėtų vainikuoti dronų šou. „Dronai tamsoje išpieš ir perduos visai Lietuvai svarbias žinutes“, – praneša „Rinkos aikštė“.

Šventės organizatorių duomenimis, susirinkusieji šventėje galės pasiklausyti Violetos ir Viliaus Tarasovų, SEL’o bei italų atlikėjos In-Grid dainų.

Atsisakė koncertuoti

Nuo 1995 metų rengiama Ledų šventė šeštadienį prasidėjo dar prieš vidurdienį – po Kėdainius važinėjo ledų automobilis, kuris pažėrė popierinius Ledų šventės žetonus. Vakare Ledų šventėje, juos galima nemokamai išmainyti į ledus.

Šventė prasidės dangaus spektakliu, kėdainiečių ir visų lietuvių gerai žinomu „ledų lietaus“ vardu. Iš sraigtasparnio pažirs dešimtys tūkstančių Ledų šventės žetonų, kurie čia pat bus keičiami į ledus.

„Vikonda grupės“ įmonėse jis pažiro likus savaitei iki renginio – visiems darbuotojams ir jų šeimų nariams jau išdalinti popieriniai Ledų šventės žetonai.

Teigiama, kad savo 34–ojo gimtadienio proga „Vikonda grupė“ šventės dalyviams padovanos 34 tūkst. porcijų ledų.

Šis renginys žadėjo stebinti ne tik grandioziniu SEL koncertu ar viešnia iš Italijos In–Grid (Ingrid Alberini), bet ir grupės „Biplan“ bei Džordanos Butkutės pasirodymu.

Ilgus metus Ledų šventė yra asocijuojama su jos iniciatoriumi, Darbo partijos įkūrėju ir laikinai politinei jėgai vadovauti sugrįžusiu Viktoru Uspaskichu. Todėl Kėdainiuose vyksiantis miesto renginys dažnai lydimas svarstymų dėl neleistinos politinės reklamos. Politikas yra buvęs „Vikonda grupės“ akcininku, dabar pagrindine akcininke yra buvusi V. Uspaskich sutuoktinė Jolanta Blažytė.

Atlikėja iš Italijos pasirodys prieš SEL koncertą. Prieš Egidijaus Dragūno pasirodymą publiką turėjo džiuginti lietuvių numylėtiniai „Biplan“. Tačiau Delfi sulaukė grupės kreipimosi, kad, įvertinus visą kontekstą, nuspręsta iš minimo renginio pasitraukti.

„Renginiui sulaukus prieštaringų vertinimų ir abejonių socialiniuose tinkluose, ar jis nebus panaudotas rinkimų kampanijai, manome, kad negalime būti jo dalimi“, – sako „Biplan“ nariai.

Šį sprendimą grupė paskelbė naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Kiek anksčiau iš Ledų šventės pasitraukė ir joje dainuoti turėjusi Džordana. Priežasčių organizatoriai nedetalizuoja ir skelbia, kad popscenos karalienė tai padarė dėl „staiga netikėtai pasikeitusių asmeninių aplinkybių“.

„Viskas tvarkoje, pagrindiniai atlikėjai yra. Tie, kurie pribijo – jų reikalas. O tie, kurie laisvi žmonės – jie dalyvauja“, – Eltai teigė V. Uspaskichas.

„Jokio nerimo nėra. Nelabai svarbūs atlikėjai, kurie nenori dalyvauti. Jie neatneš geros energijos, jeigu jie bijo savaime“, – akcentavo politikas.

Stebės VRK

Į Darbo partiją sugrįžęs V. Uspaskich ves trijų politinių jėgų koalicinį sąrašą į Seimą. Kaip prieš kelias savaites pranešė partija, kartu su „darbiečiais“ parlamento rinkimuose dalyvaus Seimo nario Mindaugo Puidoko vadovaujama Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija bei Irenos Stražinskaitės–Glinskienės vedama Žemaičių partija. Partijos pasivadino „Taikos koalicijos“ vardu.

LNK žinios primena, kad paskutinį kartą tokia šventė vyki 2020 metais, irgi prieš Seimo rinkimus.

Tuomet V. Uspaskich savo „Facebook“ paskyroje kvietė gyventojus dalyvauti renginyje, o šį kvietimą VRK tyrė dėl galimos politinės reklamos.

Į politiką grįžęs V. Uspaskichas tikino, jog tai tikrai nėra susiję su rinkimais.

„Tai ko jūs visi pergyvenat dėl Ledų šventės, ji yra tradicinė šventė ir jokių čia papirkinėjimų nėra. Neorganizuoja politinė organizacija, organizuoja biznio kompanija“, – anksčiau teigė V. Uspaskichas.