Kurklių miestelyje, Anykščių rajone, esančiai sinagogai teisinė apsauga suteikta dėl jos architektūrinės vertės - tai yra viena originaliausių medinių sinagogų Lietuvoje. Statybos techniko Povilo Jurėno suprojektuota ir 1936 m. pastatyta sinagoga suręsta iš sujungtų į sąsparas rąstų. Šių maldos namų patalpos išdėstytos per 2 aukštus, o virš pietinės pastato dalies matomas iškilęs laiptinės bokštelis. Nors šiandien užkaltos lentomis, tačiau gerai matomos išlikusios buvusių didelių stačiakampių langų angos su trikampio formos viršutine dalimi. Pokariu sinagoga buvo paversta sandėliu, todėl jos interjeras neišlikęs. Daugiau nei dvidešimtmetį sinagoga nenaudojama, ir jos būklė šiuo metu kritinė.

Sinagoga šiandien liudija apie gausią XX amžiaus pradžios žydų bendruomenę Kurkliuose, ji buvo naudojama ne tik religinėms apeigoms, bet ir studijoms, bendruomenės susirinkimams. Maldos namai buvo pastatyti atokiau nuo miestelio centro ir arčiau vandens - prie Dubelės upelio.

Pasak Kultūros paveldo departamento direktorės Dianos Varnaitės, šiandien medinių sinagogų išsaugojimas neįmanomas be paveldosaugininkų, miestų ir rajonų savivaldybių bei Lietuvos žydų bendruomenių bendradarbiavimo.

2013-aisiais metais Europos žydų kultūros ir paveldo apsaugos ir populiarinimo asociacija į programos "Žydų paveldo keliai" maršrutą "Medinės sinagogos Centrinėje ir Rytų Europoje" įtraukė keturiolika Lietuvoje išlikusių medinių sinagogų pastatų, vienas jų - Kurklių sinagoga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)