Pasieniečiai penktadienį išplatino ir vaizdo įrašą, kuriame matyti kaip Šalčininkų rajone pro prakirptą apsauginę tvorą į Lietuvos teritoriją patenka 6 afganistaniečiai. Tiesa, į tai pasieniečiai reaguoja greitai ir nelegalus sulaiko ir per tą pačią vietą grąžina juos atgal į Baltarusiją. O perkirpta tvora – iš karto suvirinama.

Pastaruoju metu VSAT darbo dėl panašių pažeidimų gerokai išaugo.

„Vasarą, pavasarį neteisėtos migracijos srautai auga. Tas įvyko ir Lietuvoje. Iš tikrųjų galima sakyti, kad ta hibridinė ataka tęsiasi visą laiką, tik jos intensyvumas visą laiką keičiasi, kinta. Dabar mes matome suaktyvėjimą nuo antros liepos pusės“, – sakė VSAT vadas R. Liubajevas.

Šalčininkų rajone nelegaliai į Lietuvą patekę afganistaniečiai pasieniečiams aiškino, kad fizinį barjerą prakirpo kaukėtas vyras, kuris, esą, yra Baltarusijos pareigūnas.

„Aktyviai gadinama tvora. Tuo labiau, pastebėjome tokių atvejų, kai ta tvora buvo gadinama tam, kad galėtų išbandyti, kokiomis priemonėmis būtų galima tą tvorą sugadinti, dingdavo kai kurie mūsų fizinio barjero elementai – kai buvo barjero diegimo darbai“, – LNK sakė R. Liubajevas.

Šalčininkų rajone užfiksuoti vaizdai, kai gadinant tvorą patenkama į Lietuvą nėra pirmieji. Prieš porą savaičių Švenčionių rajone keturi neteisėti migrantai panašiu nelegaliu būdu bandė patekti į Lietuvą. Tačiau iš karto buvo sulaikyti.

„Įvardinčiau tai kaip tam tikrą naują bangą, su Rusijos dalyvavimu. Nes tai jau yra žmonės, kurie atvyko per Rusijos kelią. (…) Yra žmonių, kurie kelintą ar keliolikta kartą bando įveikti Lietuvos sieną, jiems nepavyksta“, – LNK sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus pasienio rinktinės, Gintaro Žagunio užkarda

Pastaruoju metu nelegalių migrantų skaičius prie Lietuvos sienos sparčiai auga. Štai penktadienį pranešta apie fiksuotą šių metų rekordą. Paskutinį kartą didesnis apgręžtųjų skaičius buvo pernai lapkritį.

„Net neabejoju, kad tie procesai bus ilgalaikiai. Bet mes pasiruošę – turime stiprius pasieniečius, fizinį barjerą, turėsime visos sienos stebėjimą, dabar jau kai kur turime. Bet matysime viską. Ir tada jau bus tik reakcijos greitis, bet turime tęsti apgręžimo politiką“, – LNK pabrėžė Seimo narys L. Kasčiūnas.

Migracijos departamentas skaičiuoja, kad didžioji dalis nuo praėjusių metų į Lietuvą patekusių pabėgėlių jau paliko šalį. Į šalį buvo patekę apie 4 tūkstančius asmenų, dabar belikę tik penktadalis jų.

„Prieglobstį kol kas gavo tik 139 asmenys, visi kiti prieglobsčio negavo, laikomi neteisėtai esančiais (šalyje, aut. p.), dalis dar bylinėjasi teismuose prieš Migracijos departamento sprendimus. O kiti jau turi galutinius, įsiteisėjusius sprendimus, pagal kuriuos jie privalės būti išsiųsti iš Lietuvos. Dalis iš migrantų nusprendė nelaukti, kol bus iš šalies išsiųsti prievarta“, – LNK sakė Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinauskaitė.

Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 dienos, kai pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, tokių nelegalų iš Baltarusijos neįleista beveik 13 tūkstančių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Migrantus nukreipia pasieniečiai

VSAT vadas R. Liubajevas teigė, jog sunku prognozuoti, kaip ši hibridinė ataka keisis ateityje.

„Labai sunku prognozuoti, kaip toliau vyks ta hibridinė ataka prieš Lietuvą. Kaip rodo praktika – žiemą tokių neteisėtų migrantų gali dėl objektyvių priežasčių sumažėti. Nors žinome, kad Baltarusijos režimas aktyviai prisideda prie neteisėtos migracijos. Tai oro sąlygų ar sezonų poveikis gali būti minimalus“, – LNK sakė VSAT vadas.

Rustamas Liubajevas

R. Liubajevas teigė, jog visi šiuo metu Baltarusijoje esantys neteisėti migrantai, kreipiami prieš Lietuvą, tai – auganti tendencija. Praėjusių metų rekordų, anot jo, jau neturėtume sulaukti.

„124 atrodo pakankamai didelis skaičius. Bet prisiminkime, kad lygiai prieš metus per dieną neįleisdavome per 300 asmenų. Vargu ar tokio intensyvumo šios hibridinės atakos sulauksime šiais metais. Baltarusijos režimas neturi tam pajėgumų. Bet turime ruoštis visiems scenarijams, ir tokiam, kad srautai vėl galėtų padidėti“, – aiškino R. Liubajevas.

Jis LNK pasakojo, kad tvora ar fizinis barjeras dažniausiai gadinamas ten, kur dar nėra įdiegta vaizdo stebėjimo sistema.

„Kai atsiras daugiau sistemų, tų atvejų sumažės. Mes taip pat manome, kad tai yra noras parodyti Lietuvai, kad nepaisant visų pastangų stiprinant sienos apsaugą su Baltarusija, esame pažeidžiami. Tai norima mums įrodyti – kad nesugebame apsaugoti savo sienos. Tačiau kaip matome – kad net ir neturint sienos stebėjimo sistemų, sulaikome beveik visus neteisėtus migrantus“, – pabrėžė pasieniečių vadas.

VSAT pastebi, kad Baltarusijos tarnybos aktyviai prisideda prie sienos ar fizinio barjero gadinimo.

„Tuo labiau, kad pastebėjome tokių atvejų, kai tvora buvo gadinama tam, kad išbandyti, kokiomis priemonėmis galima tvorą sugadinti. Dingdavo kai kurie mūsų fizinio barjero elementai, kai vyko jo diegimo darbai. Baltarusijos pusėje aktyviai buvo nagrinėjama situacija ir dabar pareigūnai, aišku, nedėvėdami savo uniformų, gadina tvorą ir tiesiog išleidžia neteisėtus migrantus į Lietuvos teritoriją“, – sakė R. Liubajevas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus pasienio rinktinės, Gintaro Žagunio užkarda

Jis pasakojo, jog patys migrantai nieko nežino apie fizinį barjerą, jie tiesiog yra nukreipiami į tam tikras vietas.

„O Baltarusijos pusėje yra puikiai žinoma, kokie yra mūsų sienos apsaugos sistema, kur šiuo metu turime stebėjimo sistemas, kur jų nėra, kaip organizuojama tarnyba. Baltarusijos pareigūnai stebi mūsų veiksmus ir daro tam tikras išvadas dėl to“, – sakė pasieniečių vadas.

R. Liubajevas teigė, jog karščiausią tašką dabar įvardinti itin sunku.

Visą LNK pokalbį su R. Liubajevu žiūrėkite čia: