Stovyklų tipas, pasak pašnekovo, labai įvairūs: nuo poilsinių iki sukarintų. Daugiausiai jose dalyvauja jaunuoliai nuo 11 iki 18 metų.

Šiais metais bus bandoma integruoti ir diasporoje esančius lietuvių vaikus, stovykloje galės dalyvauti ir Ukrainos karių vaikai.

„Mes turime stovyklas tiek jauniesiems šauliams, tiek ir moksleiviams. Net jeigu vaikai nėra jaunieji šauliai, jie vis tiek gali dalyvauti vasaros stovyklose“, – kalbėjo G. Pukelis.

Šios stovyklos, anot pašnekovo, pagrinde yra orientuotos į vaikų pilietiškumą ir patriotiškumą.

„Labai daug dėmesio skiriame Lietuvos istorijai, pasaulio istorijai, išgyvenimui stresinėse, ekstremaliose situacijose. Taip pat geriname jų fizinę būklę.

Jaunieji šauliai šaudo, žygiuoja, sportuoja, daug dėmesio skiriame pilietiniam ugdymui ir suvokimui, kaip yra svarbu prisidėti prie savo šalies gynybos ir būti savo šalies patriotais“, – tikino pašnekovas G. Pukelis.

Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10–osios rinktinės vado pavaduotojas G. Pukelis laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ teigė, jog šios stovyklos vaikams yra nemokamos.

Jis taip pat pasakojo, jog skambučiai, kurių sulaukia dėl laisvų vietų stovyklose, dažniausiai būna iš paties jaunimo.

„Ir labai dažnai po to skambina tėvai ir tikslinasi. Tai jeigu procentiškai žiūrėtume, apie 90 procentų patys vaikai išreiškia norą dalyvauti tokiose stovyklose. Nes jiems ta sukarinta stovykla yra kažkas neįprasto, jie nori išlipti iš savo komforto zonos, pamato tai, ko nėra matę, daro tai, ko dar nėra darę.

Prisižiūrėję karinių filmų atvažiuoja ir galvoja, kad jie irgi nori eiti, užsidėti uniformą, išsidažyti veidą, šaudyti ir žygiuoti.

Labai mažai sulaukiame tokių priverstinių tėvų išsiuntimų vaikus į stovyklas“, – LNK eteryje pasakojo pašnekovas.

Jis taip pat papasakojo, kaip atrodo diena tokioje stovykloje: atsikeliama 6 valandą ryto, lovą reikia pasikloti lovą, tada – mankšta ir pusryčiai. O nuo 8 valandos ryto iki 18 valandos vakaro vyksta intensyvi praktinė veikla lauke.

„Pradžioje ta drausmė išgąsdina, nes kartais tenka ir balsą pakelti, sudrausminti. Bet vaikai supranta, kad jeigu laikaisi taisyklių, tai galima gyventi visai drausmingai ir tvarkingai. Tas tai labiausiai ir sužavi – kai mato vadovų, instruktorių asmeninį pavyzdį. <...> Ir nors pradžioje išsigąsta, vėliau pradeda lygiuotis į mus pačius“, – kalbėjo pašnekovas.

G. Pukelis taip pat paragino norinčius suskubti užsiregistruoti.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pokalbį su G. Pukeliu žiūrėkite čia: