Daugėja informacijos apie pažeidimus

Kaip pranešė Lietuvos radijas, VRK pasiekė skundas iš Jurbarko, kad vietos rinkimų komisijos pirmininkės pavardė įrašyta liberalcentristų partijos reklaminiame lankstinuke. Įstatymas numato, kad rinkimų komisijos nariai negali dalyvauti agitacijoje. Jei tai pasitvirtina, jie šalinami iš komisijos.

Todėl, pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, jei pasitvirtins faktas, kad Jurbarko rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Aldona Pečkaitienė reklamuojasi liberalcentristų lankstinuke, tai bus rimtas pažeidimas.

Rinkimų komisijai kelia susirūpinimą, kad prasidėjus išankstiniam balsavimui, daugėja pranešimų apie pažeidimus. Ne vienas signalas gautas iš Vilniaus apygardos, tačiau balsų pirkimo byloje įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Trečiadienį policija sulaikė keliolika Vilniaus gyventojų, kuriems, kaip įtariama, už balsavimą buvo pažadėta po 10 Lt. Vis jie buvo apklausti kaip liudytojai.

Atstatydinta Pagėgių rinkimų komisijos pirmininkė

Ketvirtadienį vėlai vakare posėdžiavusi VRP nusprendė nušalinti Pagėgių rinkimų komisijos pirmininkę Adeliją Truškauskienę. VRK taip pat kreipėsi į Pagėgių rinkimų komisijos narius ir paprašė jų tęsti darbą.

Sekmadienį vyksiančių savivaldos rinkimų išvakarėse 7 iš 16 Pagėgių rinkimų apygardos komisijos narių kreipėsi į VRK, piktindamiesi savo pirmininke ir grasindami atsistatydinti.

Beveik pusė Pagėgių rinkimų apygardos komisijos narių pasiskundė VRK vadovui Z. Vaigauskui, esą jų pirmininkė Adelija Truškauskienė tinkamai neatlieka savo pareigų. Anot jų, komisijos vadovė nerengia posėdžių ir esą neslepia prielankumo savivaldybės merui liberaldemokratui Kęstučiui Komskiui. Esą komisijos pirmininkė nefiksavo akivaizdžių rinkimų pažeidimų - balsų pirkimo, rinkėjų papirkinėjimo.

Į Pagėgius iš karto išvyko VRK narys Jonas Udris. Anot jo, sprendžiant iš protokolų, pastarasis komisijos posėdis vyko vasario 6 dieną, o iš viso buvo surengti tik 8 posėdžiai.

Jei minėti 7 komisijos nariai neatsisakys ketinimų ir atsistatydins, gali nebelikti apygardos rinkimų komisijos. Pagal galiojančią tvarką, likus mažiau nei 3/5 komisijos narių (šiuo atveju – 10), ji negali tęsti veiklos.

Pati A. Truškauskienė DELFI tvirtino, esą jos vadovaujamoje komisijoje „nieko nevyksta“, ir sakė nieko nežinanti apie kolegų ketinimą atsistatydinti.

Beje, abejonių sukėlė ir itin didelis Pagėgių gyventojų aktyvumas balsuojant iš anksto. Trečiadienį, pirmąją išankstinio balsavimo dieną, balsavo 296 rinkėjai, ketvirtadienį iki darbo dienos pabaigos – dar daugiau nei 200 žmonių. Iš viso šioje savivaldybėje gyvena šiek tiek per 9,3 tūkst. rinkėjų. Pavyzdžiui, Vilniuje pirmą dieną balsavo per 800 žmonių.

Tuo tarpu Pagėgių policijos pareigūnai ketvirtadienį popiet buvo priversti tirti informaciją apie vieną neva sumuštą kandidatą, kuris esą bandė užkirsti kelią balsų pirkimui.

Kartu balsavę giminaičiai atsidūrė policijoje

Kuriozinis incidentas įvyko per išankstinį balsavimą Zarasų rajone: šios rinkimų apygardos komisijos pirmininkei įtarimų sukėlė vienu metu balsuoti atvykusi 7 asmenų grupė. Rinkimų prižiūrėtojai vietos policijos paprašė ištirti, ar šių asmenų balsų nebandoma nupirkti.

Alyvos į ugnį šliūkštelėjo ir Zarasų rajone savivaldos rinkimuose dalyvaujantys socialdemokratų partijos kandidatai, policijai pareiškę įtarimus, kad kartu balsuoti atvykę žmonės dirba vienoje įmonėje.

Tačiau, kaip DELFI teigė Zarasų rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Andrejus Jančevskis, šie įtarimai nepasitvirtino. Be to, pareigūnai nustatė, kad visi 7 kartu balsuoti atvykę asmenys yra giminaičiai, Dusetų miestelio gyventojai.

“Žmonės sakė, kad sekmadienį jie negalės dalyvauti rinkimuose, todėl nusprendė balsuoti iš anksto”, - sakė policijos pareigūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)