Sprendimas priimtas be diskusijų 37 parlamentarams balsavus "už" ir 4 susilaikius. Seimas į asamblėją deleguos 15 parlamentarų. Delegacija bus sudaryta pagal proporcinio frakcijų atstovavimo principą.

Nutarime numatyta, jog asamblėja svarstys Seimo ir Aukščiausiosios Rados bendrus interesus atitinkančius klausimus ir projektus, galės priimti pasiūlymus bei rekomendacijas.

Parlamentinio bendradarbiavimo institucijos steigimo galimybė pirmą kartą buvo paminėta 2002 metų kovą Lietuvos ir Ukrainos prezidentų Valdo Adamkaus bei Leonido Kučmos pasirašytoje deklaracijoje.

Praėjusį gruodį Vilniuje vykusio Aukščiausiosios Rados pirmininko Volodymyro Litvino vizito metu buvo sutarta įkurti parlamentinį forumą, jau sausį Kijeve pasirašytas iniciatyvinis protokolas dėl asamblėjos steigimo.

Seimo narių teigimu, parlamentinės asamblėjos su Ukraina įkūrimas padės perduoti šiai šaliai Lietuvos patirtį integruojantis į NATO ir Europos Sąjungą. Lietuva tikisi tapti pilnateise šių organizacijų nare 2004 metais.

Iki šiol Lietuva turėjo dvišalę parlamentinę asamblėją su Lenkija bei trišalę - su Latvija ir Estija.

Parlamentinę asamblėją su Ukraina ketina įkurti ir Lenkija. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Gedimino Kirkilo teigimu, svarstoma galimybė ateityje įkurti trišalę Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos asamblėją.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją