Sutuoktinio įmonė įregistruota dirbtuvėse

Atsistatydinusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės ministrės M. Navickienės sutuoktinio Mindaugo Navicko įmonė „Litlab“ yra įregistruota Pavilnių regioniniame parke esančiame pastate. „Delfi“ išsiaiškino, kad šiame sklype Navickų šeima turi dirbtuves, kuriose, kaip teigė „Delfi“ šaltiniai, ji esą ir gyvena.

Vis dėlto dirbtuvės – pagalbinis statinys, kuriame nuolat gyventi negalima. Taigi Vilniaus miesto savivaldybės atstovai „Delfi“ dar liepos mėnesį teigė, kad bus atliktas patikrinimas, siekiant išsiaiškinti, ar šiame pastate tikrai gyvenama.

„Delfi“ tyrimą galite skaityti paspaudę ČIA.

Navickų šeimos dirbtuvės yra Vilniuje, Šilo gatvėje, Pavilnių regioninio parko teritorijoje. Visai šalia, kaimynystėje, savo namą pasistatęs atlikėjas Egidijus Dragūnas, labiau žinomas kaip Selas. Dėl šių statybų jam nemažai priekaištų turėjo Statybos inspekcija, buvo užsisukęs ilgas bylinėjimosi maratonas.

Vis dėlto situacija su Navickų šeimos sklypu taip pat kelia klausimų.

Šio sklypo plotas, Registrų cento duomenimis, yra 0,1870 ha. Jame stovi trys statiniai: gyvenamasis namas ir dvejos dirbtuvės. Dirbtuvių pagrindinė naudojimo paskirtis yra pagalbinio ūkio. Navickai – šio sklypo bendraturčiai.

Gyvenamojo namo bendrasis plotas – 142,37 kv. m. Dirbtuvių plotas labai panašus, vienos netgi didesnės už gyvenamąjį namą: 141,18 kv. m ir 151,50 kv. m.

Registrų centro duomenimis, M. ir M. Navickai yra ne tik žemės sklypo, bet ir vienų iš dirbtuvių bendraturčiai.

„Delfi“ šaltiniai teigė dažnai matantys Navickų šeimą įvažiuojant į šį sklypą ir išvažiuojant iš jo. Todėl jiems susidarė įspūdis, kad ten gali būti nuolat gyvenama.

Jei tai tiesa, tuomet būtų pažeidimas, nes dirbtuvėse nuolat gyventi negalima.

M. Navickienė

Aplinkos ministerijos atstovė Asta Rokickienė „Delfi“ yra teigusi, kad pagal Statybos techninį reglamentą STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ dirbtuvės priskiriamos negyvenamiesiems pastatams.

„Žmonės dirbtuvėse nuolat gyventi negali. Pastatų naudojimo pagal jų paskirtį priežiūrą vykdo savivaldybių vykdomosios institucijos“, – teigė ji.

A. Rokickienė pripažino, kad dažnai pasitaiko piktnaudžiavimo atvejų, kai dirbtuvės faktiškai virsta gyvenamaisiais namais.

„Atkreipiame dėmesį, kad pagal šių metų lapkričio 1 d. įsigaliosiantį naują statinių klasifikavimą būtent dėl dažnų piktnaudžiavimo atvejų kūrybinių dirbtuvių paskirties nebelieka“, – nurodė Aplinkos ministerijos atstovė.

Bandant atlikti patikrinimą kilo problemų

Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Eglė Girdauskaitė-Mackelė „Delfi“ taip pat teigė, kad dirbtuvėse žmonės gyventi negali. Ji liepos mėnesį nurodė, kad bus atliktas patikrinimas.

Pasirodo, patikrinimas ilgai neįvyko, nes savininkams nepavyko įteikti registruoto laiško.

„Patikrinimas, ar pastatas naudojamas pagal jo paskirtį, atliekamas teisės aktuose nustatyta tvarka – juose numatyta, kad patikrinimas turi vykti iš anksto suderinus patikrinimo laiką su pastato savininkais. Kaip numatyta teisės aktuose, buvo siunčiamas registruotas laiškas su siūloma patikrinimo data, tačiau šio laiško pastato savininkai neatsiėmė, procedūra buvo kartojama. Savivaldybės specialistai buvo nuvykę prie pastato, tačiau tuo metu savininkų jame nebuvo. Šiuo metu su savininkais jau susisiekta, derinamas laikas, patikrinimas planuojamas šį mėnesį“, – rugsėjo mėnesį teigė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Vilniaus miesto savivaldybė

Pati M. Navickienė „Delfi“ tuomet teigė, kad laiško neatsiėmė, nes buvo išvykusi.

„Jei registruotas laiškas buvo siųstas, jo neatsiėmiau, nes buvau išvykusi. Nepaisant to, su savivaldybe bendrauju elektroniniu paštu – tai daug paprastesnis būdas.

Dėl patikrinimo. Juo, kaip ir pačiu objektu, rūpinasi mano vyras. Galiu patikinti, kad jokių kliūčių negalėtų būti, nebus ir niekada nebuvo sudaryta. Baldų taip pat niekas neketina išvežti“, – aiškino M. Navickienė.

„Delfi“ tyrimą galite skaityti paspaudę ČIA.

Savivaldybė nustatė pažeidimą

Savivaldybės atstovas G. Grubinskas ketvirtadienį „Delfi“ teigė, kad rugsėjo 18 d. galiausiai buvo atliktas patikrinimas, kurio metu dalyvavo pastato savininko UAB „Litlab“ atstovas.

„Savivaldybės specialistai pateko į patalpas ir jas vizualiai apžiūrėjo. Nustatyta, kad patalpos pritaikytos ir naudojamos gyvenamajai paskirčiai. Požymių, kurie rodytų pastato naudojimą pagalbinio ūkio veiklai, nenustatyta“, – teigė G. Grubinskas.

Taigi, buvo nustatytas pažeidimas. „Įvertinus faktines aplinkybes, konstatuota, kad pastatas naudojamas ne pagal Nekilnojamojo turto registre nurodytą paskirtį. Tai užfiksuota apžiūros akte, savininkams išsiųstas kvietimas surašyti administracinio nusižengimo protokolą“, – nurodė savivaldybės atstovas.

Jo teigimu, savininkams bus paskirta nuobauda. „Po protokolo surašymo vyks bylos nagrinėjimas, kurio metu paaiškės skiriamos nuobaudos dydis. Išnagrinėjus bylą taip pat raštu bus numatytas ir terminas, iki kada pažeidimas privalės būti pašalintas. Praėjus terminui bus atliekamas pakartotinis patikrinimas“, – teigė G. Grubinskas.

„Delfi“ su klausimais kreipėsi į M. Navickienę ir M. Navicką. Jeigu gausime jų atsakymus, straipsnį papildysime.

M. Navickas: dirbtuvės įrengtos taip, kad skatintų kūrybiškumą

Jau publikavus straipsnį savo atsakymą atsiuntė M. Navickas.

„Man keista, kad Jūs kalbate apie aplinkybes, kurios yra nebaigtos administracinės teisės dalis. Kol kas tyrimas nėra baigtas ir jo rezultatas nėra aiškus. Klausimas, ar jums pateikiama informacija teisėtais būdais ar ji yra teisinga?

Pastate vykdoma veikla, kuri neprieštarauja patalpų naudojimo pobūdžiui. Ten vykdoma kūrybinė veikla. Kūrybinės dirbtuvės įrengtos taip, kad sudarytų sąlygas ir skatintų kūrybiškumą“, – teigė M. Navickas.