Po vaiko pagrobimo šią naktį tėtis pasakojo negalėjęs užmigti, ir fiziškai buvo sunku atsipalaiduoti, ir norėjosi atsakyti, padėkoti visiems, kas padėjo.

„Naudodamasis proga noriu padėkoti visiems, kurie susitelkė ir padėjo išgelbėti vaiką. Nuo pabaigos pasakysiu, pasiekėme gerą rezultatą, vaikas išgelbėtas, tai jau gerai. Labai dėkoju, kad žiniasklaida buvo labai taktiška ir tiksli.(...) Žiniasklaidos pagalba, suveikė kaip akstinas padėti visuomenei. Ir tie faktai padėjo policijai padaryti veiksmus. Rezultatas yra toks, kad po trijų valandų vaiko pagrobimo jis buvo surastas sveikas ir saugus“, – laidai „Delfi diena“ pasakojo tėtis Vladas.

Vyras sakė, kad net baisiausiame scenarijuje neįsivaizdavo tokio scenarijaus, kad tokioje viešoje vietoje kaip „Akropolis“, kur yra daug kamerų, žmonių, įvyktų toks klastingas veiksmas.

„Dabar jau nustatyta, kad visgi tai buvo turinti psichologinių problemų moteris, atliekanti recidyvą, nes tai buvo ne pirmas bandymas tokį veiksmą atlikti“, – sakė Vladas.

Kurį laiką neįtarė, kad ištiko bėda

Vyras sakė, kad šitoje vietoje reikėtų psichologų paaiškinimo, jam pačiam nesuprantama, kaip jo vaikas išėjo su tuo svetimu žmogumi. Jis pats spėliojo, kad ji panaudojo psichologines priemones.

Pagrobto vaiko tėtis

„Mano vaikas buvo labai valingas ir stiprus, ir neturėjo tokio silpno charakterio, kad paimtų jį už rankos ir nuvestų, bet moteris išgąsdino vaiką. Sūnus pasakojo, kad jis neprisimena, ką ji sakė, nes, jo žodžiais, ji visą laiką tylėjo: tiesiog priėjo, paėmė už rankos ir išsivedė. Įsivaizduokite, kokia situacija“, – pasakojo Vladas.

Tėtis spėjo, kad vaikas tiesiog užsiblokavo, nes išsigando, ir kurį laiką tiesiog pakluso svetimam žmogui, ėjo kartu.

„Buvo periodas tarp išvedimo iš saugios vietos, kur vaikas tiesiog iki dešimties minučių laukė sėdėdamas poilsio zonoje, kur yra minkštasuoliai, žaidimo aparatai. Į vieną automobiliuką atsisėdęs jis pažaidė gal tris minutes, pasibaigė moneta, tai jis laukė mamos toliau“, – sakė Vladas.

Mama irgi ne iš karto suprato, kad ištiko bėda. Ji dešimčiai minučių nuėjo nupirkti marškinėlių, vaikas buvo matymo lauke. Kai nepastebėjo jo, nelabai sunerimo, nes, kaip pasakojo tėtis, tas jau mokyklinio amžiaus vaikas įprastai galėdavo nueiti iki parduotuvės, pažiūrėti žaislo, sugrįžti. Ne kartą jau buvo toks atvejis.

„Parduotuvėje „Akropolis“ yra informacijos baras. Kai vaikai pasimeta, nueini ir paskelbi, ir atsiranda tėveliai. Šiuo atveju pirmą pusvalandį nebuvo stipraus išgąsčio“, – pasakojo Vladas.

Ir, tėčio vertinimu, būtent tuo laiku ta moteris ir pasinaudojo, išsivedė vaiką į lauką. Ir ten jis dar nesipriešino, nes žinojo, kad lauke yra pastatytas mamos automobilis, galvojo, kad veda jį ten.

„Vaikas neturėjo prielaidų, kad vyksta smurtas. Jis buvo pasimetęs ir išsigandęs“, – sakė Vladas.

Aplinkiniai nesureagavo į vaiko šauksmus

Tačiau jam buvo nesuprantama, kaip aplinkiniai nesureagavo, kai vaikas ėmė klykti, verkti.

„Kulminacija buvo, kad buvo trys autobusai, trys persėdimai. Trys autobusai, verkiantis vaikas su moterim, kuri jam svetima. Jie pravažiavo ir pasiekė kaupimosi sindromo kankinamos moters namus. Policija sakė, kad ten buvo namai, kurie buvo kaip suverstas urvas.

Vaikas buvo trims valandoms užrakintas. Per tą laiką mes lakstėme ir ieškojome jo apylinkėse, parkuose, galvodami, kad atsitiko kažkas dar baisiau“, – pasakojo Vladas.

Tėtis dėkoja padėjusiems, ir perspėja kitus tėvus.

„Dėkoju tiems, kurie padėjo, ir noriu perspėti tuos, kurie negali patikėti, kad taip gali atsitikti su jūsų vaiku: saugokime vaikus“, – ragino Vladas.

Moteris gydoma ligoninėje

„Delfi“ ir ELTA primena, kad trečiadienio vakarą iš Vilniaus „Akropolio“ šešerių metų berniuką išsivedė 57 metų moteris. 1967 metais gimusi moteris po įvykio buvo perduota medikams, Eltą informavo Vilniaus apskrities policija. ELTA primena, apie dingusį vaiką policijai 17.52 val. pranešė kartu su juo parduotuvėje besilankanti berniuko mama. „Gavome pranešimą, kad nepažįstama moteris paėmė šešerių metų vaiką ir išvedė iš „Akropolio“, – Eltai sakė policijos atstovas.

Atsukus prekybos centro vaizdo kameras, šios parodė, kad nepažįstama moteris vaiką nusivedė požemine perėja link autobusų stotelės. Mažametis buvo surastas Šiaurės miestelyje ir perduotas tėvams. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo.

Kaip LRT radijui ketvirtadienį sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, neatmestina, kad vaiko pagrobimu įtariama moteris turėjo sveikatos problemų, dėl jų ji ir galėjo taip pasielgti.

„Kiek matyti iš moters elgesio, ji neatrodo visiškai adekvati, turinti sveikatos problemų, todėl ji šiuo metu paguldyta į ligoninę. Matyt tos sveikatos problemos ir lėmė, kad ji ryžosi tokiam žingsniui“, – sakė R. Matonis. Jo teigimu, berniukas, kurį buvo išsivedusi moteris, šiuo metu jaučiasi gerai. „Vaikas jaučiasi gerai, jis kažkokių sveikatos nusiskundimų neturėjo, atrodė puikiai. Jokio pavojaus jam nėra“, – komentavo policijos atstovas. R. Matonis ragino tėvus būti atidesniais savo vaikų atžvilgiu.

„Turėtume būti atsargesni didelėse, masinėse žmonių susibūrimo vietose, saugoti savo vaikus, nepalikti jų vienų be priežiūros. Kuo didesnis bus pastabumas tiek iš tėvų, tiek iš aplinkinių, tokių įvykių ateityje bus mažiau“, – kalbėjo jis. „Kiek matyti iš moters elgesio, ji nėra, atrodo, visiškai adekvati, turi sveikatos problemų, yra paguldyta į ligoninę. Galbūt tos sveikatos problemos lėmė, kad ji ryžosi tokiam žingsniui“, – Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis ketvirtadienį teigė LRT radijui.