Publikuojame laišką, kuris buvo pasidalintas išskirtinai su Delfi.

„Mes, toliau pasirašiusieji Europos Parlamento nariai, raginame jus dėti visas pastangas, kad būtų suspenduota Vengrijos teisė balsuoti Europos Sąjungos Taryboje, vadovaujantis procedūra, nurodyta Europos Sąjungos sutarties 7 straipsnyje.

Vengrijos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai vos prasidėjo, bet ministras pirmininkas Viktoras Orbanas jau pridarė ženklios žalos, naudodamasis ir piktnaudžiaudamas tuo, kad jo šalis pirmininkauja Tarybai.

Jis surengė keletą diplomatinių vizitų, pavyzdžiui, į Rusiją, kur susitiko su Vladimiru Putinu, ir Kiniją (susitiko su Xi Jinpingu). Šių vizitų metu jis tyčia klaidingai nušvietė savo įgaliojimus. Vadinamosios „taikos misijos“ metu premjeras Viktoras Orbanas sąmoningai sudarė įspūdį, kad neva veikia visos Europos Sąjungos vardu, nors iš tikrųjų neturi įgaliojimų atstovauti ES ar bet kuriai ES valstybei narei, tik Vengrijai. Tai aiškiai patvirtina tas faktas, kad keletas ES lyderių, diplomatų, pareigūnų ir netgi vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis nusprendė, jog būtina viešai pabrėžti, kad minėtieji vizitai buvo surengti išskirtinai dvišalių santykių kontekste ir kad Vengrijos ministras pirmininkas niekaip neatstovauja ES. Toks elgesys prilygsta ES valstybių narių galių ir prerogatyvų užsienio politikos srityje uzurpavimui“, – rašoma laiške.

Be to, Viktoras Orbanas aktyviai kenkia bendroms ES pozicijoms, taip pat rašoma laiške.

„Pavyzdžiui, siekdamas paliaubų tarp Rusijos ir Ukrainos bet kokia kaina, o ne Ukrainos pateiktomis sąlygomis. Jis ne tik viršija savo įgaliojimus, kai apsimeta atstovaujantis visai ES, bet ir aktyviai vykdo politiką, prieštaraujančią bendroms ES pozicijoms. Jis siekia pakenkti esamiems ES sprendimams, visam sprendimų priėmimo procesui, taip pat ES vienybei itin svarbių klausimų atžvilgiu. Negalima leisti, kad tai tęstųsi.

Atsižvelgiant į pirmiau minėtus piktnaudžiavimo įgaliojimais atvejus, raginame jus imtis ryžtingų veiksmų kaip įmanoma greičiau, kad būtų apribota tolesnė žala – ne tik ES patikimumui apskritai, bet ir dabartinei geopolitinei situacijai. Tam reikia realių veiksmų, tokių kaip Vengrijos teisės balsuoti Taryboje suspendavimas, nes, kaip rodo praktika, vien žodinis pasmerkimas neduos jokios naudos“, – rašoma laiške.

Primename, kad Europos Parlamentas trečiadienį balsavo už rezoliuciją, kuria pasmerkė Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbáno susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Kremliuje.

ES įstatymų leidėjai 495 balsais už, 137 prieš ir 47-iems susilaikius pareiškė, kad V. Orbáno veiksmai yra „akivaizdus ES sutarčių ir bendros užsienio politikos pažeidimas“, rašoma pranešime spaudai. V. Orbánas į Maskvą išvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai liepos pradžioje Vengrija rotacijos tvarka pradėjo pirmininkauti ES, ir, jo teigimu, tai buvo „taikos misija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)