Panašią sutartį liberaldemokratai antradienį sudarė su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovais, kurie esą automatiškai turėtų prisijungti prie antrojo susitarimo. Tokia koalicija turėtų 26 vietas taryboje - tik minimalią persvarą, todėl žadama vilioti ir kitas partijas.

„Šiandien - istorinis vakaras, nes ką tik sudėjome su Algirdu Paleckiu (socialdemokratų kandidatų sąrašo sostinėje lyderiu - DELFI) parašus ir sutarėme, kad dirbsime kartu“, - DELFI sakė liberaldemokratų pirmininkas Rolandas Paksas.

Anot jo, iš karto buvo pasidalinti ir postai: „A. Paleckis bet kokiu atveju bus vicemeras, o kokią sferą kuruos, pasirinks pats. Nepykite, bet meras bus R. Paksas“.

A.Paleckis: mes kartu galime dirbti Vilniuje

"Pasirašėme susitarimą su R.Paksu, kad mes kartu galime dirbti Vilniaus mieste siekdami kartu įvykdyti savo įsipareigojimus rinkėjams. Taip pat mūsų pasirašytame susitarime numatoma, kad tolimesni koalicijos būsimų partnerių tarpusavio santykiai - bus aptarti atskira sutartimi", - ketvirtadienio vakarą DELFI sakė A.Paleckis.

A.Paleckis taip pat teigia neprieštaraujantis, kad R.Paksas taptų Vilniaus meru. "Natūralu, kad didžiausia frakcija (liberaldemokratai - DELFI) galėtų turėti savo merą, manau, kad tam neprieštarautume", - DELFI ketvirtadienio vakarą sakė A.Paleckis.

Klausimas
Ar norėtumėte, kad meru taptų R.Paksas? Išreiškite savo nuomomę atsakydami į klausimą kolonoje dešinėje

DELFI žiniomis, A.Paleckis ketvirtadienį galimų koalicijų variantus sostinėje aptarė su LSDP pirmininku Algirdu Brazausku.

"Su A.Brazausku man teko kalbėti šiandien ir aš laikiau jo poziciją išmintinga ir jis nebuvo nusistatęs prieš vieną ar kitą variantą. Premjeras Gediminas Kirkilas, su kuriuo taip pat kalbėjau, nei pritarė, nei nepritarė tam variantui koalicijos su R.Paksu", - sakė A.Paleckis.

A.Paleckis dar šią savaitę yra kalbėjęs, jog sunkiai įsivaizduoja R.Paksą mero poste, be to, yra sakęs, jog žada atsižvelgti ir į premjero G.Kirkilo pasakymus, jog R.Paksas nepasitvirtino nei kaip prezidentas, nei kaip premjeras, nei kaip meras.

R.Paksas nekviestų konservatorių

Liberaldemokratų vadovas R.Paksas prisipažino dar nespėjęs susisiekti su Lenkijoje viešėjusiu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininku Valdemaru Tomaševskiu ir pasiteirauti jo nuomonės dėl koalicijos su socdemais. Tačiau, R. Pakso tikinimu, susitarimas su lenkais reiškia, kad „vienų draugai yra ir kitų draugai“.

Paklaustas, kokių partijų atstovais mėgins sustiprinti savo stovyklą, pašnekovas pasiteisino, esą „rytas protingesnis už vakarą“, todėl tai jis galėsiąs nurodyti vėliau. Pasak R.Pakso, koalicija būtų galima ir su liberalcentristais, tačiau jų lyderis Artūras Zuokas esą turėtų „atsisakyti ambicijų į poziciją“.

Kartu jis pridūrė norįs, kad į koaliciją netektų kviesti konservatorių.

Buvęs Tėvynės sąjungos lyderis europarlamentaras Vytautas Landsbergis savo kolegoms iškėlė ultimatumą - jei konservatorai Vilniuje sudarytų į koaliciją su R. Paksu, jis pasitrauktų iš partijos.

R.Paksas įkalbinėjo P.Auštrevičių

Galimos koalicijos Vilniuje branduolį sudarę socialdemokratai, liberaldemokratai ir Lenkų rinkimų akcija, anot A.Paleckio, tikisi ir laukia Liberalų sąjūdžio prisijungimo. Tokiu atveju minėta koalicija sostinės taryboje esą būtų tvaresnė - sudarytų 30 balsus iš 51.

"Dar tikimės Liberalų sąjūdžio galimo prisijungimo ir, mūsų žiniomis, mes tikimės ne be pagrindo, nes jie svarsto labai rimtai ir manau, kad rytoj padarys sprendimus", - sakė A.Paleckis.

Liberalų sąjūžio pirmininkas ir šios partijos rinkimų sąrašo Vilniuje lyderis Petras Auštrevičius DELFI pasakojo ketvirtadienio vakarą jau po 22 val. sulaukęs A.Paleckio skambučio ir žinios apie pasirašytą susitarimą su R.Paksu.

A.Paleckis, anot P.Auštrevičiaus, įkalbinėjo prisijungti Liberalų sąjūdį prie minėtos koalicijos.

"Aš pasakiau, kad tai neįmanoma, tuomet A.Paleckis perdavė ragelį R.Paksui ir pastarasis bandė mane įtikinti, kad mums šis susitarimas - neišvengiamai geriausias, kuo aš tikrai nepatikėjau, aš pasakiau, kad mes liekame įsitikinę, kad mūsų susitarimai tebegalioja ir ta koalicija dėl kurios derėjomės mes, socialdemokratai ir konservatoriai vis dar yra įmanoma", - teigė P.Auštrevičius.

Be Liberalų sąjūdžio paramos libdemų, socdemų ir lenkų koalicija Vilniuje būtų trapi, teturėtų 26 balsus iš 51.

"Jei neprisijungs liberalai, tada prisijungtų rusai, taip manau ir tikiuosi", - kalbėjo A.Paleckis. Rusų sąjunga Vilniuje yra laimėjusi 2 mandatus.

Anksčiau A. Paleckis aiškino, esą „geriausia valdančioji koalicija būtų tarp konservatorių, socialdemokratų, Liberalų sąjūdžio ir Lenkų rinkimų akcijos“, kuri sostinės taryboje turėtų 28 balsus. Tačiau socialdemokratams, konservatoriams ir liberalams iki šiol buvo pavykę tik sutarti sudaryti darbo grupę, kuri mėgintų suderinti trijų partijų programas ir parengti vieną bendrą.

Paklaustas, kodėl dar ketvirtadienio dieną kalbėjęs apie jam esą priimtinesnę vadinamąją "švaros" koaliciją, jau vakare pakeitė poziciją, A.Paleckis teigė, jog tokią pozicijų kaitą lėmė kelios priežastys.

"Mes kalbėjome apie tai ir dienos metu derybose su konservatoriais ir Liberalų sąjūdžiu ir jau derybų su jais metu matėme, kad konservatoriai nelinkę kalbėti apie bendadarbiavimą su libdemais. Be to, mes Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriuje išanalizavome situaciją ir matydami konservatorių nelankstumą, iš kitos pusės matydami, kad stabilesnė koalcija būtent tokia: socialdemokratų, liberaldemokratų, lenkų ir plius Liberalų sąjūdis, mes ir padarėme tokį sprendimą. Jis yra tiesiog realus", - aiškino A.Paleckis.

Socialdemokratų Vilniaus skyriaus vadovas kartojo, jog esą negalima buvo ignoruoti ir to fakto, kad per 40 tūkst. rinkėjų balsavo už R.Pakso partiją.

Paklaustas, ar tai jau galutinis sostinės socialdemokratų derybininkų sprendimas, A.Paleckis aiškino, esą bus toliau tęsiamos derybos ir su Liberalų sąjūdžiu bei su konservatoriais, nors čia pat pridūrė, kad konservatoriai vargu ar norės toliau derėtis.

Sostinės socdemų lyderis kartu užsiminė besitikįs ir galimos kai kurių pavienių liberalcentristų paramos.

"Esmė ta, kad mes norime tikrai valdyti miestą ne taip, kaip jį valdė A.Zuoko komanda ir, matyt, ir A.Zuoko komanda nesiryš jungtis. (...) Ne, mes nekviečiame A.Zuoko jungtis, nors yra nuansų dėl kai kurių jo sąrašo žmonių, kurie net nėra partijos nariai ir gal jie prisijungs, bet didelių vilčių į tai nededame", - teigė A.Paleckis.

K.Masiulis: nesitikėjau iš A.Paleckio tokios išdavystės

Konservatorių rinkimų sąrašo lyderis Kęstutis Masiulis apie socdemų ir libdemų sutartį tvirtino sužinojęs iš A.Paleckio

"Ką tik vakare (apie 22 val. - DELFI) skambino A.Paleckis ir drebančiu balsu pranešė, kad mūsų vadinamoji "švaros" koalcija per daug trapi (26 balsai taryboje - DELFI) ir jis eina į platesnę, stipresnę koaliciją su R.Paksu. A.Paleckis pareiškė, kad jie turės 32 balsus - socialdemokratai, liberaldemokratai, Lenkų rinkimų akciją ir tarp jų esą bus ir P.Auštrevčius. Bet aš kalbėjau po to su P.Auštrevičiumi ir jis tą kategoriškai paneigė", - DELFI ketvirtadienį sakė K.Masiulis.

A.Paleckio mobilus telefonas ketvirtadienio vakarą buvo išjungtas. Jam negalėjo prisiskambinti ne tik žurnalistai, bet ir kitų partijų derybininkai.

"Nesitikėjau iš A.Paleckio tokios išdavystės, laikiau jį tvirtesniu ir principingesniu žmogumi", - sakė K.Masiulis.

Išankstiniais duomenimis, partija "Tvarka ir teisingumas" Vilniaus miesto taryboje turės 14 mandatų, antroje vietoje likusi Tėvynės sąjunga - 10, Liberalų ir centro sąjunga - 9 mandatus.

Socialdemokratų partija ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija gavo po 6 mandatus. Liberalų sąjūdžiui teko 4 mandatai, o Lietuvos rusų sąjungai - 2 balsai. Kitos partijos į sostinės savivaldybės tarybą nepateko.

Ar norėtumėte, kad R.Paksas būtų Vilniaus meru? Atsakykite į klausimą kolonoje dešinėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją