Antradienį į Delfi kreipėsi piliečio, tarnaujančio Algirdo pėstininkų batalione, mama, kuri pasakojo, kad dauguma bataliono šauktinių ir savanorių jau keletą savaičių serga kvėpavimo takų ligomis su peršalimo požymiais, temperatūra ir „atlieka pareigą tėvynei“.

Jos įsitikinimu, kariai iš tikrųjų užsikrėtė legionelioze.

„Vakar po pokalbio su sūnumi gavau informaciją, kurią jis sužinojo iš batalione dirbančių karių, jog legionelės bakterijomis yra užkrėstas vanduo. Savanoriams ir šauktiniams buvo pasakyta nekelti panikos, gerti tik šaltą vandenį, kad nedehidratuotų, o šilto vandens negerti. Pokalbio metu pati girdėjau, jog visi aplink kosėja, sloguoja <...>, turi temperatūros, tame tarpe ir mano sūnus.

Sūnus savaitgalį grįžo į namus sergantis. Susirgimą „nurašėme“ pratyboms miške – gal peršalo. Tačiau vakar paaiškėjo tikroji priežastis – legionelės vandenyje, kuriuo jie prausiasi ir geria. Serga masiškai, dauguma“, – tikino gyventoja.

Ji prašė pagalbos:

„Pagelbėkite, prašau, kad būtų sureaguota į šią situaciją ir imtasi veiksmų. Patikime kariuomenei savo brangiausią turtą – vaikus. Negalime tylėti matydami, kas vyksta savo akimis.“

Laukia vandens tyrimų rezultatų

Savo ruožtu Lietuvos kariuomenė informacijos, kad Algirdo pėstininkų bataliono vandenyje būtų aptikta legionelės bakterijų, nepatvirtino – laukiama vandens tyrimo rezultatų. Tiesa, kariuomenė patikino, kad batalione imtasi prevencinių priemonių.

Kariuomenė taip pat patvirtino, kad batalione buvo susirgusių karių, bet, anot jos, tik vienam jų nustatyta legioneliozė. Kitiems – eilinis peršalimas, kariai grįžo į rikiuotę ir mokymus.

Lietuvos kariuomenė

„Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo pėstininkų bataliono karys liepos 27 – 28 d. savaitgalį viešėjo namuose, o grįžęs į tarnybą, po trijų dienų pajuto peršalimo simptomus ir dėl to kreipėsi į medikus. Karys nuvežtas į Kauno klinikas, infekcijų skyrių, kuriame atliktas detalesnis kraujo tyrimas. Tyrimo rezultatai parodė, jog karys užsikrėtęs legionelioze, todėl nuo rugpjūčio 4 d. izoliuotas Kauno klinikų infekciniame skyriuje.

Pirmąją rugpjūčio savaitę dar 8 kariai pajautė turintys temperatūros, kreipėsi į medikus, jiems buvo nustatytas eilinis peršalimas. Visi kariai pasveikę, grąžinti į rikiuotę ir toliau dalyvauja mokymuose.

Batalione imtasi prevencinių priemonių – rugpjūčio 4 d. organizuotas karšto vandens nuleidimas kareivinėse. Kitą dieną sukelta vandens temperatūra, pakartotas karšto vandens nuleidimas, atlikta visų kareivinėse esančių čiaupų ir dušų galvučių dezinfekcija.

Taip pat paimtas vanduo tyrimams atlikti“, – Delfi komentavo kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas.

NVSC: informacijos apie protrūkį neturime

Šią informaciją Delfi patvirtino ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Dušas

„NVSC informacijos apie legioneliozės protrūkį neturi. Šią savaitę iš Didžiojo Kunigaikščio Algirdo Mechanizuoto Pėstininkų Bataliono buvo gauta informacija apie vieną legioneliozės atvejį. Lietuvos kariuomenės Karo medicinos tarnybos (KMT) specialistai atlieka epidemiologinę diagnostiką, po atliktos diagnostikos, informacija bus pateikta NVSC“, – teigė NVSC Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus visuomenės informavimo specialistė Vilda Bajoriūnienė.

Plačiau apie legioneliozę ir tai, kaip jos išvengti, skaitykite čia.