Požeminis statinys buvo atkastas

Požeminiu statiniu J. Borisovo valdose Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pareigūnai susidomėjo dar 2016 m. po Delfi tyrimo.

Kad šis statinys būtų surastas, buvo pasitelkti ir geofizikai. Jie tiksliai nustatė, kurioje sklypo vietoje yra požeminis statinys. Tačiau Statybos inspekcijai nepavyko patekti į šį statinį, todėl ji pralaimėjo teismą. Taip pat teismas nustatė, kad inspekcija ne tam asmeniui surašė privalomąjį nurodymą šį statinį nugriauti.

Šiuo metu sklypus valdo UAB „Geovika“. Jos savininkas yra Rusijos pilietis J. Borisovas.

Ši įmonė valdo didžiulę teritoriją, kuri kartais vadinama valstybe valstybėje, nes ją visą parą saugo apsauga. Taip pat ten yra aptverti miško plotai ir ežerai.

Delfi tyrimą apie šį objektą galite rasti paspaudę čia.

Spaudos konferencija dėl bendrovės „Geovika“ sklype galimai esančio požeminio pastato

Ketvirtadienį atvykę inspektoriai rado įvykdytą privalomąjį nurodymą: buvo atkastas įėjimas į požeminį statinį. Naudodamiesi kopėčiomis jie kartu su policijos pareigūnais nusileido į vidų.

Žurnalistai inspektorių laukė už vartų.

Maždaug po valandos atėjęs Statybos inspekcijos viršininkas Albertas Stanislovaitis pranešė, kad planuojama įpareigoti šį surastą pastatą nugriauti. Jo teigimu, statinys buvo tuščias, jame nebuvo jokios įrangos.

„Galiu pasidžiaugti, kad UAB „Geovikos“ vadovybė vis dėlto įvykdė privalomąjį nurodymą. Žengėme nedidelį žingsnelį sprendžiant šitą problemą – mes patekome į pastatą, išsimatavome. Po žeme iš tikrųjų yra statinys, 320 metrų ilgio, betoninis, pailgas, 2 metrų pločio, 2 metrų aukščio, kurį UAB „Geovika“ turės įsiteisinti arba nugriauti“, – tvirtino A. Stanislovaitis.

Anot jo, apžiūrėjus nelegalų požeminį pastatą planuojama pateikti privalomąjį nurodymą pastatą nugriauti.

„Kol kas įsiteisinimo galimybių rimtų nėra, nes detalusis planas nenumato tokių statybų čia. Kitą savaitę turėsime pateikti privalomąjį nurodymą nugriauti šitą statinį“, – nurodė A. Stanislovaitis.

Anot VTPSI viršininko, požeminis pastatas yra tuščias, jame jokių daiktų ar įrengimų neaptikta. Anksčiau spėliota, kad po žeme galėjo būti įrengta šaudykla, tačiau A. Stanislovaitis teigė to patvirtinti negalintis.

„Negaliu šito komentuoti. Buvo atvykę iš Policijos licencijavimo skyriaus pareigūnai, jie pasivaikščiojo, kažkokią informaciją surinko. Nežinau, ar jie kažką daugiau rado. Kokios paskirties galėtų būti statinys, galime tik patys kažką susigalvoti, bet jokių įrengimų, įrenginių, kurie labai aiškiai pasakytų, kokios paskirties statinys, mes neradome“, – aiškino jis.

Pasak A. Stanislovaičio, į požeminį statinį patekta po to, kai bendrovė „Geovika“ atkasė vieną pastato pusę, kur buvo įėjimas.

VTPSI viršininkas, paklaustas apie galimybes įteisinti požeminį pastatą, tvirtino, kad tai galima būtų padaryti pakeitus sklypo detalųjį planą, bet, anot jo, šis procesas trunka ilgai ir tam leidimą turi duoti Trakų rajono savivaldybė.

A. Stanislovaičio teigimu, pateikus privalomąjį nurodymą nugriauti nelegalų pastatą, šis nurodymas turi būti įvykdytas per šešis mėnesius. Tiesa, šio nurodymo vykdymo laikotarpis gali būti pratęstas teismo sprendimu.

Užtverta valstybinė žemė

Be to, A. Stanislovaitis nurodė, kad UAB „Geovika“ yra neteisėtai užtvėrusi valstybinę žemę. Todėl jai bus surašytas privalomasis nurodymas valstybinę žemę atlaisvinti. Jo teigimu, nėra duomenų, kad ji turėtų žemės sklypo savininko leidimą tverti valstybinę žemę.

„Praėjusį kartą patikrinę teritoriją, mes radome keletą nedidelių plotelių valstybinės žemės ir artimiausiu metu bus pateiktas privalomasis nurodymas – nes neradome jokių nei nuomos sutarčių, nei panaudos – atverti galimybę prieiti prie tų gabalėlių valstybinės žemės arba su valstybe sutarti dėl jų naudojimo sąlygų“, – apie situaciją kalbėjo A. Stansilovaitis.

Spaudos konferencija dėl bendrovės „Geovika“ sklype galimai esančio požeminio pastato

J. Borisovo ir UAB „Geovika“ advokatas Kęstutis Jonaitis žurnalistams teigė, kad žemė užtverta, nes toje teritorijoje esą yra senos karių kapinės ir tiesiog norėta jas apsaugoti nuo laukinių žvėrių iškasinėjimo.

Jo teigimu, jei bus reikalas, valstybinė žemės nesunkiai galės būtų atlaisvinta.

„Ten yra nedidelis plotas Pirmojo pasaulinio karo kapinių. Trakų savivaldybės prašymu, kad užtikrintume, jog miško žvėrys (nesugadintų kapų – ELTA), buvo apipaišyti jie (kapai – ELTA). Ta tvora pratęsta buvo vien dėl to, kad apsaugoti vertingą ir žmogiškai svarbią vietą. Klausimų kilo? Jokių problemų, tą dalį keliais sektoriais tvoros atitversime. Tai yra tokie neatitikimai, kurie egzistavo kelis dešimtmečius ir šiandien diena mes pasiruošę maksimaliai atsakyti į klausimus“, – dėstė K. Jonaitis.

Advokatas tvirtino, kad bendrovė „Geovika“ J. Borisovo valdose nuomojama įvairius pastatus fiziniams ir juridiniams asmenis ir iš to gauna pajamas.

„Dalis pastatų yra išnuomota, dalis gamybinių angarų yra išnuomota, jie eksploatuojami. Valstybės sienos apsaugos tarnyba turi visus duomenis apie bet kokių prekių, gaminių įvežimą, tai reikia suprasti, kad šiai teritorijai tikrai taikomas padidintas dėmesys“, – nurodė teisininkas.

Borisovas norėtų grįžti į Lietuvą

Taip pat advokatas teigė, kad J. Borisovas esą pats prašo leidimo grįžti į Lietuvą, kad galėtų statybos inspektoriams aprodyti visus objektus ir atsakyti į rūpimus klausimus. Šiuo metu jis yra teismo pripažintas keliančiu grėsmę Lietuvos saugumui ir jam uždrausta atvykti į Lietuvą.

Spaudos konferencija dėl bendrovės „Geovika“ sklype galimai esančio požeminio pastato

Galiausiai advokatas dėstė, kad neaišku, kas pastatė šį statinį. Esą jis čia stovi labai seniai. Ir galbūt jį statė ankstesni savininkai. Taip pat jis dėstė, kad šis statinys galėtų būti naudojamas žemės ūkio veiklai kaip sandėlis.

Tačiau jis neigė, kad šiame statinyje buvo šaudykla. Jis aiškino, kad sklype yra legali šaudykla, kuriai yra gauti leidimai.

Apie šią šaudyklą galite skaityti paspaudę čia.

K. Jonaitis stebėjosi, kodėl šis klausimas buvo nagrinėtas Seime. Anot jo, kai kurie Seimo narių pasisakymai apie šio statinio keliamas grėsmes esą yra nekorektiški. Jis aiškino, kad esą dabar statybos inspektoriai ir policijos pareigūnai atlikdami patikrinimus tik veltui gaišta laiką.

„Tokio leidimo (atvykti į Lietuvą - Delfi) mes negavome. Asmuo visą gyvenimą gyveno Lietuvoje, vaikai, tėvai jo yra čia ir lapkričio mėnesį jam panaikintas leidimas gyventi Lietuvoje, tačiau turto ir statinių šitoje teritorijoje, tebūnie ir nedaug, bet jis turi. Šiandien dienai jis sako: atvažiuosiu, atrakinsiu bet ką, aprodysiu bet ką ir pasiaiškinsiu, tik suteikite man leidimą, jei norite atlikti patikrą“, – žurnalistams Trakų rajone kalbėjo advokatas.

K. Jonaitis tvirtino, kad J. Borisovo valdose, Trakų rajone, esantys statiniai buvo įrengti, pastatyti „prieš daugelį metų“.

„Dalies statinių teisinė registracija atlikta, o kitų statinių, kaip pasirodė, galimai ne. Tačiau jie (statiniai – ELTA) yra neeksploatuojami ne metus, ne du ir ne penkis“, – dėstė advokatas.

Spaudos konferencija dėl bendrovės „Geovika“ sklype galimai esančio požeminio pastato

K. Jonaitis pažymėjo, kad J. Borisovo valdose statinių, kuriuose esą galėjo būti kaupta amunicija, kurie galėtų kelti grėsmę nacionaliniam saugumui, nėra.

„Apie raketas, amunicijos sandėlius, apie tai, kad grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui? Liūdina mane tik tiek, kad dėl tokių nepamatuotų pamąstymų trukdomi Policijos departamento pareigūnai, trukdoma teritorijų ir statybos inspekcija“, – dėstė advokatas.

K. Jonaitis, paklaustas apie nelegalų požeminį pastatą J. Borisovo valdose, kuris buvo atkastas ir inspektoriai galėjo jį apžiūrėti, svarstė, jog tai galėtų būti ūkinės paskirties statinys, skirtas sandėliavimui. Tiesa, jis tikslios pastato paskirties teigė šiuo metu įvardinti negalintis.

„Šiandien dienai atliekami kadastriniai matavimai žemės ūkio paskirties pastate. Esmė tokia, kad Registrų centre šitie duomenys neįvesti. Sunku ką komentuoti, kai statinys yra kelių dešimčių metų“, – sakė advokatas ir pridūrė, kad ne jis sprendžia, kas bus daroma su požeminiu pastatu.

„Aš šiandien dienai matau betono tranšėją, aš galiu ten ir grūdus, bulves sandėliuoti. Jeigu būtų šaudykla, aš įsivaizduoju, kad būtų kažkokia įranga, į ką šaudyti ir taip toliau. Čia tokios nėra“, – kiek vėliau pridūrė K. Jonaitis.

Anot Statybos inspekcijos viršininko A. Stanislovaičio, patikrinime dalyvavo ir policijos šaudyklų licencijavimo pareigūnai.

Delfi jau rašė, kad šiame sklype stovi ir vienas nelegalus statinys. Tai nustačiusi Statybos inspekcija šiuo metu teismuose siekia, kad jis būtų nugriautas.

Inspektorius sujudimo Seimo dėmesys

Kaip jau minėjome, dar 2016 m. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija po Delfi tyrimo nusprendė ieškoti požeminio statinio. Tačiau jo rasti nepavyko, todėl buvo nupirktos geofizikų paslaugos. Geofizikams pavyko rasti požeminį statinį. Vis dėlto įėjimo jie nerado. Kadangi nerastas įėjimas, Statybos inspekcija teismuose patyrė nesėkmę. Ir dėl to buvo nuleidusi rankas. J. Borisovui daugiau jokių priekaištų nereiškė.

Spaudos konferencija dėl bendrovės „Geovika“ sklype galimai esančio požeminio pastato

Kai Delfi šį pavasarį paviešino, kad inspektoriai nesiima priemonių, jog požeminis statinys būtų nugriautas, savo tyrimą pradėjo Seimo Antikorupcijos komisija. Į jos posėdį iškviestas Statybos inspekcijos viršininkas A. Stanislovaitis iš Seimo narių išgirdo labai daug priekaištų, kad institucija nesielgia principingai ir neieško, kaip patekti į požeminį statinį.

Delfi straipsnį apie tai galite rasti paspaudę čia.

Be to, Antikorupcijos komisijos posėdžio metu pasigirdo nuogąstavimų, kad šis slaptas statinys gali kelti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Esą jis gali būti naudojamas kaip amunicijos sandėlis ir netgi diversijoms. Tuomet Statybos inspekcija atnaujino tyrimą ir kartu su policijos pareigūnais nutarė dar kartą ieškoti įėjimo į požeminį statinį.

Šią teritoriją visą parą saugo ginkluota apsauga. Aptverti du ežerai – Akis ir Skersabalis. Visuomenė negali prie jų prieiti. Didžiulėse valdose – orlaivių kilimo ir nusileidimo vieta. Sklype stovi ir kiti statiniai.

Apie pasikeitusią Statybos inspekcijos poziciją galite skaityti paspaudę čia.

Kelia grėsmę Lietuvos saugumui

Balandžio 5 d. naujienų agentūra Elta pranešė, kad buvęs nušalintojo prezidento Rolando Pakso rėmėjas, Rusijos pilietis J. Borisovas kelia grėsmę Lietuvos saugumui. Tai pripažino Regionų administracinis teismas. Jam panaikintas nuolatinis leidimas gyventi Lietuvoje ir uždrausta 5 metus atvykti į Lietuvą. Šį Migracijos departamento sprendimą J. Borisovas buvo apskundęs teismui, tačiau kovo 26 dieną jo skundas buvo atmestas kaip nepagrįstas. „Teisėjų kolegija tokį sprendimą priėmė, įvertinusi I. Borisovo keliamas grėsmes Lietuvos valstybės saugumui“, – pranešė teismas.

Gegužės 3 d. Elta skelbė, kad Regionų administracinis teismas paliko galioti nutarimą, kuriuo aviacijos bendrovė „Aviabaltika“, įkurta prezidentą R. Paksą rėmusio verslininko J. Borisovo, pripažinta neatitinkančia Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesų. Anot teismo, kompanija bendradarbiavo su Rusijos ir Baltarusijos kariniam bei pramoniniam kompleksui priklausančiomis įmonėmis.

J. Borisovas praeityje žinomas iš pašalinto Prezidento R. Pakso apkaltos proceso.