Tai numatančią Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Edvardas Žakaris. Pasak jo, projekto tikslas – suvienodinti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų ir rajonų bei Šiaulių ir Panevėžio miestų asmenų, pageidaujančių išsinuomoti savivaldybės socialinį būstą, pajamų ir turto dydžius.

E. Žakario teigimu, nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojus šiam įstatymui į asmens pajamas įskaičiuojamos ir priežiūros (pagalbos) bei slaugos išlaidų tikslinės kompensacijos, todėl daugeliu atvejų sunkios negalios asmenys praranda teisę išsinuomoti savivaldybių socialinį būstą.

„Ypač nepatenkinti asmenys savivaldybių socialinio būsto eilėse laukę net kelerius metus ir įsigaliojus įstatymui išbraukti iš eilės būstui gauti. Darbas kiekvienam, net ir sunkią negalią turinčiam asmeniui, yra labai svarbus tiek dėl geresnės finansinės padėties, tiek ir dėl galimybės integruotis visuomenėje. Dabar ši galimybė iš neįgaliųjų yra atimta, nes net ketvirčiu etato dirbantys žmonės neretai praranda teisę į socialinio būsto nuomą,“- sako E. Žakaris.

Jam kelia abejonių įstatyme nustatyti turto dydžiai, kadangi Kauno ir Vilniaus rajonų pakraščiuose gyvenančių asmenų turto vertė nėra didesnė nei Šiaulių ir Panevėžio miestuose gyvenančių asmenų.

Šiuo metu Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme įtvirtinta nuostata, kad teisę į paramą būstui išsinuomoti turi asmenys ir šeimos, jeigu jų Gyventojų turto deklaravimo įstatyme nustatyta tvarka už kalendorinius metus deklaruotas turtas (įskaitant gautas pajamas) neviršija nustatytų dydžių.

Pagal galiojantį įstatymą, asmens be šeimos, gyvenančio Vilniaus miesto ar rajono, Kauno miesto ar rajono, Klaipėdos miesto ar rajono, Palangos miesto ar Neringos savivaldybėje, grynosios metinės pajamos neturi viršyti 38 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžių ir turtas – 93 VRP dydžių; asmens be šeimos, gyvenančio kitoje savivaldybėje, grynosios metinės pajamos – 32 VRP dydžių ir turtas – 56 VRP dydžių.

Dviejų ar trijų asmenų šeimos, gyvenančios Vilniaus miesto ar rajono, Kauno miesto ar rajono, Klaipėdos miesto ar rajono, Palangos miesto ar Neringos savivaldybėje, grynosios metinės pajamos neturi viršyti 76 VRP dydžių ir turtas – 168 VRP dydžių; dviejų ar trijų asmenų šeimos, gyvenančios kitoje savivaldybėje, grynosios metinės pajamos – 63 VRP dydžių ir turtas – 112 VRP dydžių.

Keturių ar daugiau asmenų šeimos, gyvenančios Vilniaus miesto ar rajono, Kauno miesto ar rajono, Klaipėdos miesto ar rajono, Palangos miesto ar Neringos savivaldybėje, grynosios metinės pajamos vienam asmeniui neturi viršyti 22 VRP dydžių ir turtas vienam asmeniui – 75 VRP dydžių; keturių ar daugiau asmenų šeimos, gyvenančios kitoje savivaldybėje, grynosios metinės pajamos vienam asmeniui neturi viršyti 19 VRP dydžių ir turtas vienam asmeniui – 56 VRP dydžių.

E. Žakaris siūlo, kad jo parengtos įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2016 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)