Sprendimas turėjo būti skelbiamas dar praėjusią savaitę, bet dėl vieno teisėjo ligos jis buvo atidėtas.

Kasacinius skundus pateikė visi 5 nuteistieji, Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis, Vytautas Gapšys, Šarūnas Gustainis bei Gintaras Steponavičius, jie visi siekia išteisinimo. Prokurorai pernai lapkričio 22 d. priimtu Apeliacinio teismo nuosprendžiu liko patenkinti, todėl jo neskundė. Šią bylą išnagrinėjo išplėstinė 7 teisėjų kolegija.

Dar neaišku, ar ketvirtadienį šioje, jau 8 metus besitęsiančioje istorijoje, bus padėtas taškas, kadangi LAT gali nuspręsti bylą grąžinti iš naujo nagrinėti Apeliaciniam teismui.

„Delfi“ primena, kad visus kaltinamuosius 2022 metų balandį Vilniaus apygardos teismas išteisino, konstatavęs, kad jų veiksmuose nebuvo korupcijos. Pasak teismo, Eligijus Masiulis 90 tūkst. eurų grynaisiais iš Raimondo Kurlianskio galėjo paimti ne kaip kyšį, o tik kaip neteisėtą paramą Liberalų sąjūdžiui. Tuo metu tokia veika kriminalizuota nebuvo.

Tačiau 2023 m. lapkritį Apeliacinis teismas sprendimą panaikino ir visus kaltinamuosius pripažino kaltais. Trys pagrindiniai istorijos veikėjai buvo pasiųsti už grotų.

Dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui skirtas laisvės atėmimas 5 metams ir 6 mėnesiams, taip pat iš jo konfiskuota 241 tūkst. eurų.

Už papirkimą bei prekybą poveikiu buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui R. Kurlianskiui laisvė atimta 6 metams, taip pat skirta 18,8 tūkst. eurų bauda.

Vienas iš buvusių Darbo partijos lyderių Vytautas Gapšys už kyšininkavimą ir prekyba poveikiu įkalintas 4 metams ir 6 mėnesiams. Įdomu tai, kad jis iki šiol tebėra Seimo narys, nes parlamentas per apkaltos procedūra nepanaikino jo mandato.

Abu buvę politikai ir verslininkas jau beveik metus praleido kalėjime.

Kaltais pripažinti ir buvęs liberalas Šarūnas Gustainis bei buvęs Seimo narys Gintaras Steponavičius. Š. Gustainis pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirta 18,8 tūkst. eurų bauda bei nuspręsta iš jo išieškoti 4,3 tūkst. eurų.

G. Steponavičius teismo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Jam skirta 15 tūkst. eurų bauda.

Apeliacinio teismo sprendimu kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažinti ir anksčiau išteisinti juridiniai asmenys byloje. „MG Grupei“ skirta 1,1 mln. eurų, Liberalų sąjūdžiui – 376,6 tūkst. eurų, o Darbo partijai – 300 tūkst. eurų bauda.

Perdavė pinigus degtinės butelyje

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai R. Kurlianskį ir E. Masiulį sekė ir slapta stebėjo nuo 2015 metų rugsėjo 23 d.

STT užfiksavo, kaip susitikimų metu aptariami galbūt neteisėti sandoriai – buvo įtariama, kad E. Masiulis už pinigus buvo pažadėjęs paveikti ar padaryti įtaką valstybės tarnautojams ar politikams dėl „MG Baltic“ koncernui naudingų sprendimų priėmimo.

Lemtinga tapo 2016 m. gegužės 10-osios popietė. Apie 16 val., prie Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje tuometiniam parlamentarui E. Masiuliui „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis perdavė degtinės dėžutę.

Eligijus Masiulis

Po susitikimo politikas dėžutę paliko automobilyje, o pats nuėjo į Seimą. Tuo metu į automobilį pateko teismo sankciją jau turėję STT agentai. Jie alkoholio dėžutėje rado 90 tūkst. eurų, dar 16,2 tūkst. eurų aptiko lagamine buvusiame voke, šiuos pinigus sužymėjo.

Pažymėtus pinigus STT agentai po dviejų dienų surado E. Masiulio namuose – daugiabutis, kuriame gyvena politikas, taip pat buvo stebimas visą parą.

Sulaikymo metu buvo atliktos kratos ne tik E. Masiulio ir R. Kurlianskio namuose, bet ir automobiliuose, darbo vietose, partijos būstinėje.

Tęsiant šį tyrimą jau netrukus buvo krečiamas „darbietis“ Vytautas Gapšys – pareigūnai įtarė, kad ir jis galėjo įsivelti į korupcijos istoriją, kai su R. Kurlianskiu susitarė dėl kyšio.

Raimondas Kurlianskis

Po to šioje istorijoje atsirado ir buvusių liberalų Šarūno Gustainio bei Gintaro Steponavičiaus pavardės. Kaltinimai buvo pateikti ir trims juridiniams asmenims – „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“), Liberalų Sąjūdžiui ir Darbo partijai.

Pagal kaltinimus, R. Kurlianskis siekė priimti koncernui naudingas Vartojimo kredito įstatymo pataisas. Už tai Š. Gustainiui į jo „Taikomosios politikos instituto“ sąskaitą pervedė 8,7 tūkst. eurų. O G. Steponavičius apkaltintas, nes tarėsi dėl paramos jo steigtam „Laisvės studijų centrui“.

V. Gapšys apkaltinas priėmęs 27,1 tūkst. eurų vertės kyšį, dalis šios sumos suteikta kaip nuolaidos transliuojant Darbo partijos reklamą per „MG Baltic'“ priklausančią televiziją, kita kaip parama jo viešajai įstaigai. Už kyšius V. Gapšys buvo įsipareigojęs paveikti Pelno mokesčio įstatymo projekto priėmimo eigą.