„Staiga atvažiavo sunkioji technika ir pradėjo griauti šį nuostabų pastatą. Jis yra kultūros paveldo zonoje. Niekas apie tai nebuvo įspėtas. Bendruomenė apie tai nieko nežino. Kas vyksta? Atvažiavo savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnai ir formina kažkokius dokumentus“, - šeštadienį Delfi informavo vienas Žvėryno gyventojas.

Dėl pradėtų griovimo darbų diskusijos visą savaitgalį virė ir Feisbuke. Ten žmonės svarstė, kad griovimo darbai gali vykti nelegaliai.

Registrų centro duomenimis, Malonioji g. 5 esantis žemės sklypas priklauso UAB „Foreksas“.

Svarbu tai, kad žemės sklypas yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje (jų apsaugos zonoje).

Registrų centro duomenimis, šiame sklype stovėjo dviejų aukštų ligoninė. Jos bendrasis plotas yra 554.66 kv. m. Statybos pabaigos metai – 1940 m. Taip pat sklype stovėjo sandėlis ir ūkinis pastatas.

UAB „Foreksas“ šį žemės sklypą ir statinius įsigijo 2022-08-11.

Šios įmonės direktorius yra Valentas Cibulskis. Įmonės netiesioginis savininkas – Paulius Kveselaitis.

Vilniaus miesto savivaldybė Delfi teigė, kad šis namas buvo nugriautas neteisėtai: „Šį sekmadienį Žvėryne, adresu Malonioji g. 5, NT vystytojas UAB „Foreksas“ neteisėtai nugriovė namą – tipinę miesto vilą, kuri 2008–2017 m. buvo įrašyta į Lietuvos Nekilnojamųjų kultūros vertybių paveldo registrą. Toje vietoje UAB „Foreksas“ planuoja vystyti naują NT projektą.“

Malonioji g. 5

Anot savivaldybės atstovų, šiam griovimui buvo reikalingas statybos leidimas – Vilniaus miesto savivaldybė jo nebuvo išdavusi.

„Nors pastatas šiuo metu jau nebėra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių paveldo registrą, Vilniaus miesto savivaldybė siekė Žvėryno unikalios užstatymo struktūros išsaugojimo ir prašė Kultūros paveldo departamento šių savybių apsaugą įtvirtinti Vilniaus miesto istorinės dalies, vadinamos Žvėrynu, akto pakeitimuose ir statinį Malonioji g. 5 pripažinti urbanistinės struktūros statiniu. Dar praėjusią savaitę buvo priimti sprendimai užsakyti nepriklausomą ekspertą iš naujo įvertinti namo būklę ir išanalizuoti pastato vertingąsias savybes, architektūrinius elementus“, - teigė savivaldybė.

Malonioji g. 5

Jos atstovai nurodė, kad dabar bus kreipiamasi į Statybos inspekciją.

„Neteisėti plėtotojų veiksmai, kai dėl siaurų komercinių interesų be leidimo griaunami miesto pastatai, neliks nenubausti. Visų pirma, bus kreipiamasi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos, kuri tiria savavališkas statybas, pastatų griovimus ir skiria baudas. Antra, Vilniaus miesto savivaldybė reikalaus, kad neteisėtus veiksmus atlikęs plėtotojas sumokėtų įstatymuose numatytas baudas. Trečia, reaguojant į vystytojo neteisėtus veiksmus, jo plėtros perspektyvos sklype gali būti apribotos siekiant, kad nauji statiniai sklype atitiktų neteisėtai nugriauto pastato ir viso Žvėryno vertingąsias savybes ir urbanistinį kontekstą.

Siekiame, kad Žvėrynas išlaikytų tiek pačių rajono gyventojų, tiek visų vilniečių itin vertinamą unikalumą, savitą architektūrinį stilių“, - nurodė savivaldybė.

Vadina stalinistinės architektūros pastatu

UAB „Foreksas“ atstovai jau publikavus Delfi straipsnį perdavė įmonės poziciją. Įmonė nugriautą pastatą vadina stalinistinės architektūros.

Anot įmonės, Vilniaus Žvėryno mikrorajone, sklype, esančiame Maloniojoje g. 5, atlikti darbai atitinka sostinės savivaldybės administracijos patvirtintą detalųjį planą, kuriame numatyta, kad vystant šį sklypą kaip miesto vilų tipo teritoriją, ten esantis tipinės stalinistinės architektūros pastatas turi būti nugriautas.

„Pastatas buvo be vertingųjų savybių ir nepažymėtas kaip saugotinas objektas. 2017 metais Vilniaus miesto Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba panaikino pastato teisinę apsaugą bei jos nesuteikė atnaujindama vertinimus.

Tai buvo tipinis sovietinis 1950-ųjų pastatas, suprojektuotas architektų Maskvoje kaip standartinis vaikų darželis. Istorinį – urbanistinį vertinimą atlikę Lietuvos ekspertai konstatavo, kad šis tipinis sovietinio pokario laikotarpio statinys buvo patenkinamos ir iš dalies blogos būklės, negalintis formuoti kultūros paveldo vietovės, neatitinkantis savitos Žvėryno architektūros.

Dar 1951 metais, pastačius pastatą, buvo surašytas defektinis aktas. 2013 metais atlikti pastato konstrukcijų tyrimai ir būklės vertinimas konstatavo ypatingai prastą pastato būklę. Per 11 metų nuo šių tyrimų situacija dar labiau pablogėjo, pradėjo kelti grėsmę aplinkinių saugumui, o pastaraisiais metais, nepaisant priėjimą ribojančių priemonių, pastate periodiškai nakvodavo benamiai.

2023 metais Vilniaus miesto administracija pritarė sklypo, kaip miesto vilų teritorijos, vizijai ir patvirtino tai detaliajame plane. Miesto vadovų sprendimu, sklypas turi būti vystomas kaip miesto vilų teritorija ir taip užtikrinamas darnumas su gretimais žemės sklypais bei Žvėryno savitumu. Savivaldybės požiūriu, suformuluotu detaliajame plane, stalinistinės tipinės architektūros namas turėjo būti nugriautas ir tai buvo padaryta“, - teigė įmonės atstovai.

Šis tyrimas parengtas dalinai finansuojant Medijų rėmimo fondui.