„Pirminiu mūsų teisininkų vertinimu, be sutikimo paviešinti privačių asmenų vardai ir pavardės atitinka duomenų apsaugos pažeidimo požymius. Šiuo metu analizuojame atvejį detaliau, kad galėtume atsakyti, kokių teisinių žingsnių dėl to imsimės“, – Eltai teigė VU komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Aistė Almanaitė.

Kovo mėnesį rašytame rašte, studentai teigė, kad dėstytojos dalyvavimą R. Janutienės laidoje vertina kaip stokojantį profesionalumo. Kreipimąsi pasirašiusieji taip pat pabrėžė, kad J. Mažylė yra vertinama kaip nekokybiškai dėstanti ir ragino fakulteto administraciją išanalizuoti studentų pildomus atsiliepimus apie dėstytoją.

Tuo metu viešojoje erdvėje šiuo dokumentu dalijosi žurnalistas Šarūnas Černiauskas, tačiau, siekdamas apsaugoti studentų duomenis, jis pastarųjų vardų ir pavardžių neskelbė.

Kaip buvo skelbta anksčiau, pavasarį kilęs ginčas tarp Vilniaus universiteto ir Komunikacijos fakulteto dėstytojos doc. dr. Jolantos Mažylės dėl jos dalyvavimo „OpTV“ kanalo laidoje ir kaltinimų mobingu išspręstas geranoriškai. Abi ginčo pusės pasirašė taikos sutartį.

Šių metų pavasario pradžioje VU Komunikacijos fakulteto žurnalistikos bakalauro studijų programos komitetas iškėlė abejones dėl dėstytojos J. Mažylės tinkamumo tęsti pareigas universitete. Komitetas pasikreipė į etikos sargus dėl J. Mažylės išsakytų teiginių kontraversiškai vertinamamo internetinio kanalo „OpTV“ laidoje.

Tokį komiteto poelgį neigiamai įvertino Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) valdyba, kuri pasikreipė į VU dėl galimo mobingo ir dėstytojos J. Mažylės persekiojimo. Savo ruožtu VU Komunikacijos fakultetas išplatino viešą poziciją dėl susiklosčiusios situacijos ir atmetė kaltinimus nurodydami, kad Žurnalistikos bakalauro studijų komiteto narių elgesys negali būti vertinamas kaip bandymas susidoroti su universiteto dėstytoja.

VU Centrinės akademinės etikos komisija kovo pabaigoje priėmė sprendimą dėl J. Mažylės dalyvavimo „OpTV“ kanalo laidoje ir šioje laidoje išsakytų teiginių atitikimo universiteto misijai – konstatuota, kad nepakanka duomenų visavertiškai išnagrinėti ir įvertinti J. Mažylės pasisakymų turinio.

Papildome Rūtos Janutienės pozicija

OpTV interneto televizija šių metų pavasarį paviešino video įrašus, kuriuose LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė organizuoja susidorojimą su doc. Jolanta Mažyle už tai, kad ji savo knygą apie iškilų tarpukario žurnalistą, "Dirvos" redaktorių Vytautą Gedgaudą pristatė mūsų kanale.

Tuose video įrašuose be kitų gėdingų dalykų yra užfiksuota, kaip M.Garbačiauskaitė su savo pavaldiniais, dabar jau buvusiais VU žurnalistikos krypties studijų komiteto nariais, nurodo parašyti studentų vardu skundą apie esą netinkamą doc. Mažylės dėstymą.

M.Garbačiauskaitė skundo poreikį motyvavo tuo, kad, jos žiniomis, kitaip susidoroti su J.Mažyle nepavyksią, nes etikos ji nepažeidė. Video įrašas liudija, kad komiteto nariai apsiėmė tokį skundą organizuoti.

Netrukus po to susikompromitavusio ir dėl to valstybės apdovanojimo netekusio žurnalisto Šarūno Černiausko socialinio tinklo profilyje atsirado minėtasis skundas, kuriame buvo pakartotinai teigiami melagingi dalykai apie doc. Jolantą Mažylę ir žeminama OpTV interneto televizijos reputacija, skleidžiant apie ją žinomai melagingus dalykus apie „nuolat pažeidžiamą etiką“ ir „ propagandinio veikimo požymius“.

Tai yra atviras melas, nes OpTV neturi jokių nuobaudų dėl etikos, veikia teisėtai ir sėkmingai. Kas dėl „propagandos požymių“, tai jokia kompetentinga institucija nėra tų požymių kanale nei nustačiusi, nei paskelbusi. Visa tai labiau panašu į citatas iš pačios Garbačiauskaitės socialinio tinklo profilio ir kliedesių, kuriuos ji skleidė organizuodama susidorojimą su J.Mažyle.

Siekdamas apginti savo dalykinę reputaciją nuo paskleisto šmeižto OpTV kanalas siekė sužinoti skundo autorius, kurie, nors ir žurnalistai, veikė kaip paskvilio (viena iš politinės propagandos formų) autoriai – anonimiškai. Kai tik sužinojome, tai ir paviešinome.

Atsakydama į Eltos pasitelktų anoniminių „VU teisininkų“ nuomonę, esą, paviešinimas pažeidė paskvilio autorių privatumą, teigiu, kad pastangų apšmeižti ar pažeminti įstatymas negina. O paskalų, melo skleidimas nėra žurnalistikos krypties bakalauro studijų programoje. Be to, nemaža dalis paskvilio autorių šiuo metu dirba valstybės tarnyboje. Tarkime, tokia Raslanaitė dabar yra patarėja Užsienio reikalų ministerijoje.

Suprantu, kad sudalyvavus politiniame susidorojime, būsimiems darbdaviams ir valdžiai reikalaujant, nemalonu atsidurti viešumoje. Tačiau tikėtis anonimiškumo buvo nepateisinamas lūkestis. Ir jei dabar tie 96 begėdžiai jaučia skriaudą, tai tegul kreipiasi į tuos savo keisto amato kolegas, kurie tokį lūkestį sukėlė.

Pagarbiai,

žurnalistė Rūta Janutienė, V. Kudirkos premijos už žurnalistinius tyrimus laureatė

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)