Požeminį statinį turės atkasti

Tačiau pareigūnai į pastato vidų, iš kurio galima patekti į spėjamą šaudyklą, nebuvo įleisti.

Statybos inspekcijos viršininkas Albertas Stanislovaitis teigė, kad dar šiandien sklypų savininkai gaus privalomąjį nurodymą požeminį statinį atkasti, kad inspektoriai į jį galėtų patekti. Privalomojo nurodymo terminas – birželio 6 d.

Anot jo, buvo surastos požeminio statinio vėdinimo angos. Šie įrenginiai esą išduoda, kad po žeme yra statinys.
Spaudos konferencija apie atnaujintą tyrimą dėl Jurijui Borisovui priklausančiame pastate įrengtos šaudyklos

Pasak A. Stanislovaičio, kadangi inspektoriai į patį pastatą po žeme nepateko, sklypą valdanti bendrovė bus įpareigota atkasti galimai neteisėtą pastatą.

„Rasti tam tikri inžineriniai įrenginiai, kurie paprastai pievose nebūna, būna surišti su pastatais. Visos tos detalės yra fiksuojamos, renkama informacija ir sklypo valdytojai šiandien sulauks privalomojo nurodymo atkasti ir tą pastatą parodyti Statybų inspekcijai, kad identifikuoti, koks tai yra pastatas, kokia jo kategorija, ar reikia jam leidimo, ar nereikia. Tik tada, kai gausime išorinius parametrus, galėsime pasakyti galutinai“, – žurnalistams po J. Borisovo valdų apžiūros Trakų rajone sakė A. Stanislovaitis.

Galiausiai policija priekaištų turėjo žurnalistams, kurie pakėlė droną. Anot jų, teritorijos valdytoja tam prieštaravo. Tačiau reikia priminti, kad Visuomenės informavimo įstatymas nedraudžia fiksuoti pažeidimų. Šiuo atveju sklype yra neteisėtai pastatytas antžeminis statinys ir galimai vienas požeminis statinys.

Nepaisant to, policijos pareigūnai susirinko žurnalistų duomenis.

Dar iki teritorijos apsauga nufotografavo žurnalistų veidus ir automobilius, su kuriais jie atvyko.

Iš pradžių patikrinimą atlikti buvo planuota gegužės 10 d. Tačiau įmonės „Geovika“, kuri ir valdo šiuos sklypus, vadovė Jūratė Vainikonienė tuo metu buvo išvykusi į užsienį, todėl patikrinimas buvo nukeltas.

Inspektoriai patikslino, kad jie nebuvo įleisti į pastatą, per kurį galimai galima patekti į požeminį statinį.

„Į pastatą patekti nepavyko. Visi galimi įėjimai mums kol kas yra neprieinami arba po žeme, arba pastate į kurį mes neįleidžiami“, – teigė A. Stanislovaitis.

VTPSI patarėjas Eugenijus Čiurlys tvirtino, kad pastatas, per kurį galimai galima patekti į, įtariama, nelegalų požeminį statinį, priklauso J. Borisovui, o sklypo valdytojas – uždaroji akcinė bendrovė „Geovika“.
Spaudos konferencija apie atnaujintą tyrimą dėl Jurijui Borisovui priklausančiame pastate įrengtos šaudyklos

Anot E. Čiurlio, pats J. Borisovas, kuris su Lietuvos institucijomis bendrauja per savo advokatus, yra linkęs įleisti inspektorius į pastatą.

„Savininkas (J. Borisovas – ELTA) sakė, kad jis pats norėtų mus gal įleisti į tą pastatą, jeigu mes jį pakviesime į Lietuvą“, – užsiminė VTPSI atstovas.

Kaip žurnalistams sakė inspekcijos vadovas A. Stanislovaitis, galimai nelegalus požeminis pastatas yra maždaug 3 metrų pločio ir 300 metrų ilgio. Anksčiau skelbta, kad tai galėtų būti šaudykla, tačiau VTPSI viršininkas teigė nenorintis spėlioti pastato paskirties.
Spaudos konferencija apie atnaujintą tyrimą dėl Jurijui Borisovui priklausančiame pastate įrengtos šaudyklos

A. Stanislovaitis vylėsi, kad sklypą valdanti uždaroji akcinė bendrovė „Geovika“ vykdys inspekcijos nurodymus ir atkas priėmimą prie galimai nelegalaus požeminio pastato.

„Tikiuosi, kad uždaroji akcinė bendrovė elgsis sąmoningai ir vykdys privalomuosius nurodymus, ir tokių atvejų teismų nereikės“, – dėstė inspekcijos vadovas.

Geofizikai rado požeminį statinį

Dar 2016 m. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija po Delfi tyrimo nusprendė ieškoti požeminio statinio. Tačiau jo rasti nepavyko, todėl buvo nupirktos geofizikų paslaugos. Geofizikams pavyko rasti požeminį statinį. Vis dėlto įėjimo jie nerado.
Spaudos konferencija apie atnaujintą tyrimą dėl Jurijui Borisovui priklausančiame pastate įrengtos šaudyklos

Kadangi nerastas įėjimas, Statybos inspekcija teismuose patyrė nesėkmę. Ir dėl to buvo nuleidusi rankas. J. Borisovui daugiau jokių priekaištų nereiškė.

Kai Delfi paviešino, kad inspektoriai nesiima priemonių, jog požeminis statinys būtų nugriautas, savo tyrimą pradėjo Seimo Antikorupcijos komisija. Į jos posėdį iškviestas Statybos inspekcijos viršininkas Albertas Stanislovaitis iš Seimo narių išgirdo labai daug priekaištų, kad institucija nesielgia principingai ir neieško, kaip patekti į požeminį statinį.

Delfi tyrimą galite rasti paspaudę čia.

Be to, Antikorupcijos komisijos posėdžio metu pasigirdo nuogąstavimų, kad šis slaptas statinys gali kelti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Esą jis gali būti naudojamas kaip amunicijos sandėlis ir netgi diversijoms. Apie tai daugiau skaityti galite paspaudę čia.
Spaudos konferencija apie atnaujintą tyrimą dėl Jurijui Borisovui priklausančiame pastate įrengtos šaudyklos

Tuomet Statybos inspekcija atnaujino tyrimą ir kartu su policijos pareigūnais nutarė dar kartą ieškoti įėjimo į požeminį statinį.

Šią teritoriją visą parą saugo ginkluota apsauga. Aptverti du ežerai – Akis ir Skersabalis. Visuomenė negali prie jų prieiti. Didžiulėse valdose – orlaivių kilimo ir nusileidimo vieta. Taip pat yra didžiulis požeminis statinys. Spėjama, kad tai gali būti šaudykla. Sklype stovi ir kiti statiniai.

Kaip jau anksčiau rašė Delfi, šiuose sklypuose didžiulis slaptas požeminis statinys surastas dar 2016 metais. Jei iš tiesų tai šaudykla, tuomet Lietuvoje tai išskirtinis atvejis. Pastato ilgis – 309 metrai, o plotis – 3 metrai.
Spaudos konferencija apie atnaujintą tyrimą dėl Jurijui Borisovui priklausančiame pastate įrengtos šaudyklos

Registrų centro duomenimis, sklypus valdo UAB „Geovika“.

Nuo 2012 metų (su nedidele pertrauka – 2021 07 22 – 2022 03 04) UAB „Geovika“ vadovės pareigas eina Jūratė Vainikonienė. Tik įsteigus įmonę jos akcininkas buvo J. Borisovas. Tačiau nuo 2014 iki 2019 m. įmonę valdė juridinis asmuo „Dovecote Investments“. Tai yra Nyderlandų Karalystėje registruota įmonė.

Tačiau 2019 10 21 įmonę „Geovika“ vėl perėmė verslininkas J. Borisovas, kuris yra buvęs R. Pakso prezidentinės kampanijos rėmėjas, o vėliau ir patarėjas.

Kelia grėsmę Lietuvos saugumui

Balandžio 5 d. naujienų agentūra Elta pranešė, kad buvęs nušalintojo prezidento Rolando Pakso rėmėjas, Rusijos pilietis J. Borisovas kelia grėsmę Lietuvos saugumui. Tai pripažino Regionų administracinis teismas. Jam panaikintas nuolatinis leidimas gyventi Lietuvoje ir uždrausta 5 metus atvykti į Lietuvą.
Spaudos konferencija apie atnaujintą tyrimą dėl Jurijui Borisovui priklausančiame pastate įrengtos šaudyklos

Šį Migracijos departamento sprendimą J. Borisovas buvo apskundęs teismui, tačiau kovo 26 dieną jo skundas buvo atmestas kaip nepagrįstas. „Teisėjų kolegija tokį sprendimą priėmė, įvertinusi I. Borisovo keliamas grėsmes Lietuvos valstybės saugumui“, – pranešė teismas.

Gegužės 3 d. Elta skelbė, kad Regionų administracinis teismas paliko galioti nutarimą, kuriuo aviacijos bendrovė „Aviabaltika“, įkurta prezidentą R. Paksą rėmusio verslininko J. Borisovo, pripažinta neatitinkančia Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesų. Anot teismo, kompanija bendradarbiavo su Rusijos ir Baltarusijos kariniam bei pramoniniam kompleksui priklausančiomis įmonėmis.

J. Borisovas praeityje žinomas iš pašalinto Prezidento R. Pakso apkaltos proceso. Daugiau apie J. Borisovo vaidmenį R. Pakso prezidentavimo metu ir apie pačią apkaltą galite pamatyti Delfi dokumentiniame filme „Širdžių prezidentas. Apkalta“. Filmą rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)