Įvedus į „YouTube“ paiešką žodį „Kaunas“, sužinome, kad yra beveik 2 tūkstančiai filmukų, kurių pavadinimuose arba kodiniuose paieškos žodžiuose minimas miesto vardas.

Pats populiariausias filmukas, kuris neva susijęs su Kaunu, angliškai pavadintas „Tu privalai pamatyti tai – policija nužudo baikerį.“

Pernai birželio mėnesį portale įdėtame kelių minučių trukmės įraše matome gatvę, kuria važiuoja baikerių kolona. Staiga į gatvę išvažiuoja policijos automobilis, o vienas motociklas trenkiasi į jį. Žmonės ima šaukti, kad baikeris žuvo, supykę vyrai puola spardyti pareigūnų automobilį. Šis filmukas žiūrėtas 488 tūkstančius kartų.

Iš tikrųjų šis filmukas nufilmuotas ne Kaune, o Vilniuje. Gerai matyti, kad veiksmas vyko sostinės Savanorių prospekte – dvi eismo juostas skiria žalioji veja, kurios Kauno Savanorių prospekte nėra. Galima tik svarstyti, kodėl filmuką įdėjęs žmogus tarp raktinių žodžių įrašė „Kaunas“.

Netrukus išėjo į pensiją

Tą 2003 metų gegužės 3-iąją Vilniuje vyko baikerių sezono atidarymas. Po pietų būrys motociklininkų važinėjo Savanorių prospekte, demonstravo triukus. Tarp eismo juostų esančioje apsisukimo juostoje stovėjo policijos ekipažas – pareigūnai stebėjo, ar baikeriai nepažeidžia Kelių eismo taisyklių.

Staiga vienas policininkas paragino kolegas blokuoti motociklininkus. Automobilis staigiai pajudėjo iš vietos ir sustojo, užstodamas kelią baikeriams.

Kolonos priekyje važiavęs Dmitrijus Ovsianikovas mėgino motociklą stabdyti, tačiau išvengti susidūrimo su pareigūnų automobiliu nepavyko. Jo draugai, pamatę, kad pareigūnai specialiai sukėlė avariją, puolė talžyti automobilį. Šie, užsirakinę duris, į baikerius nutaikė ginklus ir išsikvietė pastiprinimą.

Automobilį vairavęs Viešosios policijos patrulių rinktinės policininkas Romas Savčiukas nebuvo nušalintas nuo pareigų, toliau patruliavo gatvėse. Tiesa, netrukus jis parašė pareiškimą ir išėjo iš darbo į užtarnautą pensiją. Buvusiam pareigūnui buvo skirta 60 parų arešto bausmė, tačiau jos vykdymą teismas metams atidėjo. Iš Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato priteisti 75 tūkstančiai litų sužalotam vyrui gydyti.

Viršų ima krepšinis

Tarp su Kaunu susijusių vaizdelių „YouTube“ svetainėje antrąją vietą pagal populiarumą užima linksmai įgarsinta jau neberodomos laidos „Be tabu“ parodija apie „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje. Jis žiūrėtas 176 tūkstančius kartų.

Ketvirtoje vietoje yra filmukas „Biški girtas“. Jame rusiškai kalbinamas darbininkas, kuriam už nugaros vos ant kojų pastovi girtas ir purvinu veidu vyrukas. Tačiau komentaruose teigiama, kad iš tiesų šis filmukas, kuris žiūrėtas 106 tūkstančius kartų, nufilmuotas Ukrainoje, o ne Kaune.

Penktąją poziciją užima garsusis buvusio „Žalgirio“ krepšininko Edo Cotos interviu tai pačiai „Be tabu“ laidai. Buvęs žalgirietis demonstruoja lietuvių kalbos žinias. Jis moka žodžius „labas“, „ačiū“. Paklaustas, gal išmoko keiksmažodžių, čia pat tai pademonstruoja. Filmukas žiūrėtas 96 tūkstančius kartų. Netrukus aptinkame reportažą, kaip pusiau lietuviškai, pusiau rusiškai keikiasi buvęs žalgirietis Vidas Ginevičius, pasipiktinęs teisėjo sprendimu skirti jam pražangą.

Šeštojoje vietoje – filmukas apie 2005 metais įvykusias „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynes. Jų pabaigoje vilniečiai pelno du iš eilės tritaškius, išlygina rezultatą, likus 3 sekundėms iki rungtynių pabaigos, žalgirietis Edas Cota siunčia kamuolį per visą aikštelę, o Mindaugas Timinskas iš po krepšio pelno pergalingus taškus.

Tarp su Kaunu susijusių filmukų bene didžiausią dalį užima epizodai krepšinio tema. Populiariausi – Arvydo Sabonio žaidimo perliukai, tarp jų – ir garsusis jo pasirodymas 1986 metų Europos čempionų taurės finale su Zagrebo „Cibona“, kuomet krepšininkas trenkė varžovui.

Erotika ir smurtas

Filmukas „Kauno S.Daukanto mergaitės“ jau pašalintas iš svetainės. Matyt, kažkas jį pažymėjo kaip netinkamą ar įžeidžiantį, todėl portalo administratoriai jį pašalino.

Įraše „Kaunas yra Kaunas“ pateikta įvairios socialinės reklamos, kaip, pavyzdžiui, plakatas „Kaunieti, niekada nepasiduok“, kuriame vaizduojamas gandras, pagavęs varlę.

Tarp populiariausių vaizdelių – ir filmukas, kaip mergina įmetama į atliekų konteinerį šalia vienos mokyklos. Galima aiškiai matyti kvailai kikenančių paauglių veidus. Čia pat nesunku rasti dar keletą filmukų, kuriuose paaugliai tyčiojasi vieni iš kitų.

Filmuke „KTU ledi“ rodoma studenčių aerobikos treniruotė su itin erotiškais momentais. KTU „reklamuojantis“ filmukas žiūrėtas 21 tūkstantį kartų. Jo pabaigoje „KTU ledi“ rinkimuose prašoma balsuoti už Kamilę, kuri nusisega liemenėlę.

Yra istorinių vaizdų

„YouTube“ portalą Lietuvoje itin išpopuliarino pernai įdėtas filmukas apie „kaimo erelį“. Portale šiuo metu yra 12 tūkstančių filmukų, kurių pavadinimuose minimas žodis „Lithuania“, 3,7 tūkstančio – su žodžiu „Lietuva“.

Tarp daugybės smagių vaizdų galima išvysti ir istorinių įrašų, apie kurių egzistavimą dauguma lankytojų turbūt net nežino. Pavyzdžiui, kažkas rado vokiečių darytą įrašą apie tai, kaip naciai Antrojo pasaulinio karo pradžioje okupuoja Lietuvą. Arba galima stebėti istorinius kadrus apie tai, kaip 1940 metais Lietuvos atstovai, vadovaujami Justo Paleckio, išvyko į Maskvą „parvežti Stalino saulės“, o po to Kremliuje Lietuva buvo „priimta į draugiškų respublikų sąjungą“.