Kas dainomis, o kas pažadais kovoti su sistema. Štai dainą apie darbą EP sukūrė opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) 10 numeris sąraše Tadas Vinokuras. O Taikos koalicijos (Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Žemaičių partija) 3 numeris sąraše Žilvinas Tratas rinkėjams kalba apie sukurtą apatijos jausmą, jog nieko sistemoje pakeisti jau neįmanoma.

Dar yra ir Petras Gražulis, kuris veda Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) sąrašą. Po apkaltos jam tai vieninteliai leidžiami rinkimai. Vaizdo įraše jis demonstruoja kaip stumia iš valdžios liberalus ir konservatorius.

Prieš prezidento rinkimus kandidatų veidų mieste reikėjo gerai paieškoti, ir vis tiek nebūtinai rasti. O dėl darbo vietos Briuselyje politikai su ugnele. Tai pastebėjo ir sociologas, „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

„Labai daug skoningų ir brangių plakatų“, – LNK žinioms sakė jis.

Štai vienoje gatvės pusėje į viešojo transporto laukiančius žmones žvelgia rimtas valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) kandidatas į EP Andrius Kubilius. Kitoje – tradicinę šeimą ir tėvynę Europą žadantis Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) lyderis Waldemaras Tomaszewskis. Jeigu rinkėjai nemoka lietuviškai, yra vertimas į lenkų ir rusų kalbas.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis į EP nekandidatuoja, bet save plakatuose vis tiek atspausdino.

Antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas, jis tęsis iki ketvirtadienio. Kaip ir prezidento rinkimus, kaip LNK sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Lina Petronienė, galima balsuoti bet kur.

Tik antrą kartą per visą Lietuvos kelią Europos Sąjungoje rinkimai į Europos parlamentą vyks atskirai. Bet rezultatų teks laukti kiek ilgiau nei įprastai. Mat Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turės laukti, kol balsuoti baigs italai.

„Tik užsidarius paskutinei rinkimų apylinkei pietų Europoje galėsime skelbti rinkimų rezultatus tam, kad nepaveiktume kitų valstybių rezultatų“, – kalbėjo L. Petronienė.

Patekti į Briuselį siekia 15 sąrašų, o juos rinkti teisę turės 2,3 milijono rinkėjų. Bet šie rinkimai jiems yra mažiausiai įdomūs.

Siekiant didesnio EP rinkimų aktyvumo dažniausiai pavykdavo susitarti, kad jie vyktų kartu su prezidento. Tai tik antras kartas per Lietuvos kelią ES, kai jie vyks atskirai.

Pirmas kartas buvo 2009 metais, aktyvumas siekė vos 21 procentą. Ir tada Lietuvos valdžioje buvo konservatoriai, net ir po naktinės mokesčių reformos jie šiuos rinkimus laimėjo. Politikai tai siejo su jų itin ištikimu rinkėju, kuris ateina balsuoti per lietų, sniegą ir audrą.

„2009 metais buvo antrieji mūsų rinkimai į EP. Galbūt mūsų piliečiai mažiau žinojo apie tai, gal buvo mažiau įpratę. Dabar jau penktieji rinkimai, todėl tikiuosi, jog būsime aktyvesni“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Kandidatai tikina, kad sieks šviesesnės Europos ateities, bet su Briuselio alga gali prašviesėti ir buitis. Europarlamentarų alga į rankas – beveik 8 tūkst. eurų, dar beveik 5 tūkstančiai eurų – priedas kanceliarinėms išlaidoms, biuro nuomai ir panašiai. LNK žinios ironizuoja, kad čia net nereikia rinkti „čekiukų“. O sulaukę 63 metų EP nariai gauna ir Briuselio pensiją.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: