„KT situaciją apsvarstys ir įvertins, ar tie pokyčiai mūsų demografinėje padėtyje emigracijos prasme nuo 1992 metų nėra pakankami šitą normą pakeisti. (...) Mes kreipsimės, nes tikrai manome, kad turi būti išaiškintos ir įvertintos tos aplinkybės, kurios per tą laikotarpį keitėsi Lietuvoje“, - antradienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Jeigu prezidentė Dalia Grybauskaitė vetuotų šias Referendumo įstatymo pataisas, R. Karbauskis mano, kad veto bus atmestas.

„Seimas turi teisę veto atmesti, ir aš manau, kad tai bus padaryta. Bus kreipimasis į Konstitucinį Teismą, nes tikriausiai ne Prezidentūra turėtų aiškinti Konstituciją, o Konstitucinis Teismas“, - sakė R. Karbauskis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė antradienį ketina pateikti Seimui Referendumo įstatymo pataisą, kuri paskatintų gyventojus aktyviau dalyvauti referendume.

Įstatyme siūloma nustatyti, kad sprendimams dėl Konstitucijos I skirsnio „Lietuvos valstybė“ bei XIV skirsnio „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo priimti reikia daugiau kaip pusės referendume dalyvavusių piliečių, tačiau ne mažiau kaip 2/5 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, sprendimas dėl šių Konstitucijos nuostatų pakeitimo yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)