Kaip trečiadienį pranešė kariuomenė, šis apdovanojimas V. Rupšiui suteiktas Vokietijos prezidento Franko Walterio Steinmeierio nutarimu. Jis skiriamas už ypatingus nuopelnus ir pasiekimus politinėje, ekonominėje, kultūros, dvasinėje ar visuomeninėje srityje.

„Eidamas Lietuvos kariuomenės vado pareigas jūs demonstruojate ypatingą atsidavimą puoselėjant Vokietijos ir Lietuvos karinius ryšius, stiprinant Vokietijos reputaciją regione“, – įteikdamas apdovanojimą V. Rupšiui teigė Vokietijos parlamentinis valstybės sekretorius Thomasas Hitschleris.

„Tiesioginis ir intensyvus jūsų bendradarbiavimas su Bundeswehru išryškino tvirtą Lietuvos įsipareigojimą atgrasymo ir gynybiniu pajėgumų plėtrai. Pademonstravote išskirtinę lyderystę teikiant organizacinę bei infrastruktūrinę paramą, formuojant ir tobulinant Vokietijos vadovaujamą NATO priešakinių pajėgų kovinę grupę ir Vokietijos priešakines padidinto budrumo pajėgas Lietuvoje“, – pridūrė jis.

V. Rupšys oficialiu vizitu lankosi Berlyne, kur dvišaliame susitikime su Vokietijos kariuomenės vadu generolu Carstenu Breueriu aptarė aktualius karinio bendradarbiavimo klausimus, regioninių NATO gynybos planų įgyvendinimą.

Taip pat susitikimo metu diskutuota ir apie Lietuvai priskirtos 45-osios Bundeswehro tankų brigados „Lietuva“ dislokavimo eigą. Pirminis jos valdymo elementas, sudarytas iš dviejų dešimčių karių, jau yra atvykęs į Lietuvą. Kitas Vokietijos karių atvykimo etapas laukiamas šių metų rudenį, pažymima kariuomenės išplatintame pranešime.

Be to, Lietuvos ir Vokietijos kariuomenių vadai kartu dalyvavo nuotoliniame NATO karinio komiteto posėdyje, kur buvo kalbama tarptautinių operacijų klausimais.

ELTA primena, kad dabartinio kariuomenės vado, generolo V. Rupšio kadencija baigiasi šių metų liepos mėnesį. Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą penkerių metų kadencijai Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Antradienį Seimui pateikta brigados generolo Raimundo Vaikšnoro kandidatūra į Lietuvos kariuomenės vadus. Palaikymą jai yra išreiškę parlamento valdančiųjų ir opozicinių partijų nariai, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė.

R. Vaikšnoras šiuo metu eina sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiosios vadavietės štabo viršininko pavaduotojo kariniam rengimui pareigas. Anksčiau jis yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo Operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis Vilkas“ vadu.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją