Tačiau pradėkime nuo situacijos Kurske.

Kursko kryptis

Ukrainiečių kairysis flangas. Ukrainiečiai toliau ugnimi kontroliuoja Seimo upę ir taip gerokai apsunkina Gluškovo rajone esančios rusų grupuotės tiekimą. Tikėtina, vienas iš ukrainiečių siekių, kad rusai patys pabandytų išvesti iš čia pajėgas ir ukrainiečiams nereiktų eikvoti karių ir resursų šturmuojant jų pozicijas.

Atsižvelgiant į ribotus Ukrainos resursus, tai, viena vertus, protingas žingsnis. Tačiau jei ukrainiečiai toliau stumsis centriniame sektoriuje, nebus kitos išeities, kaip užimti šį Gluškovo ruožą – flangų saugumas yra kritiškai svarbus.

Tęsiasi mūšiai Korenevo gyvenvietėje bei apylinkėse. Esminių pakitimų nefiksuota.

Centras. Ukrainiečiai įsitvirtina ruože Pogrobekai – Ruskoje Porečnoje – Čerkaskoe Porečnoje – Martynovka ir toliau tęsia atakas. Optimizmo rusiškuose telegramuose ne itin daug.

Dešinysis ukrainiečių flangas – be pakitimų.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Tęsiasi sunkios kautynės visoje kontaktinėje linijoje, rusams pavyko kiek pasigerinti savo situaciją šiauriniame flange prie Lyman Peršyjaus.

Lymanas. Agresorius toliau koncentruoja pastangas šiauriniame flange. Informacijos, ar ukrainiečiams pavyko atsikovoti šiomis dienomis prarastas keletą pozicijų Nevskės ruože nėra. Tuo pačiu nėra duomenų, kad šias pozicijas būtų užėmę rusai, tad ši vietovė išlieka „niekieno“.

Syverskas. Mūšiai Spirnės – Verchnokamenskės ruože kiek suintensyvėjo, tačiau situacija lieka be pakitimų.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste ir jo apylinkėse rusai intensyvina veiksmus šiauriniame flange. Atskiri nedideli agresoriaus padaliniai geba kirsti kanalą, tačiau ukrainiečiai juos čia gana operatyviai sunaikina.

Torecko ruožas. Rytiniame flange tęsiasi mūšis tiek pačiame mieste, tiek terikono ir įkalinimo įstaigos ruože. Ukrainiečiai išlaikė pozicijas.

Pietiniame flange agresorius sugebėjo pasistūmėti kalvose šiaurės vakarinėse Niu Jorko prieigose. Jų laimėjimai nedideli, tačiau rusų noras akivaizdus – pradėti veiksmus vakariniame Torecko flange ir blokuoti miestą iš trijų pusių.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Kontaktinė linija Novohrodyvka – Hrodyvka – Vozdvyženka išlieka stabili.

Ėmė strigti rusų puolimas Selydovės prieigose. Agresorius telegramuose rėkia, kad puolimas sustojo, nes vykdomas pajėgų pergrupavimas. Ar taip – pamatysime artimiausiu metu. Tačiau net ir stabilizavus frontą, rusai nuėjo gerokai per toli – jau priartėjo prie Pokrovsko per artilerijos šūvio nuotolį, o veiksmai Selydovės – Halycinivkos ruože pavojingi sektoriaus Centriniam ruožui.

Centras. Ukrainiečiams pavyksta sulaikyti rusus Ukrainsko – Lisivkos ruože (vakarinis Vovčos krantas). Taip pat Ukrainos pajėgoms pavyko nustumti rusus nuo Halycinivkos į kitą upės krantą.

Rusijos masinė ataka prieš Ukrainą

Tačiau padėtis išlieka labai sudėtinga, nes 1) rusų aktyvumas vakariniame Vovčos krante ir čia esančiose kalvose kelia dideles logistines problemas Nevelskės ruože veikiantiems ukrainiečių padaliniams ir 2) kuria šio ruožo apsupimo perspektyvą. Tuo labiau, kad agresoriaus pajėgos Karlivkoje – Nevelskėje – Krasnohorivkoje tikrai nesėdės rankų sudėjusios – bandys pasinaudoti situacija ir sunaikinti čia esančias Ukrainos pajėgas.

Pietinis flangas. Vuhledaro ruože rusai nesugebėjo kirsti Kačlahačo upės, todėl pasuko į vakarus link Prečistivkos. Jie kuopos dydžio mechanizuotomis pajėgomis įsiveržė į gyvenvietę. Mūšis tęsiasi. Taip pat rusai atakuoja prie Vodianės ir bando blokuoti Vuhledarą iš šiaurės rytų.

Problemą reikia spręsti

Šiandien Reuters paskelbė, kad neatmestina, jog Ukraina rudenį gaus ilgo nuotolio raketas JASSM. Taip „F16“ iš oro gynybos platformos virstų bombonešiu, gebančiu atakuoti taikinius 370 km ar net beveik 926 km atstumu (priklausomai, kuri modifikacija būtų perduota).

Reikia tikėtis, kad šių raketų pristatymas nebus susietas su rinkimais JAV ar kokiais kitais politiniais derinimais ir perderinimais. Šios raketos (jei būtų pakankamas kiekis nešėjų ir pačių raketų) galėtų tapti esminiu faktoriumi be kitų klausimų išsprendžiant agresoriaus balistinių raketų problemą („Iskander M“ gali atakuoti iki 500 km). Kad šią problemą reikia spręsti, parodė ir šiandienos įvykiai Poltava.

Agresoriaus pajėgos dvejomis balistinėmis raketomis smūgiavo Poltavai. Pranešama apie smūgį mokymo įstaigos (Ryšių institutas) ir šalia esančios ligoninės teritorijoje. Neatmestina, kad pirmajame objekte rengti elektroninės kovos specialistai. 47 žmonės žuvo, 206 sužeisti. Tikėtina, skaičiai – ne galutiniai. Jei ten tikrai buvo ruošiami kariniai specialistai, kodėl trečiais plataus masto karo metais šis rengimas vyksta šalia fronto esančioje ir ne kartą atakuotoje Poltavoje – sunku suprasti.

Naktį rusai atakavo ir kitus objektus. Ukrainiečiams pavyko numušti 27 „Šahed“ dronus iš 35, tačiau visos trys „Iskander M“ ir sparnuotoji „Kh59“ praėjo. Galingi sprogimai Zaporižioje, Dnipre ir Pavlohrade. Šie miestai yra kritiškai svarbūs ukrainiečių pajėgų Donecko kryptyje aprūpinimui.

Zaporižia ir Dnipras praleidžia logistiką per Dnipro upę, o ryčiau esantis Pavlohradas galbūt yra savotiškas paskirstymo punktas. Tiesa, kaip dažnai rusams būna, jie pataiko ne į karinius, o civilinius objektus – yra žuvusių ir sužeistų civilių.