Gegužės mėnesį rusams pradėjus operaciją Charkivo kryptyje, po kurio laiko Vakarai leido savo perduota ginkluote šioje kryptyje atakuoti taikinius Rusijos teritorijoje. Tada smarkiai daužant „S300“ ir „S400“ sistemas, rusai buvo priversti jas atitraukti ir smūgiai šiomis netiksliomis, tačiau civiliams pavojingomis, raketomis gerokai sumenko.

Dabar šie smūgiai vėl atsinaujino. To priežastis gali būti ta, kad dalis HIMARS yra perkelta link Kursko krypties (pvz., ugnimi kontroliuojant Seimo upę).

Agresoriaus pajėgos vėl atakavo Ukrainos teritoriją dronais ir raketomis. Ukrainiečiai numušė visus 42 „Šahedus“ ir „Kh59“ raketą. Dieną agresorius toliau KAB atakavo Sumų ir Chrakivo sritis, o po pietų smūgiavo balistine raketa Mykolaivo apylinkėse (Pietų kryptis).

Kursko kryptis

Ukrainiečių kairysis flangas. Jei žiūrėsime į „Deep state“ žemėlapį, rusai sugebėjo pasistūmėti prie Obuchivkos. Agresorius telegramo kanaluose apie tai beveik nekalba, nes jie anksčiau sakė, kad yra arba užėmę šią gyvenvietę, arba gerokai pasistūmėję joje.

Agresoriaus telegramo kanaluose užsimenama apie mūšius prie Biachovo, kas pagal rusų ankstesnius pranešimus jau turėtų būti gana gilus užnugaris. Apibendrinant galima dar kartą konstatuoti, kad vis dar šiame ruože dominuoja „karo rūkas“ – padėtis nėra aiški.

Gluškovo rajono pietuose ukrainiečių užimta teritorija plečiasi, Ukrainos pajėgos įvedinėja 21-ąją mechanizuotą brigadą, kuri yra ginkluota vakarietiška ginkluote („Leo 2“, „CV90“). Nors keletas technikos vienetų pažeista (kas yra normalu), agresoriui situacija komplikuojasi.

Jų karo propagandistai pripažįsta, kad Vesioloje yra blokuotas ar net apsuptas. Ukrainiečiai vykdo puolamuosius veiksmus palei kelią link Gluškovo, tačiau rusai smūgiuoja FPV dronais ir bent kol kas neleidžia Ukrainos pajėgoms stumtis tolyn. Kita vertus, tikėtina, rusų logistika vykstanti į kairįjį ukrainiečių flangą, kertant kelią Vesioloje – Gluškovo, yra sutrikdyta. Be to, Ukrainos vienetai galimai užėmė į vakarus nuo Novyj Put – Vesioloje esantį ruožą Voflino – Krasnooktiabriskij.

Tai turėtų leisti ukrainiečiams atakuoti ir apeiti Vesioloje gyvenvietę ir iš vakarų.

Centras. Rusų vykdomi aviacijos smūgiai tik patvirtina, kad ukrainiečiai išlaiko pozicijas prie Pogrebkų. Tikėtina, kituose ruožuose taip pat be esminių pakitimų.

Ukrainiečių dešiniajame flange tęsiasi mūšiai Borkų apylinkėse.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Situacija kontaktinėje linijoje išlieka labai sudėtinga. Rusai toliau nuo Piščanės bando prasimušti link Oskilo upės bei pasistūmėti Lozovos ruože. Nelengva ir šiauriniame flange, tačiau Ukrainos gynėjai čia išlaikė pozicijas.

Lymanas. Tęsiasi mūšiai visoje kontaktinėje linijoje, pasikeitimų nefiksuota.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste ir apylinkėse tęsiasi mūšiai palei kanalą. Nepatvirtintais duomenimis, okupantams pavyko pasistumti (o gal ir įsitvirtinti) pietinio flango vakariniame kanalo krante (į rytus nuo Stupočkų). Situacija permaininga.

Torecko ruožas. Agresorius užėmė ir įsitvirtino Zaliznėje bei terikone prie Artiomo šachtos. Tai gali palengvinti jo operacijas tiek rytiniame Torecko pakraštyje (rusai vis dar bando prasimušti į miesto centrą), tiek puolant link Nelypivkos (į pietvakarius nuo terikono).

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Rusams pavyksta išlaikyti nedidelį placdarmą šiauriniame Žuravkos upės krante, kituose ruožuose okupantams nepavyko pasistūmėti. Ukrainos gynėjai toliau neužleidžia pozicijų Selydovėje, tačiau komplikuojantis padėčiai centriniame ruože, tokia pozityvi tendencija gali ilgai nesitęsti.

Agresoriui pasistūmėjus nuo Ukrainsko link kelio Cukurynė – Selydovė, jis dabar yra dengiamas rusų sunkiųjų kulkosvaidžių bei PTRK ugnimi, o ką jau kalbėti apie artileriją, minosvaidžius ar dronus. Rusai gali bandyti atakuoti Selydovę iš pietų, tačiau tektų vykdyti aukštumose esančios urbanizuotos vietovės šturmą, kertant vandens kliūtis. Taip pat neatmestina, kad rusai bandys pasistūmėti dar į vakarus, išsprendžiant Cukurynės – Hyrnyko klausimą ir tada judėti link Vyšnevės.

Abu šie variantai yra galimi. Atsižvelgiant į tai, kad okupantus spaudžia laikas, neatmestina, kad jie pirmiausia pabandys laimę puldami tiesiausiu keliu nuo Ukrainsko link Selydovės, o tada jau veiks pagal situaciją.

Centras. Kaip minėta, agresorius pasistūmėjo nuo Ukrainsko į vakarus, kas komplikuoja Cukurynės gynybą. Kituose ruožuose ukrainiečiai išlaikė pozicijas. Tik pietiniame flange Hostrėje – Heorhyvkoje rusai jaučiasi vis tvirčiau. Tai yra pietinė žnyplių dalis, kuri pagal galimą okupantų sumanymą turėtų uždaryti ukrainiečių grupuotę rytiniame Vovčos upės krante.

Pietinis flangas. Ukrainiečiams pavyksta neleisti rusams stumtis tolyn ir atkirsti Vuhledaro iš šiaurės. Tačiau agresorius nemažina apsukų atakuodamas, taigi situacija yra sudėtinga.

Zaporižios kryptis

Mūšių prie Vuhledaro ir rusų pasistūmėjimo link Zolota Nyvos kontekste, agresorius bando tai išnaudoti. Jis suaktyvino veiksmus šalia esančiame Velyka Novosylkos sektoriuje. Okupantai bando pulti palei Mokryj Jalio upę į šiaurę bei vykdo atakas Huliajpolės ruože (čia rusai sugebėjo kažkiek pasigerinti savo pozicijas).

Pietų kryptis – be pakitimų.