Vėl pasipylė raketos

Agresoriaus pajėgos atnaujino smūgius Ukrainos teritorijoje. Šį kartą smūgiuota 16 „Šachedų“, dvejomis raketomis „Kh59“ ir viena „Kh35“ raketa.

Dronus ir „Kh59“ ukrainiečiams pavyko numušti, tačiau „Kh35“ praėjo. Pastaroji raketa – gana retas paukštis Ukrainos danguje. Rusai apie 30 metų kankinosi, kol pagaliau jiems pavyko ją priimti į ginkluotę (2003 m.). Ši raketa yra gana universali nešėjų prasme – gali būti paleidžiama tiek iš oro (lėktuvai ir sraigtasparniai), tiek iš laivo, tiek iš sausumos platformų. Tikėtina, kad šį kartą buvo panaudota oro paleidimo platforma („Mig“ arba „Su“ orlaivis).

Gali būtų, kad šis smūgis buvo tradicinė rusų žvalgyba mūšiu siekiant išsiaiškinti Ukrainos pajėgų oro gynybos vietas, galimybes ir veiklos algoritmą prieš įvairius taikinius, skriejančius įvairiais maršrutais bei greičiais.

Pasirodė informacija, kad rusai Charkivo kryptyje, 40 km nuo sienos atstumu, raketa „Iskander M“ smūgiavo poligone susitelkusiam Ukrainos vienetui. Vėl kartojamos tos pačios klaidos – nepakankama apsauga nuo okupantų žvalgybinių dronų ir OPSEC nepaisymas.

Ukrainos pajėgos oro ir jūrų dronais vėl atakavo aplink Sevastopolį esančius rusų karinius objektus. Ukrainiečių jūriniai dronai atakavo Novorosijsko jūrų uostą.

Karas Ukrainoje

Žinoma, rusai giriasi viską numušę, bet įdomu kai kas kita: propagandistų teigimu, dronų ataką be oro gynybininkų atmušinėjo „specnaziorai“ ir desantininkai. Kaip jie tai darė? „Locked N’ Loaded“ ekspertams į galvą ateina du variantai:

  • Iš „specnaz“ ir desantininkų yra suformuotos antidroninės mobilios grupės (pvz. džipai su kulkosvaidžiais);

  • „Kietuoliai“ buvo priversti gintis nuo dronų tuo, ką turi po ranka, nes ukrainiečiai atakavo jų buvimo vietas.

Charkivo kryptis

Tęsiasi abipusės atakos Vovčansko ir Lypcių sektoriuose. Esminių pakitimų kontaktinėje linijoje nefiksuota.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Be pakitimų, tęsiasi sunkūs mūšiai visoje kontaktinėje linijoje.

Lymanas. Rusų spaudimas šiauriniame flange sumažėjo, dabar jie stuksena į Ukrainos vienetų gynybą visoje kontaktinėje linijoje. Tikėtina, agresorius vykdo pajėgų pergrupavimą.

Syverskas. Ukrainos pajėgos toliau didvyriškai laiko pozicijas Rozdolivkos bei Vyjimkos – Spirnės ruožuose, neleisdami rusams priartėti prie Syversko bei iš pietryčių apeiti Bilohorivką.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Rusai sugebėjo išplėsti savo pozicijas šiauriniame flange prie Kalynivkos, tęsiasi mūšiai palei kanalą. Taip pat okupantai bando vykdyti lokalias atakas Klišijivkos ruože.

Torecko ruože agresorius tęsia puolimą rytiniame flange. Ekspertai prognozavo, kad rusai bandys stumtis Zaliznės gyvenvietėje, link vakarinėje jos dalyje esančio terikono. Būtent tai dabar ir vyksta, okupantams pavyko pasistūmėti kelis šimtus metrų į priekį. Taip pat sunkios kautynės vyksta pietiniame flange. Ukrainiečiai neleidžia rusams susigrąžinti vakar prarastų pozicijų pleišto smaigalyje, netoli Niu Jorko centro.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Tęsiasi sunkios kautynės Vozdvyženkos – Lozuvackės ir Prohreso – Umanskės ruožuose.

Ukrainiečių viešoje erdvėje pasirodė keistų vertinimų, neva nors rusai ir pasiekia savo tarpinius tikslus, tačiau palei Vovčos upę atsirems į gerai įrengtą Ukrainos vienetų gynybą. Galima tik priminti, kad panašius teiginius girdėjome ir kai rusai po Avdijivkos užėmimo priartėjo prie Durnos upės (Berdyčių – Semenivkos – Tonenkės ruožas).

Reikia pasakyti, kad gynybos liniją sudaro ne tik patogus gynybai ruožas ir jame įrengtos geros pozicijos.

Viskas yra sudėtingiau:

  • Pirmiausia reikalingas suformuotas oro gynybos skėtis, neleidžiantis puolantiesiems raketomis ir KAB naikinti minėtos įrengtos gynybos linijos;

  • Elektroninės kovos skėtis, neleidžiantis ore dominuoti puolančiųjų žvalgybos dronams;

  • Be to, turėtų būti sukurta efektyvi, žvalgybos dronų įgalinta, ugnies paramos sistema (artilerija, minosvaidžiai, atakos dronai, PTRK ir kt.), kuri 5 km atstumu nuo pagrindinių besiginančiųjų pozicijų neleistų puolantiesiems formuoti grupių (mūšio rikiuotės formavimo vietose) bei stumtų puolančiųjų paramos ugnimi priemones už 10-15 km nuo gynybinių pozicijų ribos.

Paprastai šnekant, turi būti sukuriama „niekieno“ teritorija, kuri puolantiems manevriniams vienetams yra mirties zona, o jų netiesioginės ugnies priemonės (artilerija, minosvaidžiai) dėl didesnio atstumo nėra tokios efektyvios.

Ką dabar matome šiauriniame flange: atskiruose ruožuose agresorius pasiekė Vovčos upę, tai yra, „niekieno“ teritorija neišlaikyta, rusų aviacija toliau ukrainiečių pozicijas lygina KAB.

Tad deja, bet pozityvo nematyti. Nebent rusų vienetai tiek išseks, kad kažkuriame etape nebus pajėgūs pulti. Tačiau kaip matėme ne kartą, pagrindinėje pastangų kryptyje agresorius gana operatyviai persigrupuoja ir meta rezervinius vienetus, kuriuos greitai atstato.

Beje, pasirodė informacija, kad iš Torecko ruožo į Pokrovsko šiaurinį flangą perdislokuoti rusų 27-osios divizijos vienetai. Ją Torecko ruože pakeitė keletas 41-osios armijos brigadų, iki tol veikusių šiauriniame flange. Tuo labiau, kad rusai turi galimybę apeiti Vovčos upę iš šiaurės (Lozuvackėa – Prohreso ruožas). Panašų scenarijų neseniai jau matėme su ruožu palei upę Durna.

Situaciją dar galima pataisyti, tačiau užsiliūliuoti anksčiau nepasiteisinusiomis iliuzijomis nevertėtų.

Centras. Rusai intensyvina puolimą Karlivkoje – Jasnobrodivkoje, vyksta permainingi mūšiai.

Pietiniame flange, Zaporižios ir Pietų kryptyse – be esminių pakitimų.